Roliga vinteraktiviteter med barn

Lägg bort surfplattan och TV-spelet och ge er ut!

Vintern är en härlig tid för fina upplevelser utomhus. Så länge man har på sig varma kläder som tål snö och vind finns det ingen anledning att hålla sig inomhus.

Här får du några tips på roliga aktiviteter som passar perfekt för kalla och snöiga månader.

Åka pulka

Att åka pulka är kul för både stora och små och allt du behöver är en backe och något att åka på. XXL har både pulkor, snowracers, stjärtlappar och åkmattor.

Att åka pulka är dessutom en perfekt anledning att få lite träning samtidigt som du tillbringar kvalitetstid med barnen. När du har åkt nedför backen springer eller går du snabbt upp igen. Dra minstingen efter dig, så får du ett riktigt tufft träningspass.

Pulkor
Två barn som åker i en backe på en snowracer.
HÖG FART: Det är kul för både stora och små att åka.

Skidlek

På många ställen finns det färdiguppsatta skidlekplatser där barnen kan få prova på olika aktiviteter med längdåkningsskidor på fötterna. Perfekt för att öva på skidfärdigheter och balans, samtidigt som det är riktigt roligt.

Du kan också bygga egna skidlekbanor om det inte finns några i närheten av dig.

Här är det bara fantasin som sätter gränser! Roliga aktiviteter är exempelvis orgeltramp, puckelåkning, slalomåkning och skidhopp. Låt barnen prova att åka både med och utan stavar.

Kille som hoppar på skidor.
SKIDLEK: Att bygga hopp, puckelbanor eller liknande är verkligen kul för barnen och dessutom ett perfekt sätt att förbättra sina skidfärdigheter på.

Friidrott i snön

Ordna en tävling med exempelvis längdhopp, snöbollskast i en hink, spjutkastning med skidstav, stafett och andra aktiviteter som ni hittar på tillsammans.

Snögrotta

Hitta eller gör en stor snöhög. Använd en bra snöspade och gräv. Var inte för snabb och kontrollera att det finns tillräckligt bärkraft i taket. Märk ut runt snögrottan när den är klar, så att ingen trampar igenom den.

Skidskytte

Preparera en runda för längdåkning där det finns skjutområden. Man kan skjuta med pil och båge, det är roligt för barn och vuxna i alla åldrar. Glöm inte säkerheten när ni skjuter med pil och båge.

Om barnen är större kan de också skjuta med luftgevär eller luftpistol, både liggande och stående. Tänk på säkerheten och håll barnen under uppsikt vid användning av vapen. Följ gällande lagar och bestämmelser.

Man kan också blåsa upp en massa ballonger och hänga upp dem i träd, på stavar och liknande. För att ”skjuta” sticker man med eller kastar stavarna. Anpassas efter barnens ålder.

Ett sista alternativ, särskilt om det är kramsnö, är att sätta upp plåtburkar och kasta snöbollar på dem.

Far och dotter i längdåkningsspåret.
KUL: Man kan ha mycket kul med skidor på fötterna. Testa exempelvis skidskytte, där du kastar snöbollar på plåtburkar.

Snölyktor

Gör en ring av snöbollar med 40-50 centimeter i diameter. Sedan lägger du en ny, lite mindre, ring ovanpå. Fortsätt att lägga ringar med snöbollar så att det bildas en pyramid tills det bara finns en liten öppning längst upp. Tänd ett värmeljus och sätt i ljuslyktan. Täck hålet i toppen med en snöboll eller två. Gör gärna flera snölyktor, både enkelt och vackert!

Snölykta i mörker.
MYSIGT: Snölyktor går lätt att göra och ger fin stämning när det är mörkt ute.

Flaskbana

Använd en strömlinjeformad flaska av plast och fyll den med vatten. Om flaskan är vattenfylld går det snabbare, men det kräver mer av banan för att flaskan inte ska glida ut.

Tryck ner en liggande flaska en bit i snön i en sluttning och dra flaskan nedåt, så att det bildas en ”bob-bana”. Gör några flacka svängar, tunnlar och hopp här och var, så blir banan mycket roligare.

Skicka ned flaskan från toppen, så ser du snabbt var det behövs förstärkningar eller doseringar. Ha en tävling där det handlar om att komma ned snabbast. Man kan också duscha flaskbanan med vatten och låta det frysa till över natten. Då går det riktigt snabbt!

Utflykt med brasa

Om det finns snö är det perfekt att kombinera skidrundan med att göra upp en eld. Om det inte är snö, kan ni promenera. Det finns inget mysigare än att sitta runt en eld. Här finns tips på mat som ni kan laga över elden.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *