Så vallar du skidor

Med de här vallningstipsen får du bra fäste och glid på skidorna – oavsett före.

TOPPFOTO: SWIX

Här uppe i norr älskar vi helt enkelt att åka skidor. Så fort den första snön har lagt sig är det många av oss som knappt kan bärga sig att få spänna på sig längdskidorna.

Samtidigt har de flesta råkat ut för både bakhala skidor och irriterande kladdföre som snabbt kan förta mycket av glädjen när man ute på skidtur. Med rätt vallning är de här problemen snart ett minne blott och du behöver inte vara proffs för att kunna valla ett par skidor på rätt sätt.

Här hittar du vallningstips för längdskidor som ger bästa möjliga fäste och glid vid både kallt före och på klisterföre.

TIPS! Kom ihåg att du under hela vintern kan få hjälp av oss att valla och preparera dina skidor i ditt lokala XXL-varuhus.

Valla

 

Så vallar du skidor

1. Ta reda på spann och fästzon

Rätt spann på skidorna är a och o, och spannet bör vara anpassat efter din färdighetsnivå och din vikt. För skidor avsedda för träning och tävling är detta särskilt viktigt. När du köper skidor i ett av våra varuhus eller i webbshoppen ser vi till att du får ett par med rätt spann.

Fästzonen är det område under skidorna där man applicerar torrvax/fästvalla. Vi på XXL markerar gärna fästzonen åt dig. I allmänhet sträcker sig fästzonen från pjäxans klack och ca 65–75 cm framåt.

Här nedan kan du se en liten film (engelskt tal) från SWIX med en mer detaljerad beskrivning av fästzonen:

2. Så tar du bort skidvalla och klister

Först tar du bort det värsta av den gamla vallan med en skrapa, gärna av plast eller pleximaterial så att du inte skadar belaget på skidorna.

För att lösa upp all gammal skidvalla kan du använda ett rengöringsmedel avsett för skidor. Då får du enkelt bort resten av smutsen innan du slutligen torkar av hela belaget med fiberlene-papper.

Se till att belaget är helt torrt innan du fortsätter.

3. Detta behöver du för att valla skidor

Innan du börjar behöver du: fint sandpapper (grovlek 100), korkkloss, grundvax, torrvax/fästvalla, fiberlene-papper och ett vallajärn. Det är dessutom allra enklast att valla skidorna när de sitter fast i ett vallabord.

All fästvalla, exempelvis den klassiska SWIX Blå, är tydligt märkt med rekommenderad temperatur. Följ temperaturrekommendationen på förpackningen så träffar du i regel rätt när du ska välja rätt valla.

Valla och tillbehör

 

4. Så ruggar du skidor och lägger på grundvax

Kvinna vallar skidor i vacker miljö.
NYA LAGER: När du har använt skidorna ett tag efter första prepareringen kan det hjälpa att lägga på nya lager valla. FOTO: Swix

Det första du måste göra är att ”rugga” fästzonen. Det gör du med hjälp av ett fint sandpapper (grovlek 100) tillsammans med en korkkloss så att ny valla kan fästa så bra som möjligt på belaget. Kom alltid ihåg att slipa i längdriktningen och avlägsna slutligen damm och smuts med fiberlene-papper.

Det är smart att lägga på ett grundvalla först, och kom ihåg att det bara är i fästzonen som du ska applicera vallan. Du applicerar vaxet genom att gnida in lite i taget över belaget med små, exakta rörelser.

När grundvaxet är applicerat ska det värmas in med ett vallajärn (ca 100 grader). Var försiktig när du använder vallajärnet. Tänk på samma sätt som när du stryker kläder, så att du inte håller järnet stilla på samma punkt för länge. Det kan förstöra belaget på skidorna.

När grundvaxet har svalnat gnider du in det i belaget med korkklossen.

5. Så vallar du skidor med fästvalla

När du har tagit reda på dagens väder och temperatur är det dags att applicera rätt fästvalla utifrån förhållandena. Denna applicerar du nu ovanpå grundvaxet som du applicerade i förra punkten, med samma korta rörelser.

Fästvallan använder vi på nysnö eller snö som inte har smält och sedan frusit om igen.

Ta fram korkklossen som du använde för att applicera det första lagret vax och gnid in vallan i belaget. Vi rekommenderar många tunna lager på varandra istället för ett enda tjockt lager. 4–8 lager rekommenderas.

Fästvalla

 

Här kan du även se en film (engelskt tal) från SWIX som beskriver vallning med fästvalla i detalj:

Så vallar du skidor med klister

Klister använder vi när snön har smält och frusit om igen en eller flera gånger, eller på mycket blöt snö.

Först måste du ta bort gammalt klister och rugga skidornas fästzon på samma sätt som beskrivs ovan, utan att applicera någon form av grundvax. Maskera båda ändar av fästzonen med maskeringstejp så att det inte kommer in klister i skidornas glidzon.

Vi rekommenderar att du först applicerar ett grönt klister som underlag. Använd grönt sprayklister och spraya lugnt och kontrollerat tätt intill belaget – från ena änden av fästzonen till den andra – en gång på vardera sidan av mittspåret.

Ta bort överflödigt klister från mittspåret med fingret och jämna ut resten av klistret över belaget med tummen. Kom ihåg att göra detta omedelbart efter sprayningen.

Applicera rätt klister

Välj rätt tub med klister med tanke på väder och temperatur, och fördela lite klister i ett fiskbensmönster på båda sidor av mittspåret.

Gnid ut klistret med en korkkloss eller handen så att du får ett tunt, jämnt lager klister över hela fästzonen.

När du har tagit bort tejpen är skidorna redo för en tur på klisterföre.

Klister

Här nedan kan du se en mer detaljerad film (engelskt tal) från SWIX om hur du vallar skidor med klister:

Så glidvallar du skidor

Genom att applicera glidvalla på glidzonerna på en klassisk skida, eller på hela skidan på en skateskida, får du mycket bättre glid samtidigt som skidans beteende blir mycket mer förutsägbart.

Först måste du ”sickla” skidbelaget för att ta bort skyddsvallan. Börja med mittspåret.
Därefter ska resten av belagets glidzoner (det som inte är fästzon på klassiska skidor) sicklas. Var försiktig så att du inte använder för mycket kraft när du sicklar.

Använd sedan en bronsborste för att rengöra belaget i glidzonerna så att glidvaxet fungerar optimalt.

Ta fram rätt glidvalla utifrån dagens väder- och snöförhållanden, och vallajärn. Rekommenderad temperatur på vallajärnet brukar stå på förpackningen till glidvallan.

Håll vaxbiten mot vallajärnet och låt vaxet droppa ned på glidzonen (se film nedan). Fördela vaxet med järnet i en jämn rörelse. Börja framtill på skidan och upprepa proceduren baktill.

När glidvallan har smält in ska den svalna. Därefter upprepar du samma sicklingsprocedur som innan du applicerade glidvalla.

Använd bronsborsten igen, endast i skidans glidriktning (först från spetsen och bakåt till fästzonen, innan du fortsätter från hälen till slutet på skidan). Undvik hela tiden fästzonen. Slutligen borstar du glidzonen med en fin nylonborste innan du torkar av med fiberlene-papper.

Glider

 

Här kan du se en film (engelskt tal) om hur man glidvallar skidor:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *