Skydda dig själv, välj rätt cykelhjälm

Viktigare än säkerhetsbälte i bilen.

Hjälmen är det viktigaste du har om olyckan är framme, så använd huvudet och skydda det. Enligt forskningen minskar en cykelhjälm risken för huvudskador med upp till 80 procent. 

Rätt hjälm för rätt användningsområde

Du bör välja hjälm efter användningsområdet. Det finns specialutvecklade hjälmar för både landsvägscykling, terrängcykling, multisport och pendling samt särskilda barnhjälmar. Anpassningarna handlar om form, ventilation, aerodynamik, styrka och mindre detaljer.

Om du ska ha en hjälm för vardagsbruk är det smart att välja en hjälm där fodret kan tas ur och tvättas. Oavsett bör den ha en antibakteriell insida. Välj gärna en hjälm med MIPS, som skyddar ännu bättre.

MIPS skyddar din hjärna

MIPS är en relativt ny, smart säkerhetslösning på hjälmar. Systemet har utvecklats av hjärnforskare och -kirurger vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, och skyddar hjärnan vid fallolyckor. MIPS finns nu på många cykel- och alpinhjälmar.

MIPS-systemet består av ett näst intill friktionsfritt skal inuti hjälmen, upphängt i elastiskt material. Skalet kan röra sig oberoende av ytterskalet. Det innebär att vid sneda slag mot huvudet kommer rörelseenergin flytta/sprida sig så att den skadliga kraften mot hjärnan blir mildare och skadorna därmed lindrigare.

När du har en MIPS-hjälm på dig märker du ingen skillnad jämfört med andra hjälmar. Men om du INTE har en MIPS-hjälm och råkar ut för en olycka, kan det faktiskt göra stor skillnad för utfallet. Titta efter den gula MIPS-loggan.

MIPS-illustration.
ENKELT, GENIALISKT, SÄKERT: MIPS tillåter rörelse, så att skadliga energier minskas och leds bort från huvudet och hjärnan.

Hjälmtyper

Landsvägshjälmar är mycket aerodynamiska, lätta och välventilerade, för att ge god luftgenomströmning och kyla ned huvudet. Det är viktigt för att man ska kunna prestera så bra som möjligt och tänka klart i höga hastigheter. Hjälmarna har konstruerats för att tåla mer vid olyckor i hög fart.

Terränghjälmarna är i regel välventilerade och täcker även bakhuvudet. Flera av dem har justerbar skärm för att man ska kunna bära stora glasögon. Hjälmar för downhill och enduro är ofta mycket välventilerade.

Pendlarhjälmar är tillverkade för daglig användning i lägre hastigheter, i stadsnära områden, och är ofta något kompaktare än t.ex. landsvägshjälmar. De har dessutom ofta något mindre ventilationshål eftersom man sällan blir genomsvettig vid stadscykling. Många är utrustade med spännen som kan knäppas och öppnas med en hand, gärna med handske på.

Multisporthjälmar är konstruerade för användas med skateboard, snowboard, rullskridskor och/eller cykel. Kontrollera att hjälmen är certifierad för cykling, så är du säker på att den skyddar tillräckligt bra. Se även till att hjälmen är tillräckligt välventilerad för varma dagar.

Barnhjälmar finns i många olika färger och med många roliga mönster. Det viktigaste är fortfarande att den är CE-märkt, certifierad enligt EN 1078 och att den sitter bra. Ta helst med barnet till butiken för att testa att hjälmen sitter som den ska. Se till att barnet själv klarar att hantera justeringshjulet och knäppa/öppna spännet.

Man bör lära barn att ta av sig hjälmen under lek. Det finns nämligen en risk för kvävning om barnet blir hängande i hjälmen eller hakremmen. En del barnhjälmar har ett grönt spänne, vilket är ett säkerhetsspänne som öppnar sig i sådana situationer.

Barn bör, förutom på tvåhjulingar, använda cykelhjälm på sparkcykel, i cykelbarnstol, i cykelvagn och på alla slags ståhjulingar.

Så ska hjälmen sitta

Cykelhjälmen ska sitta åt och sitta bekvämt. Den nedre främre kanten ska sitta 1–2 centimeter ovanför ögonbrynen, så att den täcker pannan och tinningarna ordentligt. De flesta slag mot huvudet sker i de här områdena.

Hakremmen ska sitta ”lagom” hårt, så att den inte kan glida över hakan vid belastning. Remmarna ska löpa runt örat, inte ligga på örat. Hjälmen ska inte kunna ramla av vid ett fall. Välj en hjälm som är lätt att öppna, knäppa och justera.

Kom ihåg att spänna åt justeringshjulet i nacken om hjälmen har ett sådant. Det är viktigt för att hjälmen ska sitta bra och vara så säker som möjligt. Till många hjälmar medföljer extra vadderade kuddar för individuell anpassning. Framför allt på barnhjälmar är dessa bra, så att passformen blir helt perfekt för barnet.

Köp inte en hjälm som delvis täcker öronen eller ögonen. Det ger sämre hörsel och syn, och därmed sämre uppfattning av trafiken runt omkring. Starka färger kan vara smart eftersom de ger bättre synlighet i trafikbilden.

Hur länge håller en cykelhjälm

En hjälm som har fått ett hårt slag ska inte användas längre, den kan ha försvagats. Även en djup repa i skalet kan vara tillräckligt för att hjälmen bör bytas ut. Såväl tidens tand som väder och vind, svett och UV-strålning orsakar slitage som inte nödvändigtvis syns.

Undvik att sätta klistermärken på hjälmen, även det kan försvaga den. Starka rengöringsmedel bör undvikas eftersom de kan påverka hjälmskalets yta.

Vid frekvent/daglig användning bör en cykelhjälm bytas ut efter tre–fyra år. Var säker, välj en hjälm du kan lita på!

En MIPS-hjälms uppbyggnad.
En MIPS-hjälms uppbyggnad.

Var säker på kvaliteten

Alla hjälmar som XXL säljer följer det EU-direktivet för hjälmar och är märkta med CE och EN 1078.

Cykelhjälmar

 

LÄS ÄVEN: Låt inte tjuvar ta din cykel

LÄS ÄVEN: Bli ett cykeltekniskt geni

LÄS ÄVEN: Snabb cykelservice

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *