Ull är guld värt – även på sommaren

,

Många använder ull som isoleringsplagg under kalla vinterdagar, men visste du att ull passar utmärkt även sommartid?

Foto toppbild: Ulvang

En lätt och kortärmad tröja i mjuk merinoull passar utmärkt både till vardags, träning och friluftsliv i sommarsolen. Varmt och obehagligt, tänker kanske du? Det stämmer faktiskt inte.

Här är fem bra skäl att använda ull på sommaren:

1. Temperaturreglerande

När du är aktiv, eller upplever att det är väldigt varmt, sätter kroppen igång svettproduktionen för att kyla ned dig. Under turer i skog och mark växlar du mellan aktivitet och pauser. Om du då har på dig kläder av bomull eller syntetiska material är risken stor att du börjar frysa, framför allt i det skandinaviska klimatet.

Merinoull har däremot naturliga temperaturreglerande egenskaper som växlar mellan att absorbera och släppa ifrån sig den fukt som kroppen producerar. På så sätt reglerar ullen temperaturen och därför känns den sval under varma dagar och varm när temperaturen sjunker.

2. Fuktabsorberande

På sommaren är temperaturen – av naturliga skäl – högre än på vintern, och behovet av nedkylning kan därför vara större. Om du klär dig i ull absorberar plagget svetten utan att du själv känner dig fuktig.

Vätskan lägger sig nämligen inuti och mellan fibrerna, vilket gör att plagget känns torrt och behagligt mot huden. Den unika strukturen i ullen kan absorbera så mycket som 35 % fukt utan att den känns våt. Därför är en ulltröja ett mycket bra alternativ till träningskläder.

3. UV-skyddande

Det är viktigt att skydda huden mot solen, framför allt på sommaren. Merinoull ger ett mycket bra skydd mot UV-strålar och ger en skyddsfaktor på upp till 40+.

4. Luktar inte

Ull är naturligt lukthämmande och har en permanent resistens mot tillväxt av mikroorganismer och dålig lukt. Detta beror på att merinoullen snabbt absorberar och leder bort fukt, och att materialet har en fjällig yta där de bakterier som krävs för dålig lukt inte trivs.

Därför kan ullplagg användas många gånger utan att lukta svett, och de behöver alltså inte tvättas lika ofta. Kom ihåg att vädra ulltröjan efter avslutad aktivitet.

5. Miljövänlig

Ull är en förnybar, biologiskt nedbrytbar fiber, och den är därför den mest miljövänliga av alla naturfibrer. Ull är slitstarkt och har god hållbarhet, och kan gärna gå i arv eller återanvändas. Dessutom sparar ullen på miljön eftersom den inte behöver tvättas lika ofta som andra textilier. Använd därför ulltröjan med gott samvete.

 

Underställ dam Underställ herr

Läs även: Så här klär du dig efter trelagers-principen

Läs även: Allt du behöver veta för din första tältutflykt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *