Tips för hur du tar vara på ditt tält och kåta

,

Är du en lycklig ägare av ett tält eller kanske en kåta? Här hittar du goda råd för hur du ska ta hand om dem. 

Det är ingenting som går upp mot en härlig tälttur i fjället eller en lavotur i naturen. Men regnet eller vinden kan överraska och då är det viktigt att tältduken är tät och att lägret står stadigt till vinden mojnat.

Tar du bra vara på tältutrustningen förlänger du både livstiden på produkten och ställer gott förberedd till nästa tur. Här får du därför goda tips på hur du tar hand om tältet på bästa sätt och slipper obehagliga överraskningar i naturen.

Torka tältet efter användning

  •  Ett bra sätt att torka tältduken på är att hänga den över två stolar tills den är helt torr. Ska du torka en större kåta, kan du använda flera stolar eller hänga kåtan över torksstativet där ute. Se till att inte finnas några skarpa skruvar, kanter eller liknande som kan skada duken.
  • Det bästa sättet att uppbevara ett tält eller en lavo på är att hänga den på ett svalt och torrt ställe. Om du är tvungen att packa det samman så bör du försäkra dig om att tältet är helt torrt innan det stuvas bort. Om tältet är fuktigt kan det uppstå en illa lukt eller det kan mögla.
Blå tältduk hänger över två stolar.
TORKA TÄLTET: Tänk på att torka tältet efter användning, gärna utomhus över två stolar. Det är viktigt att tältduken är helt torr innan den förvaras.

Kolla tält och tillbehör för skador

  • Kom ihåg att gå över tältduken efter skador, så att de kan repareras innan nästa tur. Helt små skador kan du reparera själv med ett reparationssätt, men de mer omfattande skadorna kan säkert tillverkaren hjälpa till med.
  • Innan och efter turen bör du också kontrollera tältstängerna för skador som kan skada tältduken. Byt ut tältpluggar och – stänger som har skadats. Rengör tältstängerna om du har varit i närheten av en sjö. Det här gör man för att undgå avlagringar.
  • Glöm inte att kontrollera tältsnörena och hämparna i tältet. De här kan bytas ut om det har uppstått skador.
  • Efter att tältet har varit i användning i några år kan ytbehandlingen, som skall se till att vattnet rinner av tältet, bli utslitet. Det påverkar inte vattentätheten, det betyder att tältet inte släpper igenom vatten, men för att vattnet ska pärla sig och rinna av tältet är det bra att göra det mer vattenavstötande.

Fråga gärna om fler tips för tvätt, impregnering och skötsel av tältet på XXL varuhusen.

Tält

LÄS ÄVEN: Allt du behöver veta för din första tältutflykt

LÄS ÄVEN: Välj rätt lägerplats på tältutflykten

LÄS ÄVEN: Fem smarta sätt att använda en tarp på

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *