Få fina naturupplevelser med långfärdsskridskor

Långfärdsskridskor är en suverän aktivitet när det är kallt ute och sjöar och åar är frusna.

TOPPFOTO: Lundhags

Långfärdsskridskor påminner till viss del om hastighetsskridskor. Bladet är långt, för att du ska få bästa möjliga glid och frånskjut på isen. Men till skillnad från hastighetsskridskor har långfärdsskridskor ingen sko upptill.

I stället använder du dina egna kängor eller pjäxor, beroende på vilken slags bindning skridskorna har.

På så sätt kan du enkelt kombinera skid- eller vandringsturen med en fin skridskoupplevelse.

Långfärdsskridskor

Val av skridskor

Närbild av långfärdsskridskor.
ANVÄNDARVÄNLIGT: Lundhags långfärdsskridskor finns med både skidbindningar och bindningar för vandringskängor, så att du enkelt kan kombinera skridskoåkningen med skid- eller vandringsturer.

För att få en så bra upplevelse som möjligt är det viktigt att välja rätt storlek på långfärdsskridskorna. En enkel tumregel är att välja en skridsko som är några cm längre än talet på din skostorlek.

Har du skostorlek 42 bör du alltså välja en skridsko som är ca 45 cm lång. Ju längre skridskobladet är, desto bättre glid får du, medan ett kortare blad är enklare att manövrera.

Det finns två huvudtyper av bindningar

Bindningar med fast häl är anpassade för vandringskängor. Vridstyva skor rekommenderas, eftersom de ger bättre stabilitet.

Alternativet är skidbindningar med lös häl, precis som på hastighetsskridskor. Skridskor med denna typ av bindning kan upplevas lite enklare och mer effektiva att åka med. Här krävs det dock en skidpjäxa, eftersom dessa skridskor inte kan användas med vandringskängor.

Stavar

Det går utmärkt att använda vanliga skidstavar när du åker långfärdsskridskor.

Säkerhet på isen

Skridskoåkning på naturisar är alltid förknippat med en viss risk. Det är du själv som ansvarar för att vidta tillräckliga säkerhetsåtgärder.

En viktig grundregel är att aldrig åka ensam, utan alltid i sällskap av andra. Om du går igenom isen är det svårt att komma upp utan hjälp.

Se till att isen är tillräckligt tjock och säker att åka på. Is växer normalt sett med en millimeter per timme per minusgrad. Dessutom påverkas tillväxttakten av faktorer som vattenströmmar och nederbörd. Det bör alltså ha varit kallt under en längre tid innan du testar isen. Undvik också att åka skridskor i närheten av bryggor, broar, vass, råk, utlopp, inlopp, vakar och andra ställen som kan påverka isens tjocklek.

Skridskoåkare i solnedgång.
IDYLLISKT: Storslagna naturupplevelser är halva nöjet när du åker långfärdsskridskor.

Läs också: Säkerhet på isen

Isdubbar

Isdubbar är ett måste när du åker långfärdsskridskor. De ska hänga runt halsen och vara försedda med en visselpipa. Du måste kunna hantera isdubbarna även med handskar på.

Bios Viking isdubbar med visselpipa och rem
Bios Viking isdubbar med visselpipa och rem

Räddningslina

Om olyckan skulle vara framme kan en räddningslina vara avgörande för att du ska kunna ta dig upp ur vattnet. Alla i sällskapet bör därför vara utrustade med en lina, så att de kan hjälpa till om någon går igenom isen.

Ryggsäck och packpåsar

Man som åker skridskor.
BRA GLID: Det långa bladet säkerställer bra glid när du skjuter ifrån. (FOTO: Lundhags)

En dagsturssäck på 40 liter rymmer allt du behöver ha med dig när du ska åka långfärdsskridskor. Ryggsäcken ska helst ha ett höftbälte och dessutom bör det finnas gren- eller lårremmar.

Genom att packa ner det du har med dig i vattentäta påsar ser du till att allt håller sig torrt.

Ryggsäcken och packpåsarna fyller dessutom en viktig säkerhetsfunktion. De bidrar nämligen till att hålla dig flytande om du går igenom isen.

Fäst en karbinhake på ett lättillgängligt ställe på ryggsäckens axelrem, så att du har ett bra ställe att fästa räddningslinan om du hamnar i vattnet.

Tänk på att alltid sätta säkerheten i första rummet, så får du garanterat en härlig upplevelse på långfärdsskridskor.

God tur!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *