Semestra på två hjul

Cykelsemester är den friaste semesterformen du kan välja. Här får du de bästa tipsen från en erfaren semestercyklist.

Glad semestercyklist på bergstopp.
ÄNTLIGEN UPPE: Christian Ekdahl på toppen av Col de Ceyssat i Frankrike.

Åk vart du vill, när du vill, med frisk luft i ansiktet och unika upplevelser. Men förbered dig själv och cykeln ordentligt.

Försök cykla en del under våren och träna både med och utan vikt på cykeln, så att både styrkan/konditionen och tekniken sitter.

Christian Ekdahl på XXL har varit på många cykelsemestrar i både Norden och övriga Europa. Här ger han dig några av sina tips.

Förbered cykeln

Tänk igenom vad som är det värsta som kan hända med cykeln och förbered dig utifrån det. Undvik helt nya vajrar eftersom dessa töjer sig något i början och du riskerar att behöva justera dem under turen. Växeljustering kan vara komplicerat, så lär dig gärna hur det går till innan du ger dig av.

Kontrollera bromsar, växlar, hjul, däck och lufttryck (max lufttryck står på däcksidan). Kom ihåg att med hög vikt på cykeln bör du ha något lägre lufttryck än max i däcken. Ta gärna en service före turen, men använd cykeln lite innan du ger dig av så att du vet att allt fungerar perfekt.

Planera väl

Cykeldator.
VIKTIG INFO: En cykeldator ger dig viktig information om hastighet, distans m.m. och ger dig möjlighet att dela detta till dina vänner.

Planera alltid vart du ska och hur långt du ska cykla. En cykeldator med GPS gör alltid turen roligare och du kan logga din tur, se hastighet/genomsnittshastighet m.m. Dessa finns i alla prisklasser, beroende på hur mycket information du vill ha. De flesta ger dig möjlighet att skicka informationen via internet, dela till vänner etc.

Använd gärna den kostnadsfria lösningen på hemsidan http://www.ridewithgps.com för att planera. Där kan du sätta upp samtliga dagsetapper på förhand och även lägga in platser där du kan tänka dig att stanna till längs vägen. När du är färdig med en rutt överför du den till cykeldatorn eller GPS:en.

Hemsidan Ride With GPS.
BRA HJÄLPMEDEL: På nätet hittar du bra hjälpmedel, kartor och allt du behöver för att planera din rutt.

Lösningen fungerar med de flesta cykeldatorer från Garmin, men även med vissa handhållna GPS:er. Den finns också som en smartphone-app som är kompatibel med enheter från Wahoo, Polar m.fl. Kontrollera kompatibiliteten för din enhet här: https://ridewithgps.com/help/compatible-devices

God planering gör det enklare att få bra flyt på cyklingen. 30–60 km per dag klarar de allra flesta utan problem. Kom ihåg att ta med uppförsbackarna i din tidsberäkning – där går det vanligtvis långsamt. Välj helst gamla riksvägar och andra vägar med lite trafik, så får du en säkrare och bättre tur.

Ta reda på vilka trafikregler som gäller där du ska cykla. Reglerna för cyklister varierar något mellan olika länder.

Övernattning

Semestercyklisters läger.
LUGN OCH RO: När du cyklar kan du hitta idylliska platser där du verkligen kan koppla av och vila kroppen inför nästa etapp.

Du kan övernatta i tält på ”viltcamping” eller campingplatser, på B&B eller hotell. Det är smart att förboka alla betalda övernattningar om du semestrar under högsäsong.

Du kan använda vanlig sovsäck, liggunderlag och tält, men välj så lätt utrustning som möjligt. När man cyklar måste man alltid kompromissa mellan kvalitet, komfort och storlek/luftmotstånd/plats/vikt. Uppblåsbart liggunderlag kan vara bekvämare, men det kan även punkteras. Tänk alltid över konsekvenserna av dina val.

Hängmatta och tarp.
SOV GOTT: Det är härligt att sova utomhus, antingen i en hängmatta eller under en tarp. Båda väger lite, tar lite plats och går snabbt och lätt att sätta upp.

Utrustning

Omvärdera allt du har tänkt ta med dig – minst två gånger. Du behöver knappast smoking även om du tänker äta ute, en cykeltröja kan ofta vara tillräckligt på en vanlig restaurang sommartid. Tänk generellt på att ta med utrustning som kan användas till mer än en sak. En tröja kan t.ex. användas som huvudkudde.

Cykel med cykelväskor.
RÄTT PACKNING: Med flera mindre väskor är det lättare att skapa balans på cykeln.

Om du ska långt och har mycket bagage kan det vara smart med en cykelvagn. Också för att avlasta ev. svagare cyklister i sällskapet. Vid kortare turer räcker det med cykelväskor. Väskor finns för montering både bak, på styret, på sadeln och på ramen. Det finns dessutom frontmonterade pakethållare. Försök fördela vikten fram/bak.

Använd gärna vattentäta packpåsar så att du alltid har torra kläder – oavsett väder. Undvik att cykla med ryggsäck. Det ger hög tyngdpunkt och dålig balans, och är krävande och slitsamt i längden.

Långturspackad cykel.
MER PLATS: I större väskor får du plats med mer för längre turer. Försök få mycket tyngd rakt över axlarna, för bästa möjliga balans på cykeln.

Powerbank med extra ström till cykeldator och telefon är smart. Låna gärna ström på bensinstationer, på caféer och i affärer varje gång du gör längre pauser, så slipper du få slut på ström.

Ha alltid med första hjälpen-utrustning och även smärtstillande tabletter, smärtstillande salva och magtabletter på längre turer.

Utrustning för cykelsemester.
FULL KONTROLL: Se till att du behöver det du tar med dig, och välj den lättaste versionen av det mesta. Kläder kan tvättas längs vägen och mycket kan köpas vid behov.

Delar och verktyg

Ha alltid med lagningssaker, extra slang(ar), däckavtagare, multiverktyg för cykel, en Leatherman eller liknande, pump och extra vajrar till växlar och bromsar. Kedjebrytare och extra kedjelås måste med. Ev. extra batterier till lampor. Överväg extra bromsklossar till V-bromsar om du ska cykla mycket och brant nedåt.

Det är smart att kunna lite om hur man mekar och underhåller cykeln före avresan. Se länkar i slutet av texten.

Kläder

Semestercyklist i bergen.
STORSLAGNA BERG: Längs vägar med lite trafik kan du njuta av naturen, lyssna på fåglarna och uppleva friheten. Men klä dig rätt för att upprätthålla idyllen.

Cykelkläder är framtagna för ändamålet och gör att du undviker skavsår och fladder. Använd cykelshorts- eller -byxor med bra vaddering av hög kvalitet och cykeltröja, gärna två uppsättningar. Ullundertröja, benvärmare, armvärmare, cykelväst och en vind-/regnjacka är smart. Du bör alltid ha handskar och glasögon, för både säkerhet och komfort.

Badkläder och handduk ger möjlighet till impulsbad.

Längs vägen

Håll ett lagom högt tempo som du orkar en längre tid och variera gärna tempot. Det kan snabbt bli ”statiskt” för kroppen med för lite variation. Variera sittställning och handposition för att stimulera blodcirkulationen. Låt hellre naturen ta andan ur dig än cyklingen. Se till att vila ordentligt längs vägen och på natten.

Mat och dryck

Det är viktigt med en bra frukost. Fyll på med vätska regelbundet, gärna efter varje mil, och ät gärna något energirikt så som russin, nötter, banan, energibar eller liknande efter varannan mil. Det är dumt att göra slut på alla krafter för att motvinden var hårdare och uppförsbackarna brantare än förväntat och du glömde bort att äta och dricka. Lunch och middag ”som vanligt”.

Transportetapper

Semestercyklar i köpcenter.
HÅLL UPPSIKT: Det finns tjuvar i alla länder, så håll uppsikt över cykeln och utrustningen, och parkera den där det är mycket folk.

Hör efter med t.ex. tåg-, färje- och bussföretag om de prioriterar cyklar eller hur de förhåller sig till dem. Längre söderut i Europa finns det ofta gott om plats för cyklar på tåg.

Ta med ett litet, men kraftigt lås. Håll dina värdesaker under uppsikt! Turas ev. om att vakta, håll dig i närheten etc. Ta alltid med dig plånboken och passet när du lämnar cykeln.

Tips och tricks

Vira gärna några varv gaffatejp och eltejp runt pumpen, så slipper du ta med hela rullar. I det sista varvet tejp kan du lägga in några elstrips, så har du det också.

Spruckna däck kan t.ex. tätas tillfälligt med gaffatejp från insidan, men då bör du cykla med något lägre lufttryck i däcket. Ta med ett extra däck om du ska cykla mycket i folktomma områden.

Ta massor av bilder!

Kom ihåg-regler

 • Använd alltid hjälm
 • Använd gärna kläder med hög synlighet (reflexväst är ett krav vid mörkercykling i t.ex. Frankrike)
 • Ha ljus på cykeln, det är ett krav i tunnlar där det är tillåtet att cykla (det är inte tillåtet att cykla i alla tunnlar, så kontrollera lokalt)
 • Följ lokala trafikregler och skyltningar
 • Försök hålla dig till cykelvägar och cykelbanor så mycket som möjligt
 • Håll dig i vägrenen när du cyklar på vägar
 • Det är förbjudet att cykla på motorvägar och fyrfältsvägar
 • Se dig för ordentligt och signalera tydligt vart du ska
 • Ha alltid med rätt kläder för vädret och lite extra, plus nödproviant och dryck
 • Ta det lugnt, du har ju semester!
 • Det är tillåtet att kliva av cykeln och leda den. Gå på utsidan av cykeln, mot vägkanten, och ha cykeln närmast trafiken
 • Ha en mobiltelefon som fungerar och lägg gärna in en backup av rutten
 • Ta även med en papperskarta över området som du cyklar i
Cykelkläder Cykeldator Sovsäckar/underlag Tält Cykeltillbehör Cykeldelar

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *