Nya fotbollsskor? Välj rätt dobbar till rätt underlag

Dobbarna är viktiga för att få ett optimalt grepp och undvika skador, vare sig du spelar på konstgräs, naturgräs eller grus.

Foto toppbild: New Balance, (Visaro AG Q1 17)

Dobbarna är kanske det allra viktigaste du behöver ta ställning till när du ska köpa nya fotbollsskor. Det gäller att välja dobbar som är anpassade för det underlag som du tränar och spelar mest på under säsongen.

AG, FG, HG, TF – dessa förkortningar står i anslutning till modellnamnet när du tittar närmare på fotbollsskor i butiker eller på nätet. Bokstäverna anger vilken typ av dobbar som skorna är försedda med.

Fotbollsskor med rätt typ av dobbar ger ett bra grepp på underlaget, förebygger skador och ökar kontrollen och balansen när du spelar.

AG och FG/AG = Artificial Grass, konstgräs

AG-dobbar är anpassade för användning på konstgräs.
AG-dobbar – Adidas 17.1 Copa AG

AG-dobbar har blivit en väldigt vanlig typ av dobbar i Sverige. Allt fler lag spelar i dag på konstgräs, särskilt i lägre divisioner och barnfotboll, men även i de högre divisionerna.

Jämfört med de klassiska FG-dobbarna, som är anpassade för naturgräs, är AG-dobbarna lite mindre och mjukare. Dessutom har AG-sulan fler dobbar som är strategiskt placerade för att du inte ska fastna i underlaget när du spelar. Det förebygger skador, samtidigt som antalet dobbar fördelar belastningen bra över hela fotsulan.

Dobbarna på AG-skor är som regel förstärkta längst ut, så att skorna bättre ska tåla slitage från spel på konstgräs.

En del skor är märkta med FG/AG. Detta betyder att dobbarna passar till både naturgräs (FG), men också nyare, mjuka konstgräsplaner (AG).

FG = Firm Ground, naturgräs

FG-dobbar är längre och hårdare än AG-dobbar och anpassade för naturgräs.
FG-dobbar – Puma Evotouch FG

FG-dobbar är anpassade för spel på mjukt naturgräs. Det är denna typ av dobbar som brukar användas i de stora fotbollsligorna i Europa, där man oftast tränar och spelar på naturgräs.

En FG-sula har relativt få runda eller avlånga dobbar, eller en kombination av båda. FG-dobbar är förhållandevis långa och hårda. Det gör att de tränger ner bra i marken när du spelar på naturgräs, vilket ger bra grepp för ökad fart och kontroll.

Om du använder FG-dobbar på konstgräs ökar däremot skaderisken, eftersom dobbarna kan fastna i underlaget vid snabba vändningar. Vid spel med FG-dobbar på hårda underlag ökar också belastningen på vissa punkter under foten – eftersom det är färre dobbar på sulan – vilket i sin tur kan leda till belastningsskador.

Skor med FG-dobbar är normalt sett inte lika robusta – varken sulan, dobbarna eller yttermaterialet – och slits därför snabbare på konstgräs än vid spel på naturgräs. Om du använder FG-skor på konstgräs gäller ej reklamationsrätten.

TF = Turf, grus och hårt konstgräs

TF-dobbar är perfekt för grus och hårda konstgräsplaner.
TF-dobbar – Adidas Ace 17.3 TF jr

TF-dobbar är små och mjuka – och antalet dobbar på sulan är betydligt fler än på andra typer av fotbollsskor. Det ger bra friktion mot hårda underlag och fördelar samtidigt belastningen över hela fotsulan. TF-dobbar minskar därför risken för skador och slitage, samtidigt som TF-sulorna ofta har bättre dämpning än andra typer av sulor.

Det kan vara bra att ha ett par fotbollsskor med TF-dobbar tillgängliga, särskilt på vintern. Hårda, frusna konstgräsplaner blir lätt hala, och inte ens med AG-dobbar får du ett optimalt grepp. TF-dobbar är då ett jättebra alternativ. De kan även användas på grusplaner, gammalt konstgräs och multiarenor.

TIPS! Iskalla vinterdagar kan det vara svårt att hålla fötterna varma, särskilt om man använder syntetiska fotbollsskor med en sula av hårdare plast (AG/FG). En TF-sko med ovandel i mjukt skinn gör det lättare att röra tårna, samtidigt som TF-sulan är tjockare och mjukare än de flesta AG-/FG-sulor. Det ger extra bra isolering mot kalla underlag och det är lättare att hålla sig varm om fötterna.

HG = Hard Ground, hårt naturgräs eller konstgräs

HG-dobbar är i första hand anpassade för hårt och torrt naturgräs.
HG-dobbar – Adidas Messi F5 HG

HG-dobbar är anpassade för hårda underlag som torra gräsplaner eller hårt konstgräs (inte fruset). En HG-sula har fler och kortare dobbar än en FG-sula, och dessutom är dobbarna något mjukare. Det gör att belastningen fördelas över hela fotsulan, vilket ger bättre grepp på hårt underlag.

HG-dobbar har inte samma strategiska placering på sulan som AG-dobbar och är normalt sett inte tillverkade av lika slitstarkt material som AG-skor.

SG = Soft Ground, blöt plan eller vått gräs

SG-dobbar är anpassade för vått naturgräs.
SG-dobbar – Adidas Copa Mundial SG

Om naturgräset är väldigt blött kan det behövas dobbar som tränger ännu längre ner i underlaget. Då kan det krävas SG-dobbar för att få tillräckligt bra grepp. SG-dobbar är det som förknippas med klassiska skruvdobbar eller varianter av FG-dobbar som är förlängda med metalltoppar längst ut.

Inom barnfotboll är det inte alltid tillåtet med SG-dobbar, så här måste du kolla med fotbollslaget/idrottsföreningen innan de används i organiserade sammanhang. Detta gäller ibland även på seniornivå, eftersom vissa typer av konstgräs kan skadas av metalldobbarna.

IN/IC = Indoor Court, sula för inomhusbruk

Adidas ace 17.3 indoor

Dessa fotbollsskor kännetecknas av att de inte har några dobbar alls och passar till såväl vanlig inomhusfotboll som futsal och freestyle-fotboll. Bra grepp i sulan gör inomhusskor optimala för balans, kontroll, finter och vändningar i hallen. Materialet i sulan lämnar inga märken på golvet i inomhushallar.

TIPS! Inomhusfotbollsskor passar också bra till andra inomhusidrotter eller skolgympa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *