Välj rätt pannlampa till din aktivitet

Behöver du en pannlampa för jogging, cykling eller friluftsliv? Vi hjälper dig med att välja rätt.

Det finns ett brett sortiment av pannlampor på marknaden. Några passar helt utmärkt att springa i mörkret med, andra passar bättre för cykling på mörka vägar och så har vi de som passar allra bäst för att gå turer i skog och mark med.

I mörker ser man inte längre hur man rör sig och därför kan det lätt uppstå skador. Om du däremot använder en pannlampa är du mycket tryggare när du rör dig utomhus om natten.

Här ska vi se lite närmare på vad som kännetecknar de olika pannlamporna och vilken typ du bör välja för ditt ändamål.

TIPS! Här kan du läsa mer om LED och lumen, som är begrepp du kommer att stöta på när du ska köpa en pannlampa.

Pannlampor

Pannlampa för träning och löpning

Här är det viktigt att välja en lampa med rätt ljuskägla. Ljuskäglan är området som är upplyst när du har fäst pannlampan på huvudet. En pannlampa för löpträning bör först och främst lysa långt framåt, men det ska också ha bredd så att du ser sidoterrängen.

Det är också viktigt att den lyser bra rätt ned så att du ser var du sätter ned foten. På det sättet har du hela tiden översikt när du läser av området du löper i, också när du håller ett högt tempo.

Illustrationsbild av Silva Runner 2-pannlampa
VISAR VÄGEN: Silva Runner 2-pannlampan lyser upp där du löper i höstmörkret

En pannlampa för löpning bör vara lätt och den ska sitta gott på huvudet. Den ska också vara så robust att det tål både fuktigt väder och stötar. Batterienheten, lampan och eventuella ledningar ska vara samlade uppe på huvudet. Då slipper du irriterande ledningar eller hängande batterienheter när du tränar.

En pannlampa för löpning passar också perfekt för alla som gillar att skida eller träna med rullskidor. Den passar också perfekt för alla som gillar att ta kvällspromenader.

Pannlampa för turer i skog och mark

Ute på naturutflykter använder man pannlampan ofta över en längre period. Det kan vara när du är ute och går eller tillbringar tid i lägret. Ibland har du kanske lampan på i timmar. Då är det viktigt att du har tillräckligt med ström. Det är få möjligheter för att ladda enheten ute i vildmarken.

Illustrationsbild av Olight H35.
FÖR FRILUFTSLIV: Olight H35 är ett bra exempel på en pannlampa, som har bra batteri och passar fint för vildmarksturer.

Prioritera därför batteritiden när du väljer en pannlampa för friluftsbruk. Är batterieneheten större är den som regel också tyngre. Kom ihåg att lyktan måste ha goda skyddande egenskaper mot fukt och yttre stötar.

På tur rör du dig långsammare än när du tränar eller sitter på cykeln. Därför behöver du inte avläsa terrängen lika fort som när du rör dig i snabbare tempo. Då blir det andra krav också på ljuskäglan. Men ljuskäglan måste vara tillräckligt kraftig för att du ska kunna orientera dig bra i terrängen.

Det kan också vara bra att ha en zoom på pannlampan så att du kan koncentrara ljusstrålen och lysa upp detaljer. Också själva lamphuset ska kunna justeras så att du kan vippa ljusstrålen nedåt exempelvis när du ska läsa kartan i mörkret.

Pannlampa eller multilampa för cykling

För cykling gäller det att välja en pannlampa utifrån vilken typ av cykling du har tänkt dig. Ska du cykla på stigar, i terrängen eller längs vägen? Ska du cykla fort eller sakta?

Illustrationsbild av Magicshine 616.
MÅNGSIDIG: En multisportlampa, som den här från Magicshine, kan fästas både till cykeln, hjälmen eller en pannrem.

För cykling kan man ofta välja en lampa som egentligen är utvecklade för längdåkning eller sprintträning. Det har också blivit väldigt populärt att använda en så kallad multilampa när du cyklar.

Det viktigaste med multisportlamporna är att de vanligtvis är mycket kraftigare än en vanlig pannlampa, något som är väldigt viktigt när du cyklar i högt tempo. Ofta kommer det med en huvudrem så att lyktan kan göras om till en helt vanlig pannlampa. Ofta följer det också med festen för cykelstyret och för hjälm så att lampan kan användas för flera sporter.

De minsta multilamporna är väldigt lätta och bekväma att ha på huvudet. Men batterienheten väger ofta något mer och måste läggas i fickan eller i ryggsäcken när du är aktiv.

Multisportlampa

Pannlampa till stugan eller bilen

Illustrationsbild av pannlampan Phoxx.
ENKEL: Den här pannlampan från Phoxx är utmärkt för helt vanlig användning.

Om du bara ska ha en pannlampa som du kan ha på gården runt stugan eller i bilen i tillfälle du skulle få problem med motorn, ska du välja en helt enkel pannlampa – du behöver inte ha så stora krav på passform eller ljusstyrka. Vanligtvis går de på helt vanliga batterier och de får fint plats i handsfacket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *