Ronaldinho inspirerade gatubarnen både på och utanför planen

Läs fotbollsstjärnans tal till barnen i gatubarnsprojektet UERE i Rio.

Han utsågs till världens bästa fotbollsspelare både 2004 och 2005 och räknas som en av de bästa genom tiderna, med en äventyrlig karriär.

Ronaldinho – den största stjärnan i XXL:s nya reklamfilm – har idag ett liv som skiljer sig markant från gatubarnens verklighet i Rio.

Perfekt val för den nya reklamfilmen

Men ändå har de något gemensamt.

Fotbollen.

Bild av Ronaldinho som spelar trummor tillsammans med barn.
SAMBA: Ronaldinho gillar både sambafotboll och sambamusik. Här spelar han trummor tillsammans med barnen.

Ronaldinho är en stor förebild för barn och ungdomar. Med sin fantastiska fotbollskarriär är han personifieringen av en dröm som många har om att med hjälp av fotboll och andra idrotter skapa ett bättre liv för sig själv.

Det gör Ronaldinho till ett perfekt val för XXL:s senaste reklamfilm, där vi fokuserar på gatubarnen i Rio och hur idrott kan få människor att mötas över konflikt- och klassgränser.

Med sin superstjärnestatus i Brasilien är Ronaldinho inte bara en hjälte och förebild för barn. Han är en person som alla känner till och ser upp till. Hans prestationer på planen har fått människor i alla samhällsklasser att förenas och känna stolthet. Därmed var det helt naturligt att han skulle spela en central roll i reklamfilmen.

Överlämnade check till gatubarnsprojekt

Bild av Ronaldinho, Yvonne Bezerra från Projeto UERE och Anne Elisabeth Egeberg från Projekt Gatubarn som visar fram check.
GLÄDJE: Ronaldinho, Yvonne Bezerra från Projeto UERE och Anne Elisabeth Egeberg från Projekt Gatubarn.

I maj 2016 fick dessutom barnen i gatubarnsprojektet UERE i favelan Maré uppleva en dag de sent kommer att glömma.

Ronaldinho var nämligen med och överlämnade en check från XXL Children’s Foundation på 125 000 dollar – ungefär en miljon svenska kronor – till Yvonne Bezerra De Mello och Projeto UERE.

Läs mer om XXL Children’s Foundation här

Spelade fotboll och delade ut sportutrustning

Drömmen om att dribbla sig ut ur favelan finns hos många av de 420 barnen på UERE-skolan.

Därför var entusiasmen naturligtvis stor när det visade sig att det var självaste Ronaldinho som dök upp med checken. Och han infriade gatubarnens förväntningar.

Stämningen var på topp när fotbollsstjärnan, iklädd en UERE-tröja, tog sig tid att besöka fotbollsplanen, där han och barnen spelade fotboll och hade kul tillsammans.

Dessutom delade Ronaldinho ut fotbollströjor, fotbollar och utrustning till barnen. Kläderna och utrustningen från Adidas och Select, som XXL tog med till Brasilien, gör att barnen i projektet UERE är väl rustade för fler fina ögonblick på fotbollsplanen.

Ronaldinho: Jobba hårt och försök bli bättre

Ronaldinho avslutade besöket med att ge barnen från UERE några inspirerande ord på vägen ut ur fattigdomen. Här är hans tal:

«Först av allt är det en stor ära för mig att vara här!

Jag kommer också från en fattig bakgrund i slummen, precis som ni. Jag vet hur det är. Fotbollen fick mig att följa rätt väg i livet, så tänk på att ni har fått en gyllene möjlighet. Det är sanningen.

Alla här kommer inte att bli fotbollsspelare, men ni kommer garanterat att bli fantastiska människor om ni håller er till idrotten och följer den rätta vägen. Grattis till er alla!

Ni är smarta barn, och många av er är duktiga fotbollsspelare. Jag tror att ni har fått en möjlighet som många bara kan drömma om.

Jag vet hur det är att bo i slummen, så jag förstår er alla. Vi känner till alla svårigheter och utmaningar, men vi vet också vad som är rätt och fel. Och detta är helt rätt.

UERE ger er en fantastisk möjlighet att bli bra människor, så det är bara att njuta, njuta, njuta! Lär er lite om allt – lite fotboll, lite musik, lite om allt. Uppför er väl och kom ihåg att det ni lär er i livet kan ingen ta ifrån er.

Lycka till och kom ihåg att ni har fått en ny vän. Om ni skulle behöva mig, vill jag finnas där för er.»

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *