Låt bilen stå – köp en elcykel

Ta dig till affären, träningen, dagis, skolan och jobbet snabbt, hälsosamt och miljövänligt.

Elcyklar blir allt mer populära – med all rätt. Det är egentligen helt vanliga cyklar, med en elektrisk hjälpmotor. Motorn hjälper dig när du trampar, så att du kan cykla snabbare och längre utan något annat drivmedel än el och muskler.

Det finns många fördelar med en elcykel: den är skonsam för miljön, ger dig viktig träning och i de flesta fall kommer du fram snabbare.  Men även om du får motion och träning behöver du inte slita ut dig helt och hållet, eftersom du får god hjälp av elmotorn. De flesta kan cykla till jobbet utan att behöva duscha när de kommer fram.

Smart och ekonomiskt

Om en elcykel kan få dig att cykla hela eller delar av året, i stället för att köpa och köra bil, elbil eller moped, eller ta taxi, buss, tåg eller spårvagn, så är det självklart en bra investering att köpa en elcykel. Elcykeln är otroligt användbar och gör det enklare att cykla mer i vardagen. Du kan till och med använda den med cykelvagn.

De hälsomässiga fördelarna gör det till ett ännu mer intressant alternativ. Dessutom tar en elcykel inte mycket plats, är relativt billig att köpa, enkel och kostnadseffektiv att underhålla och snabb och lätt att hantera i trafiken. Ytterligare en fördel är att den kan användas överallt, året om. På de flesta moderna elcyklar finns det plats för dubbdäck.

Bild av elcykel med rammonterat batteri.
BRA BALANS: Ett rammonterat batteri ger elcykeln bra balans och stabilitet.

Så fungerar elcykeln

Elcyklar klassas som vanliga cyklar i trafiken, och elcyklister måste därför följa de lagar och regler som gäller för cyklister. Vem som helst kan använda en elcykel, eftersom det inte krävs något körkort. Motorn kopplas från vid 25 km/h, så för att cykla snabbare måste du själv göra jobbet.

När man cyklar på en elcykel måste man trampa, annars fungerar inte motorn. Om man inte trampar ordentligt, utan bara sitter och roterar benen för att motorn ska gå igång, tar batteriet slut väldigt fort. Då kommer elcykeln inte upp i angiven räckvidd, eftersom motorn endast är avsedd som en hjälpmotor.

Kombipedal.
ALLSIDIG: Kombipedal på cykeln gör den mer användarvänlig, både i stan och på landet.

Buller

En elcykel ger ifrån sig väldigt lite ljud. Moderna, borstlösa elmotorer hörs nästan inte alls, och om du cyklar i trafik hör du dem inte.

Om du cyklar på en enslig landsväg en tidig söndagsmorgon, så kanske du kan höra ett svagt ljud som ackompanjemang till fåglarnas kvitter, men det är absolut inte mer störande än ljudet som hörs när hjulen rullar.

Räckvidd

Cykelns räckvidd varierar något mellan olika modeller. Räckvidden beror på motor och batteri, och dessutom är det många yttre faktorer som spelar in.

Temperatur, däcktryck, vind, användarvikt, topografi, underlag och hur mycket kraft användaren själv bidrar med, är exempel på faktorer som definitivt påverkar räckvidden.

Vevparti och motor på elcykel.
BRA KRAFT: En mittmonterad motor ger bra kraft när du trampar, ofta 60–80 Nm.

Elektronik

Avancerad elektronik, med sensorrer och kontrollenhet, gör att du kan utnyttja elmotorn och batteriet maximalt. Kontrollenheten visar ofta trippmätare, hastighet, batteriindikator, medelhastighet m.m.

Dyrare cyklar har lite mer påkostad elektronik än de billigare modellerna, och ger mer information, mjukare start, bättre batteriekonomi och enklare hantering.

Elektriska komponenter.
SMART KONSTRUKTION: Elektroniken på en elcykel är avancerad, men enkel att förstå och använda.

Motor

Elcyklar har bakhjuls-, mitt- eller framhjulsmonterad motor. Framhjulsmonterade motorer blir allt mer sällsynta, eftersom detta inte är optimalt. Cykeln blir framtung och kan spinna på framhjulet vid blött underlag och grus.

Bakhjulsmonterade motorer fungerar väldigt bra, men ger lite sämre balans och en något tyngre känsla än vid mittmonterade motorer.

Den kinesiska tillverkaren Bafang har de senaste åren haft stora framgångar med sina starka, solida bakhjulsmonterade motorer. Dessa hittar du på lite billigare elcyklar, men motorerna är välbeprövade och slitstarka.

De allra flesta elcyklar har mittmonterad motor, av det enkla skälet att det ger bäst cykelkänsla, med kraften där du är van att ha den. Bra elcyklar har oftast mittmonterade motorer från välkända märken som Yamaha, Bosch eller Shimano.

Mittmonterad elcykelmotor.
MITTPUNKT: Med motorn i mitten får du kraften precis där du är van att ha den.

Välj rätt cykel

Cyklar du fortfarande runt på cykeln du fick i konfirmationspresent för 25 år sedan, så klarar du dig kanske med en lite billigare elcykel. Om du cyklar på en landsvägscykel som väger sju kilo, bör du däremot satsa på en dyrare, lättare och mer avancerad elcykel.

Är du van vid en direkt och effektiv inbromsning med skivbromar, bör du överväga att välja det även på elcykeln. Är du van vid 27 växlar kanske det är dumt att köpa en elcykel med bara tre växlar.

Val av utrustning på elcyklar handlar om tycke och smak, precis som på traditionella cyklar och andra transportmedel. Toppkvalitet kostar lite mer, oavsett om det gäller motor eller övrig utrustning. Om du tänker använda elcykeln mycket lönar det sig helt klart att satsa på hög kvalitet.

Bakväxel på elcykel.
FLER VÄXLAR: Fler växlar på elcykeln ger både lägre och högre fart, men tänk på att växla i tid.

Dyrare cyklar är i allmänhet bättre rent tekniskt, med lättare och kraftigare batteri, mindre underhåll, bättre kraft från elmotorn, bättre elektronik, mer genomtänkta lösningar, fler växlar, lägre vikt och bättre balans. De dyraste elcyklarna ger en bättre cykelkänsla än de billigare modellerna.

Våra rekommendationer

Köp inte en elcykel som i teorin kan ta dig exakt så långt som krävs, utan lägg lite mer pengar för att få en elcykel med något längre räckvidd än du tror dig behöva. Då är du inte lika beroende av de yttre faktorerna och kommer ända fram till destinationen, oavsett väder-, temperatur- och körförhållanden.

Köp en elcykel som är lite bättre än vad du tycker dig behöva just nu. Då får du en elcykel som du kan använda i många år framöver. Det är viktigt med en säker och pålitlig cykel, utan driftstopp, och då tycker vi det är bättre att lägga lite mer pengar på något som håller längre. Det är också bäst för miljön.

Testa flera olika elcyklar, för att vara helt säker på att du gör en bra investering för framtiden. Om cykeln inte känns bekväm kommer du inte heller att använda den så mycket.

Tänk på att klä dig ordentligt vid längre turer med elcykel. Hastigheten är högre och du trampar dig nödvändigtvis inte lika varm som på en traditionell cykel.

Välkommen till framtiden och en bra elcykelupplevelse!

Elcyklar

 

Läs även: Cykelpendling – bra för alla

Läs även: Snabb cykelservice

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *