Cykelpendling – bra för alla

Var smart, ta cykeln till jobbet!

Cykeln är ett både hälsosamt och användbart transportmedel. Därför borde fler överväga att cykla till jobbet. Det är bra för såväl kropp och knopp som miljön. Dessutom är det ekonomiskt fördelaktigt för de allra flesta.

Dagens infrastruktur anpassas allt mer för cykelpendling, med cykelbanor och -filer, tunnlar, broar m.m. Cykling begränsar trafikvolymen och bidrar till mindre luftföroreningar och buller. Det gynnar både invånare och cyklister, i form av bättre hälsa och miljö.

Städer med många fotgängare och cyklister upplevs som mer attraktiva. Det ger en känsla av folkliv och dynamik och skapar en mer levande stad. De flesta storstäder i Europa har särskilda cykelstrategier, för att få bukt med den allt högre trafikbelastningen.

Bild av kvinna på stadscykel.
SPARA TID: Med cykel tar du dig fram snabbare än med bil i stan.

Bli en cykelpendlare

Elcyklar är idealiska som pendlingscyklar, eftersom de kan användas av alla, oavsett fysisk form. Ofta sparar man mycket tid genom att pendla med elcykel, till exempel om man har många uppförsbackar på vägen till jobbet.

Bara du själv vet vilken slags pendlingscykel som passar just dig, men här är några tips som kan hjälpa dig på traven.

Fem viktiga saker att tänka på när du ska välja pendlingscykel

 • Är det kuperad eller platt terräng där du cyklar?
 • Vilket slags underlag cyklar du mest på?
 • Hur vältränad är du?
 • Ska cykeln enbart användas till pendling eller även till annan cykling?
 • Hur mycket får cykeln kosta?
Bild av man som cyklar till jobbet, på grus.
RÄTT CYKEL: Välj en cykel som passar till det underlag du cyklar på.

Cykel

En kolfiberram är lätt och styv, men en aluminiumram är i allmänhet starkare, mer hållbar och tål mer stötar. En ”aggressiv” ram med framåtlutad sittställning ger högre fart, men kan också vara mer påfrestande för rygg och nacke. En mer upprätt sittställning ger högre komfort.

Kuperad terräng kräver ofta fler växlar (både lättare och tyngre) samt en lättare cykel. Växlarna sitter oftast i en utanpåliggande ”kassett”, eventuellt med flera drev på vevpartiet. Invändiga växelsystem kräver mindre underhåll och sitter skyddade inuti navet, men har ett begränsat antal växlar.

Hydrauliska skivbromsar ger bästa möjliga bromskraft i alla väder. Mekaniska skivbromsar ger också god effekt, men kräver mer underhåll. V-bromsar är det enklaste och billigaste alternativet, medan trumbromsar kräver minst underhåll, eftersom de sitter inuti navet.

Cykeltyper – kort översikt

 • Elcykel: Motorn ger extra hjälp i uppförsbackar, finns även i terrängmodeller, växlar beroende på användningsområde
 • Stadscykel: Perfekt för stadstrafik, bekväm, upprätt sittställning, få växlar, allsidigt växlad
 • Terrängcykel (XC/MTB): Främst för ojämnt underlag, många växlar, lägst växlad
 • Hybridcykel: Snabb på asfalt, tål ojämnt underlag, många växlar, lågt växlad
 • Cyclocross (CX): Snabb på asfalt och ojämnt underlag, många växlar, aggressiv sittställning, högt växlad
 • Landsvägscykel: Snabb på asfalt, många växlar, aggressiv sittställning, högst växlad
Bild av olika pendlingscyklar.
I VALET OCH KVALET: Följ våra tips och välj en cykel som passar dig.
Köp pendlingscykel

Utrustning

En lite hårdare sadel ger bättre respons från cykeln, men kan ofta kännas obekväm på kortare turer, till skillnad från exempelvis en sadel med fjädring. Sadeln kan bytas ut och det finns vadderade cykelbyxor, så låt inte detta vara en avgörande faktor om cykeln känns rätt i övrigt.

Ett platt styre är enklare att manövrera i stadstrafik, medan ett bockstyre ger mindre luftmotstånd och mer fart samt möjlighet att byta sittställning medan du cyklar.

Smala däck nästan helt utan mönster, som på en landsvägscykel, ger högre fart på jämnt underlag. De bredare, grova däcken på en terrängcykel är mer stabila och ger ett bättre grepp på ojämnt underlag. Däck med punkteringsskydd kan vara bra som extra säkerhet.

Många cyklar levereras med pedaler, men inte alla, så glöm inte att kolla det. Klickpedaler ger upptill 40 % mer kraft i tramptagen, men kräver att man har cykelskor. I stadstrafik kan det vara en fördel med vanliga pedaler, eftersom du ofta behöver sätta ner foten.

Bild av kvinna på cykel, i stan.
SNABBT OCH LÄTT: När du cyklar till jobbet kan du välja snabbare och kortare vägar än med bil.

Extrautrustning

Fasta eller lösa skärmar handlar mycket om tycke och smak. Fasta skärmar tål mer och sitter alltid på plats, medan lösa skärmar väger mindre och kan sättas på vid behov.

På en pendlingscykel kan det vara smart att montera ett stag för pakethållare. Då får du plats med en cykelväska för dator, regnkläder m.m. På de flesta hybrid- och stadscyklar finns det fästen för pakethållare och på terrängcyklar kan man t.ex. fästa den i sadelstolpen.

Cykelväskor finns i en mängd varianter, för alla ändamål. De kan fästas på pakethållaren, ramen, sadeln eller styret. Alla cyklister bör ha en liten sadelväska med verktyg och lagningslappar.

Köp cykelutrustning

Säkerhet

Välj en hjälm med bra ventilation, som sitter bekvämt och kan justeras.

Lås finns i många olika varianter: Ramlås, vajerlås, viklås, bygellås, kättinglås och cykelhjälmslås. Låsen har antingen nyckel eller kod. Tänk praktiskt och välj lås efter säkerhetsbehov och plånbok.

Köp hjälm Köp cykellås

Bild av kvinna på hybridcykel i stan.
HÄLSOSAMT OCH MILJÖVÄNLIGT: När du cyklar till jobbet gynnar det alla.

Kläder

Det är alltid viktigt att klä sig efter väder och välja något som är bekvämt att ha på sig när man cyklar. Ha gärna med dig ett vind- och vattentätt ställ med jacka och byxa, det kommer du inte att ångra. Cykelhandskar är också bra att ha. Det är bekvämt och ger dessutom en ökad säkerhet.

Köp cykelkläder

TREVLIG PENDLING!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *