Välj rätt skor till styrketräningen

Byt ut löparskorna mot träningsskor när du lyfter vikter och få en bättre träningsupplevelse.

Använder du dina löparskor även när du styrketränar? Du är inte ensam. Det är väldigt bekvämt att använda löparskorna till allt, men det är inte nödvändigtvis så smart om du vill träna så korrekt och effektivt som möjligt.

Asics Gel-Craze träning
BYT UT: Byt ut löparskorna mot träningsskor när du styrktränar, och få en bättre träningsupplevelse.

 

Skor med hård sula ger bättre kraftöverföring

Naprapaten Anders Holberg förklarar varför du bör välja bort löparskorna när du lyfter vikter, framför allt vid relativt tunga baslyft:

– Uppbyggda löparskor har som huvuduppgift att absorbera den vertikala belastning som du utsätter kroppen för under en löptur. Den typiska mjuka bakre delen av skon ska dämpa stötbelastningen vid varje fotisättning, som hos de flesta sker med hälen/mellanfoten, säger han.

– Detta är i huvudsak egenskaper som man inte vill ha hos en träningssko för styrketräning. Vid styrketräning vill man ha en så effektiv kraftöverföring som möjligt. Man vill att den kraft som man genererar ska få vikterna uppåt och framåt, istället för att användas till att trycka ihop dämpningen i skon. Vid styrketräning ger därför en hårdare och styvare sko troligen bättre kraftöverföring mot underlaget än vad en typisk löparsko ger.

Träningsskor

Låga, stabila och styva

För att säkerställa bättre kraftöverföring bör därför en sko för styrketräning på gym ha en hårdare sula än en vanlig löparsko.

Dessutom ställs högre krav på skons förmåga att stabilisera foten och ankelleden, samt att skon med fördel kan vara något bredare för att ge bättre balans.

Skor för styrketräning bör därför ha en lägre profil samt vara stabila och relativt styva i sulan och hälkappan.

Kom ihåg att alla fötter är olika och ägna därför lite tid åt att hitta en sko som är bekväm och passar just din fot.

 

Läs också: Kom igång med träningen

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *