Geocaching – kul för hela familjen

,

Vill du få med hela familjen ut på en tur, eller behöver du lite extra motivation för att komma ut genom dörren? Då kan geocaching vara något för dig.

Vad är geocaching?

Geocaching är ett enkelt och roligt sätt att aktivera både sig själv och familjen. Det är i grund och botten en skattjakt med satellithjälp. Det går ut på att hitta och registrera gömmor, så kallade ”cacher” runtom i världen. De här gömmorna har placerats ut av andra geocachare, och du hittar dem över hela världen, inklusive på 2 300 meters djup och på den internationella rymdstationen ISS.

Du hittar en översikt över gömmorna på hemsidan www.geocaching.com, som är den största samlingen av gömmor över hela världen på internet. På den här sidan måste du betala för ett medlemskap för att få tillgång till alla gömmorna, men du kan besöka www.opencaching.com, Garmins egen hemsida för geocaching, som är kostnadsfri att använda. På båda sidorna kan du hitta gömmor, ladda upp och dela med dig av dina egna, och inte minst få information om konceptet geocaching.

Innehållet i en geocache
INNEHÅLL: Så här kan innehållet i en geocache se ut. En loggbok, notblock, penna och resetag.

Vad behöver du för att komma igång med geocaching?

Allt du behöver är en handhållen GPS, alternativt en smartphone med GPS-möjligheter, och ett medlemskap på en av hemsidorna. Dessutom behöver du något att skriva med, så att du kan signera loggboken i de gömmor som har en sådan.

Sedan går du in på hemsidan och hämtar ut koordinater för olika gömmor. De handhållna enheterna från Garmins toppserier är direkt integrerade med opencaching.com och ger dig möjlighet att trådlöst ladda ned geocacher med detaljer och ledtrådar direkt till enheten.

Dold geocache med travel bug
GÖMD: Cacharna är ofta väl dolda och kan ta lite tid att hitta.

Geocaching passar alla människor i alla åldrar. Många gömmor är också anpassade så att den som sitter i rullstol kan nå dem.

Hur fungerar det?

Du börjar med att leta upp gömmor i databasen – antingen hemma vid datorn och lägger in dem i GPS:en, eller via en app i din smartphone. När detta är klart ger du dig ut och följer kartan för att hitta gömman. Svårighetsgraden varierar. En del kan du nå med hjälp av bilen, medan andra kräver längre turer och i vissa fall specialutrustning som klätterutrustning, glaciärutrustning och liknande.

En geocache gömd i ett ihåligt träd
VÄL GÖMT: Många cacher är gömda på smarta platser i omgivningen. Många lägger med en hint när de loggar in cacherna de lägger ut.

När du hittar en gömma kan du signera loggboken om en sådan finns, så att du kan visa att du har hittat gömman fysiskt. En del gömmor har också bytesföremål som du kan byta ut mot något som du har med dig. Då byter man alltid uppåt, dvs. man lägger i något som är mer värdefullt än det man tar med sig. Det bör inte vara något ätbart eftersom man inte vet när gömman kommer att öppnas nästa gång.

Travel-tag från geocache
PÅ LÅNGRESA: Vissa cacher innehåller ”tags” som du kan ta med och lägga i nästa cache du hittar. Du kan också logga det på hemsidan, så att folk kan se var den har varit. Denna tag började sin resa i Texas.

När du är klar med gömman ska du lägga tillbaka den precis som du hittade den, så att den ligger på rätt plats för nästa som kommer och letar.

Du kan också logga fyndet på hemsidan där du hittade gömman. Detta gör att den som placerade ut gömman kan se att den har lokaliserats.

Du kan också hitta mer information om geocaching på nätet. Ett bra ställe att börja på är http://www.geocaching.se/.

Sedan är det bara att ta sig ut och börja logga gömmor!

Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *