Välj rätt barncykel

Få tipsen som gör cykelupplevelsen för de minsta både bättre och tryggare.

Barn är små individer, och det är inte alltid så lätt att välja åt någon annan. Därför är det alltid bra om barnet är med när ni ska köpa cykel.

Här följer några allmänna tips som gör det enklare att hitta rätt i djungeln av barncyklar på marknaden.

Läs också: På hjul med glädje och barnslig lust

Vilken hjulstorlek ska man välja?

Barncyklar finns i fyra olika storlekar: 12”, 16”, 20” och 24”. Vi rekommenderar att barnet går igenom alla storlekarna under sin uppväxt, så att det alltid har en cykel i rätt storlek. Det bidrar till maximal cykelglädje, säkerhet och komfort.

Det är viktigt att alltid vänta tills barnet är tillräckligt stort innan man byter till nästa storlek, så att barnet inte får växa i, utan snarare växa ur, sin cykel. En för stor cykel, med för långt axelavstånd, blir för lång för barnet. Då är det lättare att tappa kontrollen över cykeln, och dessutom får barnet sämre överblick över trafiksituationen. Du kan ju själv prova att sätta dig 20 cm längre bak på din egen cykel, så märker du att det är mycket svårare att styra och kontrollera cykeln.

En för liten cykel är inte heller bra, eftersom det blir väldigt skakigt och instabilt när armarna inte är riktigt utsträckta och tyngden hamnar för långt bak. Dessutom belastas fel muskelgrupper. Ändå är det bättre med en lite för liten cykel än en lite för stor. Rätt storlek är alltså A och O.

Det är bättre att köpa en billig, begagnad cykel än att hoppa över en storlek. Det viktigaste är barnets säkerhet och komfort, så att det har bra kontroll på cykeln ute i trafiken.

Barncyklar

Generella storleksrekommendationer

  • 12” passar barn på ca 2–4 år, med en längd på över 95 cm
  • 16” passar barn på ca 4–6 år, med en längd på över 100 cm
  • 20” passar barn på ca 5/6–8 år, med en längd på över 115 cm
  • 24” passar barn på ca 8–12 år, med en längd på över 120 cm

Tänk på att anpassa cykeln individuellt, eftersom vissa barn har långa ben, andra har långa armar etc.

Hur ser jag att cykeln är lagom stor?

Barnet ska kunna sitta bra och bekvämt på sadeln och nå ner till marken med minst tårna och fotvalvet. Samtidigt ska det vara ett tillräckligt långt avstånd till ramen, minst 6–8 cm från skrevet och ner till ramen på en ”herrmodell”, när barnet står med fötterna på marken och ett ben på varje sida.

Barnet ska sitta ordentligt upprest när det håller i styret, utan att behöva luta sig för mycket framåt. På terrängcyklar är ställningen naturligt lite mer framåtlutad än på en klassisk cykel. Om barnets huvud och blick tvingas ner när det sträcker sig fram för att hålla i styret är cykeln för stor. Stel nacke är ett tydligt bevis på att cykeln är för stor, med för långt avstånd mellan sadel- och styrstång.

Vilka andra saker bör jag tänka på?

Det är inte bara storleken som påverkar cykelns stabilitet. Här följer några saker man bör ta med i beräkningen, även om de flesta barncyklar från de stora tillverkarna och butikskedjorna nu för tiden är utrustade med kvalitetskomponenter och rätt utrustning i förhållande till målgruppen.

Anpassning av cykeln

Det är väldigt viktigt att alla delar på cykeln är anpassade efter barnet, men det är också av stor betydelse att de är rätt placerade/justerade, så att barnet lär sig hur de ska användas. Nedan finns mer information om justering av de enskilda komponenterna.

Flicka som cyklar på Merida-cykel.
CYKELGLÄDJE: Genom att välja rätt anpassad cykel blir det roligare att ge sig ut på cykelturer. (FOTO: Merida)

Stödhjul

När barnet lär sig cykla är det praktiskt att ha en cykel med stödhjul. De flesta 12″- och 16″-cyklar levereras med stödhjul, alternativt kan de köpas separat. Stödhjulen ska från början sitta ända nere vid marken, men kan flyttas upp cirka en centimeter på båda sidor när barnet har börjat hitta balansen. Då stödjer de bara när barnet tippar över lite på sidan, som en extra säkerhet, men målet är ju att barnet efter hand ska lära sig att hålla balansen själv.

Stödstång

En stödstång är ett bra hjälpmedel när barnet precis har lärt sig cykla och stödhjulen inte behövs längre. Stödstången gör att en vuxen kan gå bakom barnet och ge ett lätt stöd vid behov. Fördelen med en stödstång är att den vuxne även kan bromsa cykeln innan barnet hamnar i en farlig situation.

Dämpning

En cykel med dämpargaffel ger något bättre komfort på ojämnt underlag, men är inte absolut nödvändigt på barncyklar. Det handlar om tycke och smak, och tänk på att cykeln också blir lite tyngre med en dämpargaffel.

Heldämpade cyklar till barn är helt onödigt.

Sadel

En vadderad sadel är viktigt för att barnet ska sitta bekvämt, särskilt på längre cykelturer. Tänk också på att justera sadelns vinkel, så att den är någorlunda rak. Fråga gärna barnet vilken position som är mest bekväm.

Styre

Ett högt styre ger bättre kontroll och översikt, och gör dessutom att barnet får en mer avslappnad sittställning. Ett lägre styre ger däremot sämre balans och kontroll, och händerna får en större viktbelastning. Det blir obekvämt och slitsamt i längden. Tänk på att aldrig höja styret längre än max-markeringen på stången! Vinkeln på styret kan justerat något med hjälp av skruven på styrstången, men vrid inte styret för mycket, eftersom det gör att alla delar på styret förskjuts.

Gaffel

En brant gaffelvinkel gör cykeln mindre självupprätande och därmed mer instabil. Dessutom känns det mer när man cyklar över trottoarkanter och hål, vilket ger en sämre komfort. Därför är det oftast bättre med en flack gaffelvinkel.

Utväxling och växlar

Tänk på att välja en cykel med rätt utväxling, om cykeln inte har flera växlar. Den allra första cykeln bör vara ganska lågväxlad/lättrampad, så att barnet enkelt kommer igång själv och har tillräckligt med kraft för att trampa. Då blir det enklare att lära sig cykla.

Ta ställning till om barnet har tillräckligt bra motorik och klarar av att använda växlar, och välj en cykel som uppfyller barnets individuella behov. Tänk också på att det krävs lite koncentration för att använda många växlar. Det finns cyklar med olika växelsystem och antal växlar, så försök att hitta den lösning som passar bäst för just ditt barn.

Tänk på att justera växelreglagen så att barnet lätt kan nå dem. Justering av själva växlarna är komplicerat, så läs bruksanvisningen noga.

Bromsar

Skivbromsar ger bra och effektiv inbromsning på i princip alla underlag. Skivbromsar är så gott som underhållsfria, och klossarna behöver sällan bytas ut.

V-bromsar, med bromsklossar som bromsar mot fälgen, är lite sämre på våta underlag, men mycket enkla att byta ut. Välj hellre bra, lätta V-bromsar än billiga, tunga skivbromsar. På de minsta cyklarna håller V-bromsar länge.

Tänk på att justera bromshandtagen så att barnet lätt kan nå dem. Skivbromsar kan enkelt justeras med muttrarna på bromshandtagens vajrar. Kontrollera om klossarna är slitna – det ska vara tillräckligt mycket material kvar på metallplattan som bromsklossarna sitter på.

Klossarna på V-bromsar kan enkelt justeras med muttrarna på bromshandtagens vajrar. Det går också att dra åt vajern på bromsoket. Själva klossen kan också justeras en aning uppåt och nedåt, där klossen är fäst på en bult vid hjulet. Se till att hela klossens yta är placerad korrekt mot fälgen, för bästa möjliga bromsverkan och minsta möjliga slitage.

Navbromsen på bakhjulet är självjusterande och så gott som underhållsfri.

Tänk på att inte dra åt bromsarna så mycket att barnet inte får ett säkert grepp om handtaget. Låt barnet själv prova om bromsarna är rätt justerade.

Däck

De flesta barncyklar i dag har kraftiga, lite högre däck som man kan ha lite mindre luft i. Det ger bättre komfort, grepp och kontroll. En tumregel är att PSI-trycket i däcket ska vara barnets vikt delat med två. Se dock till att det inte är för lite luft, så att däcket lossnar från fälgen eller det blir punktering så fort barnet kör över en kant eller ett hål.

Vikt

Ju mer cykeln väger, desto tyngre är den att hantera för barnet, så därför rekommenderar vi att du väljer en så lätt cykel som möjligt. Jämför vikten på flera olika cyklar och satsa på den lättaste, i förhållande till det pris du vill betala.

Hjälm

Hjälm är ett måste när man cyklar. De flesta barnhjälmar går att justera och täcker upp till fyra storlekar. Huvudets omkrets ökar inte lika fort som kroppslängden, så ofta kan man ha samma hjälm i ett par år eller ännu längre.

Det är viktigt att välja en hjälm med bra skydd i nacken. Det måste också vara enkelt för barnet att ta på och av samt justera hjälmen. Hjälmens framkant ska vara vågrät och täcka pannan. Vårt råd är att inte köpa den billigaste hjälmen. De lite dyrare hjälmarna är i regel både säkrare och bättre.

Cykelhjälmar
Två flickor som cyklar.
TRYGGHET: En stabil hjälm ger bra skydd om olyckan skulle vara framme. (FOTO: Merida)

 

Handskar

För ett barn som ska lära sig cykla är det nästan lika viktigt med handskar som hjälm. Oftast ramlar man inte med huvudet först, och skrubbsår i handflatorna och ömma fingrar är inte särskilt kul eller motiverande att cykla med.

Bra cykelhandskar med vadderade handflator ger barnet en mycket god komfort och ger dessutom ett mindre tryck på handflatorna. Både hjälm och handskar är en självklarhet!

Underhåll

När du ska välja cykel kan det vara bra att tänka igenom vilken typ av underhåll du och barnet kan göra själva och vad som måste utföras på en cykelverkstad. Service på verkstad kostar pengar, så det kan vara bra att lära sig göra vissa saker själv. Barnet är också mer rädd om sin cykel om han eller hon själv är med och sköter om den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *