Roligare lek med rätt jacka

Vad är skillnaden mellan en skal-, softshell- och regnjacka? Och när ska de användas? Här ger vi en kortfattad förklaring.

Vårsolen värmer och tussilagon har precis börjat titta fram – det är vår. De tjocka vinterjackorna kan äntligen bytas ut mot lättare vårjackor.

I Norden har vi växlande väderförhållanden året om, och regn hör inte till ovanligheterna. Förskolebarn tillbringar stora delar av dagarna utomhus och bör därför vara rustade för alla förhållanden, från vindstilla uppehållsväder till kraftig nederbörd.

Här kan du läsa om skillnaden mellan olika jackor och vad de bör användas till.

Skaljacka

En skaljacka, även kallad allvädersjacka, är bland de mest allsidiga och användbara plaggen som finns. Jackan har ett membran, till exempel Gore-Tex, Helly Tech eller Dermizax, det vill säga ett tunt lager med mikroporer.

Dessa porer är stora nog att släppa igenom mycket av den fukt som kroppen producerar, men för små för att vattendroppar ska kunna tränga in. Därmed är en skaljacka med membran både vind-/vattentät och ventilerande.

Hur bra skaljackan skyddar mot regn beror på vilken vattenpelare den har. Vattenpelaren anger hur högt vattentryck skalplagget tål. En vattenpelare på 5 000 mm är ett absolut minimum när du ska välja skaljacka. Om jackan ska användas i regn och rusk under en längre tid rekommdenderar vi att du satsar på en vattenpelare på mellan 10 000 och 30 000 mm.

Med andra ord: Ju högre vattenpelare, desto högre vattentryck tål plagget. Det är också viktigt att alla sömmar och dragkedjor är tejpade eller svetsade för att skaljackan ska kunna definieras som vattentät.

Två barn i skogen.
SKALJACKA: Shelter Jacket från Helly Hansen är vind-/vattentät och ventilerande. Jackan är robust och har flera funktionella detaljer.

En skaljacka med lägre vattenpelare räcker som regel vid promenader i regnväder, men om rullning i lerpölar står på programmet och plagget utsätts för högt tryck är det läge att satsa på en högre vattenpelare.

En skaljacka passar alltså för varierande väderförhållanden vid normal till hög aktivitet, i synnerhet när det regnar och blåser mycket.

Läs även: Tvätt och underhåll av skal- och dunjackor

Softshelljacka

En softshelljacka är ett tekniskt plagg med mycket bra andningsegenskaper. Den skyddar ofta bra mot vind och är vattenavvisande. Det innebär att materialet tål lätt regn under kortare perioder, men efter ett tag tränger vattnet igenom materialet. Softshelljackan används oftast som ytterjacka, men passar också bra som mellanlager under en skaljacka, eftersom den har isolerande egenskaper.

En softshelljacka är både mjukare och mer flexibel i materialet än en skaljacka. Det beror på den höga andelen elastan, ett fibermaterial med mycket bra förmåga att snabbt utvidga sig, för att sedan återgå till sin ursprungliga form. Detta ger mycket bra rörelsefrihet för aktiva barn.

Vi rekommenderar att softshelljackor används i uppehållsväder vid hög aktivitetsnivå, till exempel trädklättring och andra aktiviteter som ger ökad kroppstemperatur. Antingen som ytterplagg eller som mellanlager.

Regnjacka i galon

Galonkläder, även kallade oljeställ, är för många det ultimata regnplagget, och har i flera årtionden varit det självklara valet för bland annat fiskare. Gummimaterialet i plaggen är oftast tillverkat av polyuretan (PU). Materialet är 100 % vattentätt, men bara om plagget har tejpade eller svetsade sömmar. PU-materialet andas inte särskilt bra och kan därför kännas instängt vid hög aktivitet.

Denna typ av plagg är perfekt vid kraftigt regn och låg aktivitetsnivå, till exempel lek i sandlådan.

Regnjacka med beläggning

Regnkläder med beläggning är ofta ett mycket prisvärt alternativ. Vid tillverkningen behandlas plagget med ett flytande material som torkar och blir till en vind- och vattentät beläggning. Regnkläder med beläggning har vanligtvis en lägre vattenpelare än både galon- och skalplagg, mellan 3 000 och 10 000 mm, och benämns ofta som «starkt vattenavvisande»*.

Många använder denna typ av plagg som extrajacka eller som fritidsjacka när det finns risk för regnskurar. Och detta är ett användningsområde som även vi rekommenderar.

* På XXL har vi satt 5 000 mm vattenpelare som nedre gräns när det gäller vattentäthet, under förutsättning att sömmar och dragkedjor är tejpade eller svetsade. Lägre vattenpelare kategoriseras som vattenavvisande eller starkt vattenavvisande.

Jackor barn Regnkläder barn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *