10 bra tips till GoPro-fotografen

Det är roligt att göra filmer med en GoPro-kamera, men det är ännu roligare att dela dem med andra. Här får du 10 bra tips på hur dina filmer blir ännu bättre.

Håll ren linsen

Snö, fingeravtryck, damm eller ett vattendroppe kan förstöra en annars perfekt bild, så se till att linsen alltid är ren. När du skall filma i vatten kan det vara värt att slicka på linsen, vänta till den torkar, och därefter doppa den i vattnet. Upprepa om det är nödvändigt. Detta enkla trick kan underverk för att förhindra att droppar lägger sig på kameralinsen.

Du kan också använda Rain-X® för bilrutor, om du har det. Det fungerar ypperligt och finns hos de flesta försäljare av biltillbehör.

Selfie i pudersnö på snowboard.
FJÄLLFIE: Det är roligt att filma sig själv ”in action”.

Var kreativ när du monterar kameran

När du börjar experimentera med GoPro-stativ kommer du upptäcka helt nya kameravinklar. Var inte rädd för att vara kreativ, tuffa vinklar kan tillföra mycket till en film.

Bild av träd upp mot himlen.
TÄNK NYTT: Var kreativ och pröva dig fram for å ta nya och annorlunda bilder.

Välj rätt videoupplösning

Detta kan verka svårt i starten, men det är ganska enkelt. Vi rekommenderar att du väljer skärmformat först, och därefter väljer upplösning utifrån formatet du har valt.

För snabb uppspelning och delning på mobila enheter, eller för uppladdning till sociala medier, kan det vara bra att använda en lägre upplösning, som 720p. Då kommer kameran ta upp ljuset bättre och ge dig ett bättre resultat. Filerna kommer också bli mindre, så att det går snabbare att ladda upp dem i dina sociala kanaler.

För mer professionella produktioner och videos kan det vara värt att använda en högre upplösning, som 4K, 2.7K eller 1080p.

Bild av fyra flickor i skidliften
DELA GLÄDJEN: Skicka filmer til vänner och bekanta, så de alltid ”är med” dig.

Välj rätt bildfrekvens

Frame rate, eller bild per sekund (fps), betyder hastigheten som videon är inspelad i. Mer specifikt – antal videobilder inspelat per sekund. Att välja rätt bildfrekvens är avhängigt ett par saker, bland annat ljusförhållanden och om du vill kunna spela upp det du har filmat i slow motion. Generellt sett bör du välja högsta möjliga bildfrekvens för ljusförhållandena.

Exempel:
Utomhus, i bra ljus, bör du ha så hög bildfrekvens som möjligt, exempelvis 1080p120fps.
Inomhus, dåligt ljus, kommer 1080p24fps att ge bäst resultat.

Minnesregel:
Högre ljusstyrka – högre frame rate (fps). ”Lägre” ljusstyrka – lägre frame rate.

Bild av man på skidor, vinklat.
TUFFA VINKLAR: Testa olika vinklar för å ge mer liv till dina bilder.

Planera din film

Skapa gärna en egen storyline, en översikt över vad du egentligen önskar att berätta. Planera hur du vill få fram ditt budskap, med olika vinklar, musik och redigering.

Fråga dig sen hur du vill börja och avsluta filmen. Bra planering kommer spara dig många timmars redigering.

Bild av man på fjälltopp.
INTRYCK UT: Dela de bästa upplevelserna med vänner och familj.

Timelapse

Några av de bäsrta GoPro-videorna använder timelapsesekvenser för att driva handlingen fraåmt. För att fånga snabba actionscener kan du använda ett kortare tidsintervall (som 0,5 eller 1 sekund) för att få fram de bästa ögonblicken.

För längre händelser, till exempel natthimlen som förändrar sig, går det bra att prova ett längre intervall, till exempel 5 sekunder. Om du vill ta en timelapse som sträcker sig över flera timmar kan det vara fullt tillräckligt med 1 bild per minut.

En viktig sak att komma ihåg:
Att spela in bra timelapsesekvenser behöver inte ta hela dagen, det är innehållet det handlar om.

Protune

Protune är en inställning i GoPro-kameran som hjälper dig att få ut ännu mer av dina bilder och videos. Protune ökar bitraten på inspelningarna, vilket gör att videofilerna blir större och ger dig mer att jobba med i efterarbetet.

Om du importerar videofilerna till GoPro Studio tas den extra bitraten tillvara på, så att du får ännu större frihet till att justera bildkvalitén och göra färgkorrigering. Du kan också justera vitbalansen och ISO på kameran när du använder Protune.

Bild av man på fjälltopp, med skidor.
BEVARA MINNENA: Det är alltid roligt att återuppleva god minnen på film, gärna tillsammans med andre.

Appar

För att få ut mest möjligt av din GoPro-kamera rekommenderar vi att du laddar ner GoPros appar till telefon, surfplatta och dator. Med dessa kan du styra kameran via din smarttelefon eller surfplatta, få videos och bilder direkt in på telefonen samt redigera och dela videos och bilder med vänner och familj.

Quik, Capture, GoPro VR och Splice är gratis och tillgängliga för både iPhone och Android. Quk finns också som desktopversion.

Bild av vidvinkel över en småstad.
VIDVINKEL: Action-kameror ger stora, snygga bilder, men också förvrängning.

Välj rätt synfält

Actionkameror har en tendens till att ha kraftiga vidvinkelobjektiv, för att få med så mycket som möjligt i bilden. GoPro ger dig möjligheten till att själv välja synfält. Här har du tre alternativ: Narrow, Medium och Wide.

Skall du vilka andra rekommenderar vi att du använder Wideinställningen, då får du med mest. Skall du filma statiskt kan det vara bra att variera mellan Medium och Narrow.

Bild av folk på skidor i skogen.
BRETT SYNFÄLT: När du filmar andra är det bra att ha kameran på Wide.

Redigering

Vad är intressant att se? Långa klipp med liknande innehåll blir snabbt trist att se på. Men du kan komma undan med det om du kör nerför ett fjäll på skidor eller cykel i full fart. Det är begränsat hur många som vill se ett 5 minuter långt klipp av att du går i skogen.

Bild av man som filmer sig själv i ett rejält hopp.
FILMA ALLT DU GÖR: De små GoPro-kamerorna gör att du kan filma överallt, alltid.

För att göra en bra video bör du fokusera på en blandning av inställningar, vinklar, närbilder, handhållen kamera, videons historia och budskapet. Vad är det egentligen du vill berätta?

Använd GoPros redigeringsprogram för desktop, telefon och surfplatta för att göra fantastiska videos som du kan dela med världen.

LYCKA TILL!

Köp GoPro

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *