På hjul med glädje och barnslig lust

Självklart kan man ta med mindre barn på cykelutflykt med övernattning i tält om man är väl förberedd. Vi förklarar hur.

En övernattning klarar de flesta barn från femårsåldern utan problem. Men det är du som känner ditt barn och som måste planera utflykten därefter. Det går naturligtvis också att göra en cykelutflykt i skogen utan övernattning.

Försök gärna med övernattning från lördag till söndag på våren eller hösten först och gå sedan vidare därifrån. Välj en helg med mycket bra väder eftersom det gör utflykten trevligare. Det kan vara en god idé att slå läger i närheten av dricksvatten för att slippa bära med sig mycket vatten.

Här ger vi dig några generella tips för cykelutflykter med barn.

Bli vän med cykeln

Först och främst måste barnet känna sig bekväm på sin cykel. Det är viktigt. Cykeln måste vara rätt anpassad till barnets längd, barnet måste kunna använda bromsar och eventuella växlar, och cykeln måste vara i gott tekniskt skick.

Låt barnets cykel få lika bra underhåll och smörjning som din egen cykel. Det är viktigt för att upprätthålla glädjen med att cykla. Serva gärna cykeln tillsammans med barnet. Det blir en mycket trevlig inledning på cykelutflykten.

Barn som inte cyklar själva kan sitta i cykelkärra, gärna medan större syskon cyklar själva. Det motiverar ofta de yngre att cykla mer senare, när de ser hur praktiskt det är att kunna.

Målet med utflykten

Bild av pojk på MTB-cykel.
ÖVERDRIV INTE: Barn blir slitna av många intryck, så låt de första turerna vara korta.

Förlägg utflykten till fina asfalts- och grusvägar. Bedöm noggrant på förhand hur långt ditt barn faktiskt klarar av att cykla där ni kommer att cykla. Ta hänsyn till lutning, underlag etc. Det är viktigt att inte distansen blir målet de första gångerna, utan att målet är själva utflykten och glädjen i att vara ute på en utflykt.

Kom ihåg att du ödelägger mycket inför framtiden också om den första utflykten blir en mardrömstur. Det är ofta en fördel att se till att eventuella uppförsbackar ligger på väg till lägerplatsen, så att man får nedförsbackar på hemvägen. Det barnet kommer ihåg när ni kommer hem är i regel det sista som hände, och att ha åkt snabbt i nedförsbackar är ett mycket bättre minne än att ha slitit i uppförsbackar.

Bjud gärna med en kompis till barnet, det gör också utflykten roligare.

Packa tillsammans

Involvera barnet i packandet så långt det är möjligt. Då vet barnet vad ni har med er, varför, var det ligger och hur man förbereder sig inför en utflykt.

Gör något kul av det, som t.ex. att barnet får ansvar för allt man behöver i solsken, för att äta och dricka etc. Då måste barnet tänka till och förstår bättre vad man behöver och varför.

Om barnet kan skriva är det en god idé att låta barnet skriva hela eller delar av packlistan. Den gör ni tillsammans, gärna indelad i olika teman: sova, äta, solsken, regn, kallt väder, varmt väder etc.

Viktfördelning

Låt barnet slippa att ta med sig särskilt mycket packning. Eventuellt kan barnet ha en liten ryggsäck med en vattenflaska och lite småsaker, men överdriv inte. Det är en fördel att ha en cykelkärra till packningen för att slippa ha så mycket tyngd på cykeln.

Cykelväskor kan vara bra att ha eftersom det inte är särskilt bekvämt att cykla med en stor vandringsryggsäck. Det går naturligtvis bra med ryggsäck på ryggen under några få kilometer, men det bör undvikas.

Längs vägen

Låt gärna barnet cykla först och bestämma hastigheten, eller bredvid dig. Om barnet hela tiden hamnar längst bak är det lätt hänt att motivationen sinar. Kom ihåg att barn motiveras av enkla saker som att räkna lyktstolpar, vattenpölar eller ledmarkeringar, leka ”försten fram” m.m.

LUSTBETONAT: Räkna saker, lek med ord eller sätt små mål som belönas på vägen.
LUSTBETONAT: Räkna saker, lek med ord eller sätt små mål som belönas på vägen.

Det är också en god idé att ha små delmål med belöning när man når dem. Några russin, ett kex, en pastill, en godisbit eller något annat ”lite extra” är bra belöningar. En vanlig bärkasse med nötter, russin och chokladbitar är alltid populärt och energigivande.

Ord- och bokstavslekar, räkneövningar etc. fungerar också bra som avledning så att barnet glömmer den tuffa uppförsbacken. Att turas om att säga tre ord på A, på B, på C osv. är en bra lek som dessutom utökar barnets ordförråd. Föräldern kan då välja ord som barnet kan eller inte kan och förklara de ord som barnet inte kan. Leken passar därför barn i alla åldrar.

Ta gärna med en karta så att barnet kan få se var ni är och vart ni är på väg. Ta god tid på er och njut av utflykten. Ha tålamod!

Kläder

Det är mycket viktigt att barnet har lämpliga kläder för årstiden för att inte frysa eller svettas. Se till att ha en jacka med dragkedjor som kan öppnas/stängas efter behov eftersom man blir lite varmare i uppförsbackar och kallare i nedförsbackar.

Stanna och ta av/på kläder när barnet uttrycker tydligt missnöje om fel kläder. Visa hänsyn och att du tar barnets välbefinnande på allvar.

Äntligen framme

När ni äntligen har kommit fram kan det vara en god idé att barnet klär på sig lite mer igen så att han/hon inte blir kall. Sysselsätt barnet så att ni hjälps åt att bidra till gemenskapen. Men stressa inte för mycket utan låt barnet få tid på sig att bekanta sig med omgivningarna.

Det finns i regel mycket nytt och roligt på en tältplats. Gå därför gärna på en liten upptäcktsfärd tillsammans med barnet innan ni börjar sätta upp tältet.

Bestäm er för var tältet ska stå. Kom fram till var ni ska ha er ”toalett”, så att det inte blir några missförstånd. Förklara också för barnet hur man sköter sin hygien efter toalettbesöket.

Kom överens om var soppåsen ska hängas upp, var maten ska förvaras för att hålla djur och insekter borta etc. Det är viktigt att avklara en del sådana här saker på förhand för att få bättre stämning under eftermiddagen/kvällen.

Kom ihåg att barn är vana vid att ha bestämda platser för saker där hemma och kom överens om att ha det på tältplatsen också.

Bild av barn sittandes vid kaj med cyklar.
MYSIGT VID HAVET: Cykelturer vid vattnet är härligt. Det ger bra möjligheter för roliga aktiviteter.

Sätt upp tältet

Ta hjälp av barnet när ni sätter upp tältet och gör klart allt inuti tältet. Kom ihåg att låta barnet provligga på sin plats så att det inte blir problem när barnet är trött och ska lägga sig.

Ha gärna en svag lykta i tältet som kan vara tänd tills barnet har somnat. Första natten utomhus kan vara lite läskig.

Bild av flicka i tält.
ÄNTLIGEN FRAMME: Slå upp tältet så fort barnet fått se sig lite om, så att allt är på plats när sömnen kallar.

Mat

Tänk på vilken sorts mat ni tar med er. Man får lov att frångå sina rutiner på utflykt! Kom ihåg att maten, snacksen, drycken etc. kan bidra till att göra utflykten minnesrik. Att grilla baconlindad korv, pinnbröd eller marshmallows över öppen eld kan göra upplevelsen lite annorlunda än vardagen där hemma.

Öppen eld är också utmärkt för att koka/smörkoka fisk, kött, korv, grönsaker och annat i foliepaket. Kom bara ihåg att ta i mycket smör eller olja. Tortillas i foliepaket fungerar också utmärkt att värma över öppen eld.

Sådan mat kan ni gärna tillaga hemma innan ni ger er av, så blir det mindre att ta med och matlagningen går snabbare. Pannkakssmet på flaska är också bra utflyktsmat och pannkakorna kan stekas över öppen eld eller på gasolkök.

Goda desserter: Banan skårad på längden med mjölkchokladbitar i, bakad i foliepaket över öppen eld. Popcorn kan poppas i en kastrull över öppen eld.

Bild av två pojkar som cyklar.
TRÄNA CYKLING: Innan man ger sig ut på tur är det bra att ha tränat cykling hemma.

Ha trevligt!

Ha kul när ni är på lägerplatsen! Det finns mycket roligt man kan hitta på under en utflykt: Fiska, göra upp eld, göra konstverk, hitta mat i naturen, titta på djur, insekter, fiskar och fåglar, spika, klättra, tillverka kottdjur etc.

En grusväg i skogen är också en säker och bra plats för att träna lite extra på cyklingen, så utnyttja det så mycket som möjligt.

Du känner ditt barn bäst beträffande vad barnet klarar av eller inte, och vad ni behöver ha med er eller inte. Oavsett måste du se till att ge barnet en fin upplevelse som det växer av. Det kan ge er många fina stunder tillsammans – även i framtiden.

HA EN SKÖN UTFLYKT!

Förslag på saker som ni bör ha med er 

 • Ryggsäck
 • Tält
 • Sovsäck
 • Liggunderlag
 • Mugg
 • Tallrik, flat/djup
 • Bestick
 • Gasolkök med bränsle och tändmedel
 • Stekpanna/kastrull
 • Frukostmat som barnet tycker om
 • Lunchmat som barnet tycker om
 • Middagsmat som barnet tycker om
 • Snacks som barnet tycker om
 • Varma koppen som kvällsmål
 • saftkoncentrat
 • Toalettpapper
 • Ficklampa/pannlampa
 • Första hjälpen-utrustning
 • myggmedel
 • solglasögon/solkräm
 • regnkläder och gummistövlar
 • Termos/vattenflaska
 • Täljkniv
 • Rätt skor och ytterkläder för årstiden
 • Ombyteskläder
 • Varmare kläder för kvällen
 • Några extra plastpåsar för sopor och annat
 • karta och kompass

 Överdriv inte mängden utrustning. Ni ska ju inte åka särskilt långt eller vara borta länge.

 ”Jag minns en tid då jag var mycket ung och tyckte att en tändsticksask och ett fiskespö var all utrustning man borde behöva för att vara ute i skogen eller på fjället i några veckor.”

 Fridtjof Nansen i ”Den Norske Turistforenings årbok”, 1922

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *