Kul på hjul!

Roliga cykelprodukter för ungdomar.

Alla behöver kunna ta sig hit och dit – till och från skolan, träningen, kompisar och så vidare. Det är också väldigt kul att leka och tricksa lite tillsammans med kompisar. Här är några förslag på coola cykelprodukter som man kan ta sig runt och ha kul med i vardagen.

AirWheel

Perfekt transportmedel i stan och på mindre trafikerade vägar. En AirWheel är elektrisk och självbalanserande, lätt att lära sig och enkel att använda. Den inbyggda gyron hjälper dig att hålla balansen. Kan även köras på grus och lite mer ojämna underlag.

Det är lätt att ta med sig en AirWheel och den kan också användas till trickåkning. I trafiken räknas den som ståhjuling, så reglerna för denna typ av transportmedel måste följas.

Kul att använda på små hinder i stadsmiljöer eller på mindre ramper. AirWheel har en lagstadgad maxhastighet på 18 km/h.

Bilder av trickåkning med AirWheel.
FRIHETSKÄNSLA: Varför bara köra rakt fram, när man kan stunta och utmana sig själv med en AirWheel?

Sparkcykel

Sparkcykeln har definitivt kommit för att stanna och kan användas till transport, träning och trickåkning, beroende på modell. Så länge underlaget är plant och jämnt, t.ex. asfalt eller betong, är en helt vanlig sparkcykel väldigt praktisk.

Hopfällbara sparkcyklar är anpassade för användning på plant underlag och inte byggda för att tricksa med. De är inte tillräckligt robusta för att klara de belastningar som uppstår vid trickåkning. Men en hopfällbar sparkcykel är smidig att ta med sig på bussen, i affären, till jobbet och skolan eller för att få lite träning.

En tricksparkcykel (stuntscooter) är konstruerad och förstärkt för trickåkning. Det är lätt att se skillnaden – ramen på en trickcykel är kraftig och tillverkad i ett stycke, den är inte ledad som på en hopfällbar sparkcykel. Kullager, styre, hjul och fästen har också en kraftigare konstruktion.

Bilder av tricks med stuntscooter.
TUFFA TRICKS: Med en stuntscooter kan man göra tuffa tricks både inom- och utomhus – det är bara fantasin som sätter gränserna.

Tricksparkcyklar används i regel på samma ställen som inlines, BMX och skateboards, både inom- och utomhus. Barn på tricksparkcyklar utför ofta samma tricks som ungdomar på BMX-cyklar, men i förenklade varianter.

Nybörjare klarar sig gott med en billigare modell, med 100 mm hjul med plastnav. Allt eftersom man blir bättre går man vidare till 110 eller 120 mm hjul med aluminiumnav. Plattformen är vanligtvis 4, 4,5 eller 4,8 tum bred.

Anledningen till att man byter upp sig gradvis är att ju mer teknisk och större/starkare man blir, desto mer vikt klarar man att tricksa med. Det är alltså ingen idé för en nybörjare att gå direkt på 120 mm hjul och en 4,8-tums plattform. Då blir det bara svårare och mindre motiverande.

Bilder av hopp med stuntscooter.
HOPPA HÖGT: Det går att göra höga hopp med en stuntscooter, för dig som vågar.

BMX

Namnet kommer av att ungdomar började köra i kuperad terräng med ombyggda cyklar, precis som motocrossförare. Därmed uppstod begreppet Bicycle Moto Cross – BMX. Detta begrepp omfattar i dag specialkonstruerade cyklar, som används till transport, lek, tricks och tävlingar.

Tävlingar (BMX racing) körs på speciella grusbanor (classic) med en massa hopp. Antal och typ av hopp varierar från bana till bana. Det gäller att ta sig runt banan snabbast.

Trickåkning (Freestyle BMX) görs med hjälp av naturliga hinder i städer (street), BMX-/skateparker (park), quarter pipes (vert) och på stigar/banor i skogen (trails). Många tricksar också på plant underlag som asfalt och betong, både utom- och inomhus (flat/flatland). I freestyle använder man ofta pegs på hjulen, för att kunna stå eller glida på dem.

BMX-cyklar är väldigt allsidiga, men delvis anpassade efter användningsområdet. Det finns speciella BMX-banor, men de flesta BMX-cyklister kör i skateparker, multifunktionshallar och stadsmiljöer.

Bilder av BMX-tricks.
MÅNGA MÖJLIGHETER: Med en BMX-cykel kan du inte bara cykla runt på gatorna, utan dessutom göra alla möjliga tricks.

Fixed bike

Kallas även ”fixie” och är en väldigt ”clean” cykel med bara en växel – fixed gear/fast nav. På många fixies kan du vända på hjulet och därmed välja om du vill ha frihjulsnav eller inte. Om du inte har det fortsätter pedalerna att rotera så länge cykeln rullar.

En fixie har normalt sett bara frambroms, eller ingen broms alls. Användningsområdet blir därmed något begränsat, men cyklarna används mycket i städer. Vissa landsvägscyklister använder en fixie utan bromsar i stan, för att få extra träning i och med att cykeln måste bromsas med pedalerna/benen. Det är annorlunda och jobbigt, men bra om man vill bygga benmuskler.

Fixed bikes.
ETT RENT NÖJE: En fixie är helt ”clean”, med bara den utrustning som absolut krävs för att kunna cykla.

Ställen för trickåkning

Det finns många hallar för sparkcyklar och BMX (samt skateboards, inlines m.m.). Kolla vad som finns där du bor. Annars rekommenderar vi att du försöker hitta naturliga hinder i ditt närområde och prövar dig fram successivt.

Skydd

Tänk på att alltid skydda dig när du cyklar. Hjälm är ett måste. Det kan också vara bra att använda knä- och armbågsskydd, och gärna handledsskydd i början.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *