Viktigt att tänka på när du väljer längdskidor till barn

Med rätt skidor och stavar blir det ännu roligare att åka längdskidor tillsammans.

Foto toppbild: Ian Coble

För att det skall bli så roligt som möjligt för barnen att åka skidor, och förhoppningsvis ge dem mersmak på längdåkning, är det viktigt med bra skidupplevelser tidigt.

Johan Grundenes från skid- och cykelavdelningen på XXL i norska Bodø har, med sin erfarenhet som längdåkningstränare, bra kunskap när det kommer till val av längdskidor för barn.

Längdskidor Skidpaket

När är barnen redo för sina första skidor?

Man behöver inte vara många år innan man kan prova på att stå på skidor.

– När barnen är trygga med balansen i övrigt är de också redo för sina första skidor, berättar Johan.

Han menar att det viktigtaste är att fokusera på positiva skidupplevelser från början, och då är skidor som passar en av de viktigaste aspekterna.

– Man bör välja barnskidor i rätt storlek, och för de allra minsta är kortare skidor lättare att manövrera än långa, säger Johan.

Han har också ett bra råd när det gäller stavar till de yngsta.

– Små barn som skall prova längdskidor för första gången kan gärna börja utan stavar. De är som regel mest i vägen i början, säger Johan.

Familj på solig skidtur i naturen.
PÅ TUR I SKIDSPÅRET: Med rätt längd på skidor och stavar blir skidturen mycket bättre för båda barn och vuxna. FOTO: Ian Coble

Rätt skidlängd till barn

Till små barn rekommenderas det att välja skidor som är ungefär lika långa som kroppslängden. För de allra minsta bör skidlängden hellre vara lite för kort än för lång.

För stavar gäller minnesregeln att de skall gå ungefär till barnets skuldror vid val av längd. När stavarna blir kortare än detta är det dags att byta ut till ett par längre.

– För bästa möjliga skidupplevelse är det bra att tänka på att barnen inte skall växa in i utrustning, utan hellre växa ur den. Det är nämligen avgörande för skidglädjen att barnen klarar av att använda utrustningen de har fått, säger Johan.

För de lite större barnen är huvudregeln för längd på skidor och stavar:

– Kroppslängd + 20 cm på skidor för klassisk åkning
– Kroppslängd + 10 cm på skateskidor
– Skulderhöjd på stavarna

Skidlängderna över skall alltid ses som vägledande. Barnets färdigheter spelar också in när man skall välja skidor.

– Som regel är det färdigheterna och storleken på barnet som är avgörande för skidlängden, inte åldern, påpekar Johan.

Längdstavar

Pjäxor till barn

Pjäxor till små barn skall varken vara för små eller för stora. En bra minnesregel är att de skall sitta som vanliga vinterskor.

Blir pjäxorna för trånga kan barnet snabbt börja frysa om fötterna, och är de för stora kommer inte stödegenskaperna i pjäxorna fungera optimalt, något som går ut över balansen. Utöver detta är det lättare att få obehagliga skavsår om man använder för stora pjäxor.

Besöker du ett av våra varuhus hjälper vi dig att hitta rätt skidutrustning till ditt barn – oavsett ålder och färdighet.

Är du ute efter ett komplett skidpaket till barn, med både skidor, stavar och pjäxor, så har vi flera färdigkomponerade paketlösningar att välja mellan. I våra varuhus kan vi också hjälpa dig med att skräddarsy skidpaket efter barnets behov.

Pjäxor

Valla eller vallningsfria skidor

Johan Grundenes på XXL Bodø på fjälltur
KONTROLL: Johan Grundenes på XXL Bodø är före detta skidtränare och vet vad som krävs för utrustning för att barn skall få en bra skidupplevelse.

För de allra minsta är vallningsfria ett bra och enkelt alternativ.

– Vallningsfria skidor går snabbt nog och är lite enklare att hålla kontrollen med. Vallningsfritt lämpar sig bäst när man är i startfasen av att lära sig att åka längdskidor, men så fort barnen vill röra sig bort från övning och lek och hellre vill ut på riktig tur, då är skidor man vallar att föredra, säger Johan.

Med vallningsbara skidor gäller det att kunna valla skidorna riktigt. Du kan självklart också få hjälp att valla skidor på en XXL-verkstad, oavsett om det gäller skidor för vuxna eller barn.

Skidservice

Motivation till barn som skall ut på tur

Utöver rådet om rätt storlek på utrustningen så har norska Skiforeningen följande tips som enkelt kommer öka skidglädjen hos barnen:

– Se till att skidturen blir en lek
– Planera kortare turer där barnen får bestämma tempot
– Ta avstickare ut i lössnön och se på djurspår
– Tänk inte teknik, och undvik stavar tidigt
– Ge mycket beröm
– Ta med barnen på kvällsturer i skogen med pannlampa

Läs också: Så vallar du skidor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *