Tufft nöje på heldämpad terrängcykel

Stigcykling, enduro, cross-country och downhill – valet är ditt.

Mountainbikes och andra heldämpade terrängcyklar är otroligt roliga, oavsett om du befinner dig i skogen, på fjället eller vid sjön. Du får använda hela kroppen i terrängen, även huvudet. Heldämpade cyklar har blivit mycket populära eftersom man kan utmana sig själv på många sätt.

Användningsområde

En heldämpad cykel (full suspension/fullie) har dämpare i både gaffeln och bakramen. Cykeln kan användas till träning, lek och tävling i svår terräng, lite beroende på typen av cykel. Det finns fyra huvudtyper av heldämpade cyklar, tillverkade för olika användningsområden.

Heldämpade cross country-cyklar används till cykellopp och teknisk cykling i terrängen. Dämparna har i regel en slaglängd på 100–120 mm, både fram och bak. Cyklarna är lätta och sittställningen ger hög fart. Typisk tävlingscykel.

Mountainbikes har en något mer upprest sittställning, vilket ger enklare manövrering samt bättre kontroll och balans. Används till träning och lek. Dämparnas slaglängd är ofta 140–150 mm fram och bak. Passar de flesta.

Enduro-cyklar har också en något mer upprest sittställning, och dämparna har en slaglängd på 150–170 mm. Konstruerade för utförscykling, men även för plan mark och uppförsbackar, mellan utförskörningarna. Kraftigt byggd och lite tung, för att tåla hög fart nedför. Enduro är en tävlingsform, men cyklarna används också ofta för träning och lek.

Downhillcyklar används uteslutande till utförscykling och är racingcyklar. Används i tekniskt krävande, snabba lopp nedför åsar och fjällsidor. Dämparnas slaglängd är ofta 170–200 mm fram och bak. Ramen är ”brant” och sadeln är placerad lågt för att kompensera för nedåtlutningen.

Fördelar

Stötdämparna ger bättre och säkrare åkegenskaper i terrängen jämfört med en odämpad cykel. När ett dämpat hjul studsar på ojämnt underlag får det snabbare kontakt med underlaget igen så att du får tillbaka kontrollen och styrförmågan. Dessutom gör dämpning det behagligare för händerna, handlederna och kroppen.

Hjul till heldämpad cykel.
GROVT OCH ÖPPET: Det grova och öppna mönstret ger bra grepp och gör att sten och lera inte fastnar.

De breda, grovt mönstrade däcken ger otroligt bra grepp i terrängen. De är dessutom så voluminösa att du kan släppa ut luft för att få ännu bättre grepp på vått underlag, eller köra med högt lufttryck för att undvika punktering. Lufttrycket justeras efter åkarens vikt och användningsområdet.

Sittställningen är anpassad efter användaren på de olika cyklarna, så att man får bästa möjliga kontroll och komfort. Allt fler heldämpade cyklar har nu höj-/sänkbar sadelstolpe. Det gör att man kan ändra sitthöjden med en spak på styret medan man cyklar. Höj-/sänkbar sadelstolpe kan även köpas separat och monteras i efterhand.

Själva hjulen är 27,5 eller 29 tum. En cykel med 27,5-tums hjul accelererar bra, är lekfull och lätthanterlig i terrängen och passar även mindre åkare mycket bra. 29-tummaren är något tyngre att hantera, men har bättre framkomlighet och komfort över ojämnheter tack vare en bättre ”angreppsvinkel” på hjulen.

Heldämpad cykel från White.
EN RIKTIGT TUFF CYKEL: Heldämpade cyklar är konstruerade för tuffa tag. Njut resten av livet med en heldämpad cykel (eller flera).

Dämparna

På heldämpade cyklar justerar man dämparna efter användaren så att de fungerar oavsett åkarens vikt. Det är viktigt för att kunna upprätthålla bästa möjliga grepp, och för att upprätthålla komforten i svår terräng, framför allt i hög fart.

Själva dämpningen sker genom att luft eller olja förflyttas. På en del dämpare kan man justera höjden och slaglängden, vilket innebär att man t.ex. kan ställa in en begränsning av lägsta höjd.

De allra flesta heldämpade cyklarna har ”lockout” på dämparna som låser dem i det högsta läget. Detta är smart i uppförsbackar där cyklisten ”gungar” under trampningen. Då förlorar du inte kraften nedåt, vilket händer med en ”öppen” dämpare. Med ”remote lockout” kan du fjärrstyra lockouten från styret, i annat fall måste den låsas manuellt på dämparen.

Dämparna kräver lite underhåll, hur ofta beror på användning och distans. Detta gör du bäst i att överlåta på en cykelverkstad. Du märker när den behöver service eftersom den ofta blir ”slapp” i fjädringen eller inte håller sig uppe.

Ram

Heldämpade cyklar finns med både aluminiumram och kolfiberram. En aluminiumram är stark, robust, relativt lätt och styv. Kolfiberramar är lite starkare, styvare och lättare än aluminiumvarianterna, men samtidigt dyrare.

Växlar

Heldämpade cyklar har numera ofta 1 x 11 eller 1 x 12 växlar, vilket innebär endast ett drev/en klinga på vevpartiet och 11 eller 12 kugghjul på kassetten bak. Utväxlingens ytterpunkter börjar närma sig 3 x 10, men med större ”hopp” mellan växlarna. Ger mindre risk för fel/skador under användning och är några hundra gram lättare.

Dessutom har det blivit vanligare med så kallad clutch på bakväxeln, vilket är en låsning av de fjädrande rulltrissorna på bakväxeln, i längdriktningen. Det ger mycket mindre rörlighet på kedjan, med mindre risk för att kedjan hoppar av. Det gör dessutom att kedjan inte slår mot kedjestaget i bakre triangeln.

Clutch på heldämpad cykel.
SMART KONSTRUKTION: Genom att aktivera bakväxelns clutch i längdriktningen undviker du slitage och att kedjan hoppar av.

Kläder

När du kör en heldämpad cykel i skogen bör du ha skyddsutrustning. Hjälm, handskar och glasögon är en självklarhet, men även knä- och armbågsskydd. Löst sittande, vattenavvisande/vattentäta shorts för terrängcykling/mountainbiking är också smart, anpassade för att användas tillsammans med knäskydd.

Två heldämpade cyklar i skogen.
VAR DU VILL: Med en heldämpad cykel kan du ta dig fram nästan var du vill.

Smarta tillbehör till den heldämpade cykeln

Terrängcyklar

Läs även: Terrängcykeln som fungerar till det mesta

Läs även: Snabb cykelservice

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *