Låt inte tjuvar ta din cykel

,

Cirka 100 000 cykelstölder anmäls årligen i Sverige, Norge och Finland.

– Folk ber ju nästan om det, säger Henning, före detta notorisk cykeltjuv. Han har fler cyklar på sitt samvete än de allra flesta. Polisen i staden där han bor, hävdar att när Henning slutade som cykeltjuv sjönk antalet cykelstölder i staden med 30–40 %.

Ett liv som cykeltjuv

Henning Wick, cykeltjuv.
CYKELTJUVEN: Henning Wick var tidigare en cykeltjuv. Här ger han dig sina tips så att du undviker att få din cykel stulen.

Många års drogberoende gjorde att Henning måste stjäla för att få tillräckligt med pengar till droger. Det är många som har det som han hade det, men det finns också andra typer av cykeltjuvar. ”Vanliga” tjuvar som Henning, utländska ligor som spanar och väljer ut de dyraste cyklarna och tillfällighetstjuvar som t.ex. är på väg till eller från en fest.

– När folk antingen låter bli att låsa cykeln eller låser en cykel värd 50 000 kronor med ett lås för 149 kronor, då är det för enkelt, säger Henning. Han hävdar att han hade ett relativt enkelt jobb som cykeltjuv eftersom folk är för slarviga.

Henning är nu drogfri och har inte stulit en cykel på flera år. Han jobbar för ett företag i hemstaden som drivs av Frälsningsarmén. Två dagar i veckan på ett dagcenter för intellektuellt funktionsnedsatta och två dagar med takbehandling. De åker runt i kommunen för att rensa och impregnera takpannor på privatbostäder så att de blir nästan som nya igen. Meningsfullt arbete hjälper honom att hålla sig borta från narkotika och kriminalitet.

Låsta cyklar.
SÄKRA CYKELN: Lås alltid fast ramen vid en fast punkt, men lås helst också fast hjulen i ramen.

Undvik att få cykeln stulen

En cykelstöld är inte bara en stöld av en ägodel, utan av tid, samvaro och träning, förutom att det är ett intrång i privatlivet. Det kan göra ont på flera sätt förutom att själva föremålet är borta. Därför är det mycket viktigt att vara försiktig med sin cykel, anser Henning.

Henning har följande tips för att minimera risken för att just din cykel blir tjuvarnas nästa byte:

  • Tänk på var du ställer din cykel. På platser där många människor passerar förbi är risken för cykelstöld mindre.
  • Lås alltid fast cykeln vid en fast punkt. Använd gärna två sorters lås, där det ena låser ihop ramen och bakhjulet och fäster cykeln vid en stolpe, ett träd eller liknande. Det andra använder du för att låsa fast framhjulet i ramen. Tjuven har sällan med sig två sorters verktyg.
  • Använd solida lås som ”går i stil” med cykeln. Tjuvar är selektiva, så spendera inte bara ett par hundra kronor på ett lås till en cykel som är värd många tusenlappar. Ju solidare lås – eller ju fler lås – desto längre tid tar det för tjuven. Tidsåtgång är tjuvens värsta fiende.
  • Registrera cykeln i ett cykelregister (Falck, Solid etc.). Detta fungerar förebyggande och hjälper dessutom polisen att leta reda på ägaren om cykeln blir upphittad. En cykel med ingraverat ramnummer blir svårare att ”slakta”. Det blir dessutom svårare att köpa stulna cyklar.
  • Ta bort dyr utrustning och sådant som är lätt att stjäla, t.ex. cykeldator och väskor. Ta gärna bort sadeln, det gör det svårt att cykla på cykeln och svårare att sälja den.
  • Om du har en extra dyr cykel kan det vara smart att använda låsbara hjulmuttrar istället för snabbfästen.
  • Undvik att ställa cykeln väl synlig på samma plats varje dag/natt. Ställ in den i ett garage eller förråd om du har möjlighet.
Olika cykellåstyper.
SÄKRA VAL: Cykellås finns i många former, modeller, klassificeringar och prisklasser. Använd helst flera olika typer samtidigt.

Anmäl alltid en cykelstöld

Om din cykel blir stulen är det viktigt att alltid anmäla stölden. Det ökar chansen för att polisen prioriterar brotten och stoppar tjuvarna. Flera anmälningar innebär ett strängare straff för tjuven. Kanske tillräckligt för att personen ska förändra sitt liv, så som Henning har gjort.

Om en tjuv åker fast med t.ex. 10 cyklar, men ingen av dem har anmälts stulen, måste polisen i värsta fall låta tjuven gå fri och behålla cyklarna. Anmälningar håller därför tjuvar borta. Polisen blir dessutom mer uppmärksam på personer som de kanske redan har stiftat bekantskap med eftersom de har fått in många anmälningar för samma typ av brott.

Kom ihåg att meddela försäkringsbolaget även om cykeln kanske är värd mindre än självrisken. I regel får du förköpsrätt om cykeln blir upphittad, med rabatt på priset.

Kom ihåg att alltid behålla kvittot när du köper en cykel, så att du får tillbaka rätt belopp om cykeln blir stulen. Om du har en speciell och dyr cykel bör du försäkra den separat. Hemförsäkringen täcker endast vanliga cyklar upp till ett visst belopp.

En cykelstöld kan anmälas på polisens hemsida.

Cykellås

LÄS ÄVEN: Tufft nöje på heldämpad terrängcykel

LÄS ÄVEN: Snabb cykelservice

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *