Välj rätt utrustning för triathlon

Få de bästa råden till triathlonutrustning här.

Den utrustning man behöver för de olika aktiviteterna i triathlon varierar beroende på nivå, ambition och personliga önskemål. Här har XXL gjort en sammanställning över vilka produkter som ofta finns att välja på för en triathlet.

XXL:s Rune Nystrøm är en erfaren triathlonutövare, tillsammans med honom går vi i den här artikeln närmare in på den utrustning som rekommenderas för både simning, cykling och löpning.

Utrustning för simning

Simdräkt för triathlon är heltäckande. Den är i lite tunnare neopren än en vanlig våtdräkt, eftersom man rör sig hela tiden och vill ha stor rörelsefrihet. Dräkten ger lite flytkraft, vilket bidrar till att spara på krafterna, och skyddar mot kallt vatten och exempelvis brännmaneter.

– Det är viktigt att man inte köper en för stor våtdräkt. Det gör att du förlorar en del av känslan av vattnet, säger Rune.

Simglasögon är helt klart en fördel, särskilt om man crawlar. De ger bättre sikt och gör att du slipper få vatten i ögonen.

Neoprensockor är tillåtna i de flesta tävlingar och är en stor fördel i kallt vatten.

Simmössa används för att minska vattenmotståndet, isolera huvudet och hålla håret borta från ansiktet. Neoprenmössa används också i kallt vatten, under simmössan.

– Jag rekommenderar även öronproppar för att undvika kallt vatten i öronen, uppmanar Rune.

Utrustning för cykling

Bil av Rune Nystrøm som testar sin nya cykel inomhus
CYKELTEST: Rune Nystrøm testar sittpositionen på sin nya Meridacykel till triathlon.

Cyklingen i triathlon sker över långa distanser, och då är det viktigt att ha en cykel som rullar bra och som är bekväm. Det är A och O att hitta en cykel som är lagom stor för din kroppsbyggnad.

En helt vanlig landsvägscykel (eller terrängcykel) fungerar bra i de allra flesta tävlingar, såvida du inte siktar på en placering i det absoluta toppskiktet.

Efter hand som man får erfarenhet är det många som investerar i speciella triathloncyklar eller tempocyklar. De är särskilt anpassade för mindre kuperade banor. Dessa kännetecknas först och främst av att de är väldigt aerodynamiska, med en aggressiv sittställning.

– Det jag tittar efter hos en bra triathloncykel är först och främst en lätt aerodynamisk ram, goda justeringsmöjligheter och slitstarka komponenter, berättar Rune.

Obs! I triathlon är det, till skillnad från landsvägscykling, inte tillåtet att ligga i klunga eller i rygg. Det ska också vara ett visst avstånd mellan deltagarna, ofta minst 10 meter. Fördelen med en ren triathloncykel är därför att den har minsta möjliga luftmotstånd, eftersom man cyklar helt på egen hand.

Våra triathloncyklar

 

Annan cykelutrustning til triathlon

 • Cykelhjälm för triathlon, med en mer aerodynamisk profil
 • Pedalerna på cykeln bör ha låsfunktion. Det ger en oerhört mycket bättre trampeffekt
 • Cykelskor med låsbricka är nödvändigt för att få ut så mycket som möjligt av trampningen. Vanliga landsvägsskor fungerar bra till triathlon, men det finns också speciella triathlonmodeller
 • Cykelbyxor och -tröja fungerar bra, men många föredrar att använda en triathlondräkt (race suit). Triathlondräkt kan användas under våtdräkten och hela loppet. Dräkten har ofta korta armar och ben, och tunnare vaddering än vanliga cykelbyxor. Därmed är den bekvämare och ger bättre rörelsefrihet i de två andra grenarna
 • Cykelhandskar är alltid bra att ha, för att minska slitaget och trycket mot handflatan samt begränsa skadorna vid eventuella omkullkörningar
 • Tempostyre för en mer aerodynamisk sittställning på cykeln
 • Cykelväskor och flaskhållare för näringstillskott, pump, reservdelar etc.
 • Cykelrulle är ett fantastiskt träningshjälpmedel. Med en sådan kan man träna inomhus under hösten och vintern och därmed lägga grunden för cykelsäsongen
 • Kraftmätare är ett jättebra träningshjälpmedel i kombination med cykelrulle, för dem som vill optimera effekten av cyklingen

– Om det är fem tillbehör som jag rekommenderar alla för cyklingen, så är det: hjälm, cykelskor med tillhörande pedaler, tempostyre, flaskhållare och race suit, sammanfattar Rune.

Utrustning för löpning

XXL rekommenderar riktigt bra löparskor som känns bekväma på fötterna även efter långa distanser.

Bild av löpande triathleter från en tävling.
SISTA DELEN: Löpning är sista delen i ett triathlon. Bra löparskor, löparkläder och solglasögon är utrustning som ofta används i triathlon.

– Skorna bör först och främsta passa dina fötter. Därefter kan du välja skor utifrån underlag och hur mycket du kommer att springa, säger Rune.

Hos XXL hjälper vi dig att välja rätt joggingskor för dina fötter och din pronation.  Själv har Rune väl inlöpta skor som han använder för både träning och tävling. Han har flera par som han kan växla mellan för att fördela slitaget. Det är smart att välja skor utifrån det underlag som tävlingen ska genomföras på.

– Om löpetappen går på enbart asfalt väljer jag skor utifrån det. Och om en stor del av löpetappen går på mjukare underlag, väljer jag joggingskor utifrån det, fortsätter Rune.

Han förväntar sig att ett par joggingskor som används ihärdigt håller för en säsong.

Kläder för löpning, lätta och luftiga kläder, tights och åtsittande överdelar kan också vara smart, beroende på väder och temperatur.

Löparväska/ficka för förvaring av näringstillskott kan också vara bra.

Annan utrustning som rekommenderas för triathlon

Sportelektronik har blivit väldigt populärt de senaste åren, och det finns speciella, vattentäta triathlonklockor/pulsklockor från stora tillverkare som exempelvis Polar och Garmin.

Sportglasögon är bra att ha när man cyklar, men många använder dem även under löpningen.

Kassar för att fördela utrustningen för varje gren, så att du är så förberedd som möjligt och har god överblick över varje etappbyte. Dessa kan du köpa i inrednings- eller prylbutiker för en billig peng.

Rune nämner avslutningsvis att han även rekommenderar följande tillbehör:

 • Racebelt för att fästa nummerlappen
 • Snabbsnören för löparskorna
 • Tåvärmare till cykelskorna
 • Solskärm för löpetappen, skyddar mot sol och svett i ögonen
 • Aerodynamisk flaska
 • Fäste för cykeldator

– Det är bra att prova sig fram, så kommer man fram till vilka behov man har efter hand. Med tiden kommer man ofta fram till att det är mycket bekvämt att ha rätt utrustning, avslutar Rune.

Be om hjälp med att hitta utrustning i våra varuhus, så får du den expertis du behöver!

Kom ihåg XXL:s triathlonskola – här får du alla tips och råd för att börja med triathlon!