Varma jackor som även kan användas i fuktigt väder

Jackor med syntetisk fyllning tar upp kampen mot fukt, både utifrån och inifrån.

Toppfoto: Haglöfs

En traditionell dunjacka är ett säkert kort i torrt och kallt väder, eftersom den värmer och isolerar otroligt bra. Den fungerar däremot inte optimalt vid kontakt med vatten, och bör helst inte bli våt.

Om det är fuktigt i luften, eller om du ska ägna dig åt fysiska aktiviteter där du kan börja svettas, kan det vara bra att i stället välja en jacka med syntetisk fyllning.

LÄS ÄVEN: Värt att veta om äkta dun, dunspänst och dunjackor

Man med The North Face Thermoball jacka.
LEDER BORT FUKT: Jackor med syntetisk fyllning, som The North Face Thermoball, leder effektivt bort fukt – både utifrån och inifrån. FOTO: The North Face

Fördelarna med syntetisk fyllning

  •  Primaloft, Thermoball och Essens Mimic är exempel på syntetiska fyllnadsmaterial som används i många jackor. En jacka med syntetisk fyllning isolerar bra även vid fuktiga förhållanden och har dessutom god andningsförmåga.
  • Syntetiskt material tål att bli vått, till skillnad från dun. Om en dunjacka blir tillräckligt våt finns det risk för att den förstörs helt och hållet. Många syntetiska jackor behåller däremot värmeegenskaperna även om fodret skulle blir vått.
  • När du svettas leder syntetiskt fyllnadsmaterial bort fukt bättre än dun. Jackor med syntetisk fyllning passar därför bra om du ska ägna dig åt fysiska aktiviteter, till exempel vandra, åka skidor eller skotta snö.
  • Jackor med syntetisk fyllning är också enklare att tvätta, torka och underhålla än dunjackor.
  • Precis som dunjackor är de syntetiska jackorna ofta lätta och komprimerbara, vilket gör att de utan problem kan packas ner i ryggsäcken.

Syntetiskt material värmer förstås även när det är torrt och kallt, men om du vill ha en riktigt varm vinterjacka är det dun med bra dunspänst som isolerar allra bäst.

 

 

Illustrationsfoto av Five Seasons Mandor.
FÖR BARN: Jackor med syntetisk fyllning, som till exempel Mandor från Five Seasons, passar utmärkt för vinterlek.

 

Jackor barn

 

Välj rätt yttermaterial på jackan

Syntetiska jackor är inte bara ett bra alternativ på vintern, utan kan även användas höst och vår – eller som ett extra värmande plagg kyliga sommarkvällar.

Tänk på att välja en jacka med ett yttermaterial som passar till ditt ändamål:

  • En dunjacka är bäst lämpad för torra och kalla dagar, och dess yttermaterial fungerar inte heller särskilt bra i fuktiga miljöer. Det finns emellertid dunjackor med vattentäta membran.
  • Jackor med syntetisk fyllning har ofta en utsida av vind- och vattenavvisande material. För extrema förhållanden och expeditioner finns det vinterjackor som är både vind- och vattentäta.
  • Om du behöver en jacka som tål tuffare tag eller om du vistas mycket i skog och mark, kan yttermaterialet i en dunjacka ofta vara lite för ömtåligt. Då kan det vara bra att välja en jacka med slitstarkare yttermaterial, till exempel en parkas,  som tål lite tuffare tag

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *