Hitta dina nya längdskidor

Få en bättre längdskidupplevelse med rätt sorts skidor.

Använder du längdskidåkning som träningsform? Eller lockar lugna skidturer med apelsiner och varm choklad dig mer? Är det skogen eller fjälltopparna som är favoriten?

Genom att tänka igenom dina behov och välja skidor som är anpassade efter ditt användningsområde får du en bättre och roligare längdskidupplevelse.

Längdskidor

Detta bör du tänka igenom

Innan du väljer skidor bör du fråga dig själv följande:

  • Var och hur tänker du använda skidorna?
  • Hur ofta åker du skidor?
  • Hur bra är du på skidteknik?
  • Ska du åka skating eller bara klassiskt?
  • Hur mycket väger du (helt ärligt)?
Närbild av fötterna på en skidåkare in action.
TYP: Tänk över vad du skall använda skidorna till, det gör det lättare att hitta ett par skidor du blir nöjd med.

Tänk också på detta när du köper längdskidor:

  • Välj inte skidor enbart utifrån viktmärkningen; även tekniken spelar in.
  • Stå på skidorna när du ska testa dem. Kontrollera att du klarar att trycka ned dem för fäste och att de är styva nog för glid.
  • Be verkstaden att markera dina vallazoner för klister, nollföre och kallföre.
  • Be butiken att grundpreparera skidorna. Rätt grundpreparering gör att de håller längre.
  • Ta hand om dina skidor. Rengör dem efter användning och kom ihåg att glidvalla dem så att inte belaget torkar ut.

 

Längd på längdskidor och stavar

Idag väljer vi kortare skidor än vad vi gjorde för några år sedan. Det är en bra trend eftersom skidåkningen blir enklare för alla utan att glidegenskaperna blir sämre. Rekommenderad längd är kroppslängd plus 15 till 25 cm, lite beroende på skidfärdigheter, personlig stil och kroppsvikt. Ljug inte om vikten när du väljer skidor, det gör skidupplevelsen sämre.

En tumregel för längden på stavarna till klassisk skidåkning är din längd minus 30 centimeter. För skatingskidor drar du bort 20 cm från din längd.

Längdstavar

Skidtyper

Turskidor

De vanligaste skidorna för turskidåkare. Markerad midja, bredast framtill och har oftast måtten 57–50–55. Används oftast i preparerade skidspår, men kan även användas i naturspår.

Lägsta prisklasserna är ofta lite tyngre och har ett mjukare spann, så att åkare i alla viktklasser får fäste.

Högre pris ger lättare, smidigare skidor, med ett spann anpassat för olika vikter och stilar. Därmed får du bättre glid eftersom en mindre del av skidan skapar friktion. Skidans mittdel hålls uppe och vidrör endast snön när du skjuter ifrån. Ju styvare skidor desto kraftigare frånskjut och mer tyngdöverföring krävs.

Man och kvinna på rolig skidtur i naturen.
UT PÅ TUR: Välj skidor som passar till din användning. Då får du mer glädje av dem. (FOTO: Swix)

Racingskidor

Racingskidor för klassisk skidåkning är styvare och smalare, avsedda för skidåkare med god teknik. De kräver effektiva och kraftiga frånskjut för att fästzonen ska tryckas ned hårt nog, men ger högre fart och skidglädje för entusiaster.
För skating finns det speciella skidor, bindningar och pjäxor konstruerade för det här ändamålet. Skidorna har en annan uppbyggnad, bindningarna är starkare och tål mer vridning medan pjäxorna är styvare.

Kvinna på skidor.
FART: Racingskidor är utmärkta för dig som har bra teknik. (FOTO: © Fischer Sports GmbH)
Racingskidor

Traditionella vallningsfria skidor

Den som inte vill sätta sig in i skidvallningens finesser kan med fördel använda traditionella vallningsfria skidor, och många har detta som skidpar nummer två. Framför allt vid temperaturer runt nollpunkten och ”klisterföre” – som det ofta är under senvintern – och i isiga skidspår, har de absolut stora fördelar.

Vallningsfria skinskidor

Skinskidan är en revolutionerande och unik vallningsfri skida med integrerade, utbytbara stighudar. Skidtypen passar både motionärer och elitåkare, på allt slags före, och används ofta av eliten vid träning. Skinskidor tillhör kategorin vallningsfria skidor, men innebär ett stort kliv framåt vad gäller vidareutvecklingen av tidigare teknologi.

I kombination med flyttbara bindningar är skinskidorna helt i klass med vallningsskidor. Man kan då justera bindningen efter föret för att få bättre fäste eller bättre glid. Stighudarna på skinskidorna kan bytas ut när de är slitna och de är i regel fastlimmade. Vissa har dessutom snabbfästen och sitter fast med hjälp av starka magneter.

Läs mer om skinskidor här

Skinskidor
Närbild av vallningsfria längdskidor.
VALLNINGSFRITT: Skin-ski är ett bra alternativ för dig som inte är intresserad av att valla skidor. (FOTO: Atomic)

Fjällskidor

För dig som tycker om att åka skidor på fjället och på andra platser där det inte finns uppkörda spår. Går ofta under beteckningen BC (Back Country). Skidorna kan även användas i spår om inte bredden framtill överstiger 60 mm. Om de är bredare kan spetsarna ta i sidorna i spåret. Typiska mått är 59–51–55. Ju bredare skidor desto bättre bär de i lössnö, men fungerar dåligt i uppkörda spår.

Skidorna har stålkanter längs hela eller delar av sidorna. Högre prisklasser ger i regel lägre vikt. Det är vanligt att man använder BC-bindningar eller pjäxor som är anpassade för lite tuffare skidåkning. Det finns även bra fjällskidor utan stålkanter, att använda när man har hund med sig.

Skinskidor Längdpaket

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *