Fotbollsmålvaktens utrustning

Fotbollssäsongen närmar sig, se till att komma rätt förberedd till att stoppa dina motståndare från att göra mål.

Det har sagts att målvakten utgör halva laget. Huruvida det stämmer kan diskuteras, men det är i alla fall ingen tvekan om att det är den mest utsatta positionen på fotbollsplanen. Ett misstag kan bli ödesdigert för en hel match, men med en avgörande räddning vid rätt tidpunkt kan målvakten istället bli stor hjälte för sitt lag.

Genom åren har målvaktens utrustning förändrats radikalt. Faktum är att det före 70-talet var ovanligt med målvaktshandskar, och de som fanns var i stort sett inte bättre än vanliga trädgårdshandskar.

Mycket har hänt sedan dess, idag är de målvaktens viktigaste redskap och du ser inte en målvakt som inte lägger stor vikt vid sina handskar.

Från 2018 adderar vi på XXL vårt målvaktssegment med handskar från Uhlsport och Reusch, samtidigt som vi så klart även i fortsättningen har handskar från såväl Nike, Select och Adidas.

Bild av ett par målvaktshandskar.
GREPP: Handskarnas främsta uppgift är att ge bra grepp om bollen.

Handskarna

Generellt kan man säga att ju dyrare en handske är, desto bättre grepp ger den. I grunden är de alla uppbyggda ganska lika. Handflatan och framsidan av fingrarna är tillverkade av mjuk latex för att ge så bra grepp som möjligt, och baksidan av handen är tillverkad av hårdare material så att målvakten skall kunna boxa bort bollen.

Topphandskarna är de som ger klart bäst grepp, men de kan också vara lättare att slita ut. En billigare handske som är tillverkad av enklare material är ofta mer slittålig, därför har många målvakter en handske för match och en annan till träning.

Men det finns detaljer som skiljer sig åt i handskarnas uppbyggnad, som vid en första anblick gör att det kan verka krångligt att välja rätt. I själva verket är det inte så svårt, det är ett par saker du skall fundera över.

Snittet

Det finns i grunden tre olika typer av snitt, också kallat cut.

Det första är Negative Cut/Half Negative Cut. Det är det snitt som flest professionella målvakter använder. Att spela med Negative Cut ger en mycket bra känsla med bollen. Handskarna sitter tight, känslan är nästan som att man har bara händer och sömmarna sitter på insidan av handskarna.

Flat Cut, också kallat Regular Cut eller Classic Cut, är det snitt som funnits längst. Det ger en något lösare passform, med gott om plats för fingrarna samt bra bollkänsla. Detta genom att sömmarna sitter på latexens utsida och att handflatan är flat, till skillnad från på Negative Cut. Detta ger också en större kontaktyta med bollen

Rollfinger Cut är ett snitt som har en större greppyta. Latexen är så att säga rullad runt fingrarna vilket gör denna handsktyp suverän för den som vill ha en tät passform och stor greppyta.

Vilket snitt man föredrar är en smakfråga och det gäller att testa sig fram.

Bild av tre snittvarianter.
TRE VARIANTER: I grund och botten finns det tre vanliga varianter av snitt.

Foam/Skum

Olika handskar har olika varianter av skum/latex. I vårt handsksortiment från Uhlsport har vi fyra olika varianter att välja bland.

Supergrip, ett nytt och specialutvecklat grepp som ger ett helt unikt grepp om bollen. Handsken har ett specialskum med integrerade kontraster av svarta latexelement som ger en helt enastående bollkontakt. De är lättigenkännliga på det svarta mönstret i greppet. Denna nyhet har blivit väl emottagen av toppmålvakter över hela världen, och används bland annat av Premier League-målvakterna Hugo Lloris och Jonas Lössl, samt Norges landslagsmålvakt Rune Jarstein.

Absolutgrip, ger ett unikt, patenterat grepp som ger fantastisk dämpning när du behöver blockera ett skott. Fungerar extremt bra i alla slags väder. En av Uhlsports bästsäljare, tack vare den fina kombinationen av grepp, hållbarhet och pris.

Soft, mjukt, komfortabelt och hållbart grepp.

Aquasoft, ger ett extremt bra grepp i fuktigt väder och på våta planer. Handsken är vatten- och vindavvisande som gör att den inte drar till sig lika mycket vatten som en vanlig handske, vilket gör att du håller dig varm och torr om händerna länge.

Skydd för fingrarna

Det finns olika typer av inbyggda skydd för händer och fingrar. Ett sådant är Fingersave och Supportframe, som gör att fingrarna inte kan böjas bakåt. Detta ger mer stabilitet och minskar risken för skada. Ökad stabilitet gör det också enklare att ta emot bollen. Det finns både för- och nackdelar med den typen av modeller, men det kan vara särskilt bra för unga målvakter som vill skydda sina fingrar.

Underlag

Vilket underlag spelar du oftast din fotboll på? För den som spelar på gräs är det inte mycket att fundera över, tänk dock på att konstgräs sliter mer än naturgräs, så tränar du ofta på konstgräs rekommenderas verkligen att köpa ett mer slitstarkt par till träning så att matchhandskarna inte slits ut i onödan. Till grus är det viktigt att köpa rejält slitstarka handskar då det underlaget sliter ut handskar med tunn latex väldigt fort.

Kläder

Målvaktens kläder skiljer sig en del från utespelarnas, både i färg men också i uppbyggnad. Då en målvakt ibland behöver slänga sig för att rädda bollen är både tröjan och shortsen vadderade på utsatta ställen för att ge skydd vid landning.

Bild av målvakt redo för spel.
REDO FÖR SPEL: Handskar, skor och kläder – sen är du redo att vakta målet. Vadderingen på armbågen ger bra dämpning när du behöver slänga dig.

Långärmade målvaktströjor är vadderade på armbågarna då det är den mest utsatta delen vid landning. För den som vill ha extra skydd är en tight undertröja med vaddering ett suveränt komplement att ha under den vanliga tröjan. Denna tighta undertröja hjälper också till att hålla musklerna. Eftersom en målvakt inte rör sig lika mycket som en utespelare är det någonting som är mycket viktigt, det är inte ovanligt att en målvakt kan stå sysslolös långa stunder för att sen behöva göra ett akrobatiskt ingripande. Då gäller det att inte ha kallnat till eftersom risken att dra på sig en muskelskada då ökar markant.

De flesta målvakter spelar idag i shorts. Eftersom de oftast går så gott som hela vägen ner till knäet, och strumporna täcker större delen av underbenet, blir det inte mycket yta som inte täcks. Spelar man på naturgräs, eller den senaste generationens konstgräs finns ingen anledning att inte spela med shorts, såvida det inte är extremt kallt.

Men på lägre nivå, där det ibland spelas på en äldre typ av konstgräs, kan det vara skönt att ha långa målvaktsbyxor för att inte skrapa knäet när man tvingas slänga sig efter bollen.

Precis som med tröjan kan det vara skönt att ha en tight, vadderad underbyxa för extra skydd och värmehållning.

Köp målvaktskläder

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *