Frisbeegolf – Tips från en världsmästare

Frisbeevärldsmästaren Sune Wentzel ger dig de bästa tipsen för att få mest möjligt ut av frisbeegolfen.

Frisbeegolf är ett allt vanligare inslag som vår- och sommaraktivitet. Det är en sport som är lätt att komma igång med och den kombinerar på ett fantastiskt sätt möjligheten att vara ute i naturen med ett roligt och spännande tävlingsmoment.

Tillsammans med flerfaldige världsmästaren, världsrekordhållaren och tvåan i norska Mästarnas Mästare 2012, Sune Wentzel, ger vi de bästa tipsen till denna roliga och snabbt växande sport.

Spelet

Frisbeegolf har många likheter med vanlig golf. Ändamålet med spelet är att på så få kast som möjligt ta sig från utkastsplatsen till hålet, som i frisbeegolf är en korg med kedjor som dämpar discen. På vägen från utkast till korg finns hinder, exempelvis träd, nivåskillnad i höjd men också vinden är en viktig aspekt att ta i beräkning.

Det vanligaste är att man spelar en runda över 18 hål, men det finns också banor på 9 eller 27 hål. Ett hål är normalt mellan 50 och 200 meter långt. Varje hål har också ett par, alltså det antal slag som en spelare med noll i handicap förväntas klara av banan på. Denna siffra är dock inget som nya spelare skall bry sig om enligt Sune.

– Bry dig om ditt eget rekord och försök slå det. Inlärningskurvan i frisbeegolf är brant. När du är lite mer erfaren och resultaten har stabiliserat sig blir det med naturligt att jämföra med par, säger han.

Bild av Sune som puttar på en skogsbana.
PUTT: En fokuserad Sune sätter en putt.

Putters, Drivers och Mellandistans

Det är tillåtet att ha med sig så många discar man vill under en runda, och det är också tillåtet att byta disc mellan varje kast.

De typer av discar som finns är Putters, Drivers och Mellandistans. Putters används vid närspel mot korgen, när man vill ha en disc som ger högre precision snarare än längd. Drivers används främst vid utkast när man vill komma så långt som möjligt. De ger jämförelsevis låg precision. Mellandistans är, som namnet antyder, mellan. Det är förmodligen den vanligast spelade discen och ger en bra kombination av längd och precision.

Inom de tre typerna finns också en stor variation av egenskaper, till exempel är vissa discar passar bättre i vindstilla och andra är byggda för att klara av kraftig vind. För att få en stabil flyktväg är frisbeegolfdiscar något tyngre än vanliga frisbees.

För den absoluta nybörjaren som vill prova på rekommenderar vi en lättspelad mellandistansdisc till att börja med.

– Om du vill starta med en frisbee är en mellandistans det bästa då de är relativt enkla att kasta och kan användas till allt. Det bästa är dock ett startset där du får en putter, mellandistans och driver som är anpassade för nybörjare, säger Sune.

 

Hitta rätt disc

Alla frisbeegolfdiscar som säljs på XXL kommer märkta med fyra siffror som talar om discens hastighet, glidförmåga, sväng och fade.

Hastigheten (Speed) anges med sifferspannet 1 till 13, där 1 är långsammast och 13 snabbast. Hastigheten är alltså discens förmåga att skära genom luften. Generellt sett ligger putters på 1-2, medeldistansdiscar på 3-5, fairwaydrivers på 6-7 och drivers ligger på 8 och uppåt. Långsamma discar har fördelen att de är lättare att kontrollera, medan discarna med högre tal går längre men de blir mer svårspelade. För nybörjare rekommenderas discar upp till 7, över det kräver discarna en viss erfarenhet för att kunna hanteras.
Glidförmåga (Glide) anges med sifferspannet 1 till 7, där ett är lägst och sju högst. Discar med hög glidförmåga svävar bra och ger, särskilt i medvind, extra längd på kasten även för den som inte har det hårdaste av kast. För nybörjare som vill få längd i sina kast rekommenderas en disc med hög glidförmåga snarare än en med hög hastighet.

Sväng (Turn) innebär hur mycket anger hur mycket en disc viker av åt höger (för högerhänta som kastar backhandkast, åt vänster för vänsterhänta) i början av kastet. Det anges inom spannet +1 till minus 5. En disc med +1 kallas för överstabil och håller emot att vika av, och en med -5 lätt viker av och kallas för en understabil disc. För nya spelare är en disc med låg turn att rekommendera, då de är lättare att få iväg långt med mindre kraft.

Med Fade menas discens tendens att avsluta flygturen med att dra åt vänster (för högerhänta som kastar backhandkast, åt höger för vänsterhänta). Det anges inom spannet 0 till 5, där 0 innebär att discen knappt avslutar med fade alls och fem innebär att discen kommer göra en kraftig sväng när den tappar fart på slutet. För nybörjare rekommenderas en så låg fade som möjligt, detta eftersom nya spelare oftast kastar med mindre kraft och då tappar längd om man har en disc med hög fade. En fördel med att ha en disc med hög fade är att de oftare håller sin bana även om man spelar i blåsiga förhållanden.

Frisbeegolfdiscar

 

Frisbeegolfkorg i solnedgång
NATURSKÖNT: En vacker frisbeegolfbana i norra Norge.

Övrig utrustning

Frisbeegolf är en idrott som går att utöva i sina vanliga kläder, med endast en disc. Det finns samtidigt en hel del utrustning som underlättar och gör spelet mer njutbart.

– Ha en praktisk bag som är anpassad efter det antal frisbees du har, där du också får plats med minimarkör, handduk, dricka och extra kläder. Utöver det är skor viktigt. De mest populära skorna bland frisbeegolfare är smidiga, vattentäta modeller, till exempel lätta walkingskor från Salomon eller Adidas. Köp skor som ger dig bra grepp på det underlag du oftast spelar på, är Sunes tips.

Snabbguide till frisbeegolfregler:

– Kastordning till utkast på första hålet lottas. På övriga hål börjar den spelare som hade lägst antal kast på föregående hål. I spel börjar den spelare vars disc ligger längst ifrån korgen att kasta först
– Utkastet på varje hål kastas från utkastplatsen. Det är tillåtet att ta fart och stiga över utkastmarkeringen efter att discen har släppts
– Vid ”vanliga” kast placeras främre foten där discen stannade. Det är tillåtet att kliva över när discen släppts, man får dock ej ta fart
– Vid kast med 10 meter eller mindre till korgen är det ej tillåtet att stiga över efter att discen släppts
– Det är tillåtet att byta disc hur många gånger som helst under spelets gång