Klä dig för vinterns löpträning

Med bra löparkläder, funktionella löparskor och rätt attityd är det lekande lätt att ge sig ut och springa även när snön och kylan sätter in. Vi ger dig tipsen!

Det kan kännas svårt att överhuvudtaget komma sig ut när det blir mörkt och kallt där ute, och vintern snart är här.

Soffan lockar kanske mer än träning när det är kallt, och skulle du komma dig upp ur soffan kan det kännas mer bekvämt att ställa sig på ett ledigt löpband på närmaste gym.

Men det är verkligen inte nödvändigt att hålla sig inne hela vintern. Inte för att det är något fel med ett pass på löpband då och då, men det är också skönt att få komma ut i friska luften. Det är få saker som känns bättre än att komma in och få sig en varm dusch efter att ha varit ute och sprungit i kallt och uppfriskande väder. Följ tipsen här under för att få en skön löpträning under årets kalla månader.

Träningskläder Löparskor

 

Närbild av kvinna I rosa träningströja.
FIN OCH FUNKTIONELL: Gore Sunlight Lady Thermo Shirt kombinerer en stilig design med suverän komfort, värme och funktionalitet. Perfekt för vinterlöpning.

Välj löparskor som ger ett bra grepp

Både snö och is kan göra att man känner sig som Bambi på hal is. Men med några enkla grepp blir löpträningen på halkigt underlag väsentligt mycket tryggare. Både löparskor med broddar och broddar för löpning är goda alternativ.

Löparskor med dubbar
Det kan till en början kännas lite ovant med löparskor som har dubbar. Skorna kan kännas hårdare och som att det är mindre löpkänsla i dem än vanliga löparskor. Men det är värt ett försök, du får ett otroligt bra grepp på isiga vägar.

Dubbskor
Icebug Aurora BuGrip dam
Icebug Aurora BuGrip dam

Broddar du trär på löparskorna
Ett enkelt och billigt alternativ är att investera i ett par broddar. Väljer du broddar som träs på kan du använda dina vanliga löparskor. Dock kan det vara slaskigt och kallt på vintern, så för att undvika att bli blöt och frysa rekommenderar vi för vintern ett par joggingskor med  Gore-Tex®-membran.

Om du väljer broddar eller löparskor med dubbar har egentligen att göra med vad du föredrar samt hur långt och hur ofta du springer. Fråga gärna våra duktiga kolleger i varuhusen om råd. Vi hjälper dig att hitta dubbskor eller broddar som passar för ditt bruk.

Om vädret är torrt och fint och snön är nedtrampad och hård kan du använda helt vanliga löparskor också om vintern.

Broddar

Klä dig smart

Det är egentligen inte så svårt att hålla sig varm under vinterns löpträning. Tänk över var och hur fort du vanligtvis blir kall.
Klä dig hellre i flera tunna lager, inte ett tjockt. Luftlagret mellan de olika plaggen ger extra isolation. Eftersom benen är mest igång under löpträningen är det speciellt viktigt att tänka på vad man har på upptill.

En bra tumregel är att du ska småfrysa lite innan du kommer igång med träningen. Är du varm redan innan du startat, kommer du garanterat att bli alltför varm under löpningen.

Ryggsäck för löpning

Från innerst till ytterst

Innerst mot huden bör du välja ett plagg som sitter tätt mot kroppen så att det absorberar svett. Fuktigheten ska transporteras bort från kroppen. Välj gärna en underställströja eller en träningströja i syntetmaterial om du håller ett högt tempo. Välj ull om du tar det lugnt under träningen eller fryser lätt. Våt ull värmer bättre än vått syntetmaterial.

Underställ

 

På de kallaste dagarna är det smart med ett mellanlager. Mellanlagret kan vara av ull eller syntet och ska både isolera och samtidigt transportera fukt. Kom ihåg att det är speciellt luftlagret som bildas mellan plaggen som isolerar, så välj inte ett mellanlager som sitter för tätt.

Här hittar du tröjor för träning och värmande mellanlager.

Det yttersta lagret ska skydda mot väder och vind, men fuktigheten från kroppen ska kunna dunsta genom materialet. En löparjacka i vind- och vattenavvisande material, som också andas, är ett bra alternativ.

Löparjackor

 

Se till att du har en löparmössa, ett par goda handskar för löping och gärna en halsvärmare i tekniskt material. Fryser du om tårna kan du byta ut tekniska strumpor mot ett par tunna ullstrumpor.

Glöm inte att det blir tidigt mörkt på vintern. För att synas är reflexer är ett måste, det absolut bästa är en reflexväst.

Reflexklädd man i mörkret.
SYNLIG: Reflex är ett måste på mörka vinterdagar. Gores kläder för vinterlöpning har flera reflexdetaljer, som ger större trygghet när du springer.

Du hittar allt du behöver för vinterns löpträning hos XXL.se och i våra varuhus!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *