Den nya racketsporten

En ny, snabbt växande, racketsport har blivit allt vanligare som tävlings- och träningsform. Här får du veta det du behöver för att komma igång med padeltennis.

Padeltennis, vanligen kallat padel, är en sport som är lätt att komma igång med. Enkelt beskrivet är det som en nedskalad variant av tennis, med inslag av squash. Den förhållandevis lilla spelytan, racketens uppbyggnad som ger något lägre bolltempot än i andra racketsporter samt att man har väggarna till hjälp gör att det även för nybörjare går jämförelsevis fort att få igång längre bollduellar.

Det gör padel till en sport som passar alla, från nybörjare till tävlingsspelare. Kolla upp var din närmaste padelbana finns och kom igång.

Spelplan

Det överlägset vanligaste sättet att spela padel är i dubbel. Banan är då 20 meter lång och tio meter bred, med ett 0,9 meter högt nät i mitten som delar upp den i två planhalvor. Det finns också singelbanor, även om de är mindre vanliga, som istället är sex meter breda.

Padelbana.
SPELPLANEN: Konstgräs är ett vanligt material att spela på. Glasväggarna kan både hjälpa till och vara kluriga att hantera.

Underlaget är hårt, oftast av betong, plast eller konstgräs. Det väsentliga är att det är plant och ger lika studs över hela banan.

Väggarna

En av de saker som ger padel ytterligare en dimension är att banan är omgiven av väggar. Bakväggarna är fyra meter höga, där de tre första meterna är helt solida för att ge en förutsägbar studs. Vanligast är att den delen är av glas, men den kan också vara gjorda av något ogenomskinligt material, så som betong. Den översta metern är tillverkad av galler som gör bollstudsen betydligt lurigare.

Väggarna på sidorna är något annorlunda. Den bakersta metern, mot bakväggen till, har samma mått som bakväggen. I mitten av planhalvan är glasdelen något lägre, och längst framme vid nät är det enbart galler, samt öppningen för att komma in och ut från banan. Öppningen stängs inte utan är öppen även under spel.

Spelet

Padel går ut på att spela bollen över nät så att motståndarna inte kan returnera tillbaka den. En boll får studsa i golvet en gång mellan varje slag, vid en andra golvstuds är poängen förlorad. Bollen får slås på volley, dock ej servereturen.

För att en boll skall vara inne måste den studsa i motståndarnas golv innan den studsar i väggen. En boll som går i motståndarnas vägg före den studsar i golvet är ute och innebär förlorad poäng. Det är ingen skillnad på om bollen efter studs går i glasväggen eller gallret, andra regler gäller dock vid serve, vilket beskrivs nedan.

Om så krävs får du valla bollen via egen vägg för att få över den till motståndarnas sida. Dock endast i glasdelen, att valla i eget galler är inte godkänt utan innebär poäng till motståndarna.

Att väggarna finns är många gånger till stor hjälp. Ofta är det värt att låta bollen passera sig så att den går i bakväggen, och sedan slå över bollen när den är på väg mot nät igen. Om bollen går i bakväggen och sedan över till motståndarnas sida igen utan att du eller din partner rört den förlorar du dock bollen.

Tack vare väggarna blir padel ett spel där hårdast möjliga slag inte nödvändigtvis är det bästa. En smash i tennis är ofta ett dödligt vapen, men i padel kommer bollen sannolikt studsa i väggen och ge motståndarna en chans att returnera över bollen. Att hitta rätt vinklar ner mot hörnen är minst lika effektivt som att försöka gå på kraft.

Det är dock inte ovanligt att en boll slås hårt i marken och studsar så högt att den går över väggen. I det läget är det faktiskt tillåtet att lämna spelplanen för att försöka slå bollen tillbaka över väggen och till motståndarnas planhalva, innan den studsar en andra gång naturligtvis. Var dock uppmärksam så att du inte skadar dig vid ingången till banan eller krockar med någon person som råkar befinna sig utanför.

Serve och sidbyte

Vid serve har man, precis som i tennis, två försök på sig. Serven slås diagonalt och måste studsa inuti motståndarnas markerade serveruta. Serven slås med underhandsslag, bollen skall studsas i marken (bakom egen servelinje) och slås sedan i eller under midjehöjd. Servaren måste ha minst en fot i marken och får inte vara över eller röra sin egen servelinje innan serven är slagen.

Man som förbereder sig för att serva.
UNDERARMSSERVE: Vid serve studsas bollen i marken och slås sedan med underarmsslag.

Om serven studsar i motståndarnas serveruta och sedan tar i gallret räknas det som felserve. Där skiljer sig alltså serven från det vanliga spelet. Om serven däremot studsar i marken och tar i glasväggen innan en andra golvstuds är bollen fortfarande igång.

Sidbyte sker efter varje ojämnt game, alltså efter första, tredje, femte och så vidare. I tiebreak sker sidbyte var sjätte boll.

Poängräkning

Poängräkningen är identisk med tennis. En match avgörs i bäst av tre eller fem set och ett set vinns av den som först vinner sex games, med en marginal av minst två games.

Games spelas till fyra poäng, med poängräkningen 0, 15, 30, 40. Ett game måste vinnas med två poäng, likaläget 40-40 kallas deuce. I det läget måste en sida vinna två bollar i rad för att avgöra gamet.

Om ställningen blir 6-6 i games spelas tiebreak. Där räknas poängen 0, 1, 2, 3 och så vidare. Den spelare som först kommer till 7, med minst två poängs marginal, vinner.

Utrustning

Racket

Babolat padelracket.
PADELRACKET: Racketarna skiljer sig mot andra racketsporters då de inte är strängade. Säkerhetslinan är till för att racketen inte skall flyga iväg om man tappar greppet.

Padelracketar är tillverkade av kompositmaterial, perforerade med små hål. De är alltså inte strängade som i tennis. Racketen får maximalt vara 45,5 cm långt, 26 cm brett och 38 mm tjockt, med en träffyta som inte får vara större än 30 cm lång och 26 cm bred. På handtaget sitter en säkerhetslina som skall träs runt handleden vid spel, detta för att förhindra att man tappar racketen vid slag och riskerar att träffa en annan spelare.

Bollar

Padelbollar är nästan identiska med tennisbollar. De får vara något mjukare, i övrigt är de lika. Vid amatör/fritidsspel går det bra att använda tennisbollar, vid tävling är det dock specificerat att det skall vara padelbollar.

Skor och kläder

Skorna är en viktig del av padelspelarens outfit. Framförallt är stabilitet och dämpning viktigt, då padel innehåller många snabba riktningsförändringar på banan. Att ha rätt typ av sko minskar skaderisken rejält. Tennisskor är också ett mycket bra alternativ.

Att ha shorts med fickor är bra. Att ha flera bollar i fickorna är framförallt en fördel så att det inte blir ständiga avbrott i spelet på grund av att man måste hämta bollar mellan varje poäng. Att låta en boll som gått i nät eller över väggarna ligga kvar ett tag gör ingenting.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *