Sport Unites All

Sport får oss att mötas över konfliktgränser. Detta är huvudbudskapet i vår nya reklamfilm.

Historien är full av exempel på att idrott kan ha en försonande effekt och bidra till sammanhållning. Nelson Mandela använde sig t.ex. av rugby för att lösa konflikterna i Sydafrika (hör vad Mandela har sagt om sport här).

Under första världskriget lade tyskarna och engelsmännen ner sina vapen i en tillfällig vapenvila på julafton 1914. I stället spelade de fotboll och bytte julklappar.

Fredlig tävlan

Även den olympiska andan bygger på tanken om att idrott kan inspirera till samexistens. På den olympiska arenan möts man i fredlig tävlan.

Det är upplagt för stora idrottsprestationer, samba och färgstark folkfest när OS i Rio går av stapeln i sommar.

Rio vill visa sig från sin bästa sida. Staden kommer att engagera och charma oss och vinna våra hjärtan under två händelserika veckor i augusti.

Kontrastfylld stad

Men alla deltar inte i folkfesten. Rio är nämligen en lika vacker som kontrastfylld stad. I skuggan av OS-festen, i favelorna, finns Rios gatubarn. Här är den olympiska glansen utbytt mot fattigdom och tuffa levnadsvillkor.

Samtidigt är det också här som några av Brasiliens största fotbollsstjärnor och idrottshjältar har växt upp. I ett land fyllt av kontraster förenar idrotten även här, genom sitt universella språk som alla kan förstå – ung som gammal, fattig som rik, gatubarn som polis.

This slideshow requires JavaScript.

Förenar och håller samman

Idrotten ger hopp i en vardag som för många är både krävande och svår.

I Brasilien älskar alla fotboll, nästan undantagslöst. Att spela fotboll eller utöva andra idrotter tillsammans är positivt. Det kan lösa upp knutar och konflikter. Det förenar, håller samman och utgör en grund för dialog. Det är detta vi fokuserar på i vår nya reklamfilm.

För är det något som Rio de Janeiro behöver, så är det arenor för fredlig samexistens.

Läs allt om historien bakom XXL:s nya reklamfilm här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *