Välj rätt barnskor

Bra och bekväma skor ger nöjda, små fötter. Här får du tips om vad man bör tänka på när man köper barnskor.

Barn är i regel väldigt aktiva och tar mellan 10 000 och 20 000 steg om dagen, på både hårda och mjuka underlag. Då är det viktigt att ha bra skor redan från början, så att barnet tar ut stegen ordentligt, får bra balans och slipper få ont i fötterna längre fram.

Välj rätt passform

En sko bör alltid sitta perfekt, men det är inte så lätt om man har små barn som inte själva kan uttrycka vad som känns skönt eller obehagligt.

En gyllene regel är att köpa skor anpassade efter fotens form – breda skor till breda fötter och smala skor till smala fötter.

Hoppande barn mot mur.
HOPPANDE GLAD: Rätt skor ger nöjda fötter. (Foto: Puma)

12 millimeter

När det gäller längden är det många föräldrar som köper för stora skor till sina barn. Man vill att barnet ska ha något att växa i, men för stora skor är inte sköna att gå i och ger dessutom sämre stöd för foten.

Skostorlekar varierar från märke till märke, så om man inte provar är det lätt hänt att man köper för små eller för stora skor. 12 millimeter mellan stortån och skons invändiga framkant är optimalt. Då har barnet plats för att växa utan att skon känns obekväm, och tillräckligt med extra utrymme när fötterna blir varma och svullna.

Gör det till en rutin att kontrollera barnets skor varannan månad. Barnfötter växer inte i jämn takt, och under vår- och sommarmånaderna kan de växa snabbare. På ett år kan fötterna på ett litet barn växa mellan 15 och 18 millimeter.

Barnben med stövlar på.
KVALITET: Stövlar från Viking är bra och passar perfekt till lekar.

Viktigt med stöd och flexibilitet

Barns fötter utvecklas hela tiden, och de minsta barnen har mer brosk i fötterna och inte lika mycket muskler som håller fötterna rätt placerade i skon. För att fötterna ska få tillräckligt med stöd bör du kontrollera att hälkappan är fast, men inte för styv – detta är särskilt viktigt på joggingskor.

Sulan på skon ska kunna vridas med ett visst motstånd och vara flexibel nog för att kunna böjas från häl till spets. Det är viktigt att skon är lagom mjuk, så att barnet får ett bra avstamp när det går, springer eller klättrar.

Barnskor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *