En tryggare topptursvardag

,

Lavinexperten Espen Nordahl ger dig tips om säkerhet under toppturer.

Skidlivet. Detta härliga liv där ute och uppe i vår vackra fjällvärld. Du står på toppen av den stora fjällsidan. Täckt av massor av härlig snö som bara väntar på att signeras. Så, då är det väl bara att kasta sig utför.

Bild av Espen Nordahl.
FÖRSIKTIG KILLE: Espen Nordahl föddes 1960, med skidor på fötterna, och har 35 års erfarenhet som topptursentusiast. Nordahl arbetar som lavinvarnare för NVE, förutom att han är projektledare för CARE – Center for Avalanche Research and Education vid UiT, Norges arktiska universitet. Han är dessutom lavinexpert, lavinkursarrangör, fjällguide och författare till boken ”Toppturer i Troms”, och medredaktör av boken ”Trygge Toppturer”.

Men … kanske borde du stanna upp lite innan du sätter igång? Fråga dig själv: Har jag fått med och bedömt all aktuell information? Är jag bekväm med situationen?

Kunskap ger säkerhet
Toppturslivet är inte enkelt, det kräver kunskap. Vi måste ständigt göra bedömningar och fatta beslut. Vi måste bedöma terrängen, vädret och snöförhållandena, och de personer som är med oss under turen.

Den första bedömningen måste ske på hemmaplan, under den viktiga planeringen av turen. Sedan igen när vi kommer ut och får överblick över området för turen. Och slutligen när vi står vid den sista backen som vi ska gå uppför eller åka nedför. Det är vår sista chans att svara ja eller nej på om det är säkert att fortsätta.

Centralt i de frågor du måste ställa och de bedömningar du måste göra, står de lavinvarningar som finns på www.lavinprognoser.se. Här finns beskrivningar av de aktuella förhållandena. Särskilt viktigt är det att läsa om så kallade ”lavinproblem”, som hjälper till att definiera vilka områden på fjället som är mest utsatta för laviner.

Bild av topptursdeltagare på väg uppför fjället.
FANTASTISKA UPPLEVELSER: När du har gått en lavinkurs och fattat bra beslut inför turen och längs vägen, är det lättare att slappna av och njuta av turen och utsikten.

Det är ingen skam att vända
När du och dina vänner planerar turen måste ni fråga er om turen ligger inom gruppens komfortzon under de kända förhållandena. Passar förutsättningarna och erfarenheterna deltagarna? Och längs vägen måste ni kontinuerligt bedöma om förhållandena är som ni tänkte er under planeringen. Om inte är det kanske bäst att vända om eller gå över till plan B.

Lära av dom bästa
lavinprognoser.se hittar du också information om olika lavinkaraktärer. Men sidan är ingen ersättning för en kurs, så alla som färdas på vinterfjället bör också gå en lavinkurs.

Vi önskar alla att toppturslivet ska vara det goda livet. Där vi ska kunna kasta oss utför den härliga fjällsidan, förvissade om att detta är okej just idag. Skidlivet blir tryggare med hjälp av lavinprognoser.se.

TA DET FÖRSIKTIGT OCH LYCKA TILL!
Av Espen Nordahl

Lavinutrustning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *