Tennis – en sport med tusenåriga anor

Allt du behöver veta för att komma igång med tennis.

(Foto toppbild: IStock)

Tennis är en av världens största sporter. Från att ha haft något av en överklasstämpel är det nu en lättillgänglig sport som alla kan utöva.

Sporter som påminner om tennis kan spåras nästan 1000 år tillbaka i historien. Modern tennis kan sägas ha uppstått under andra halvan av 1800-talet. Då populariserades sporten och regler gällande planens storlek och utformning, nätets höjd samt en majoritet av de grundläggande spelreglerna fastställdes.

Sedan dess har endast mindre detaljer i regler och utformning modifierats, samtidigt som teknisk utveckling hela tiden för sporten framåt.

Spelplan och regler

Bakre linjen kallas baslinje, de yttre linjerna kallas för sidlinjer. På banan finns också linjer som märker ut serverutor, där serven måste studsa för att vara korrekt. Linjerna är en del av banan, en boll som träffar någon av ytterlinjerna är alltså inne.

Bild av en halv tennisplanhalva.
BANAN: Baslinje, sidlinje och serveruta är tydligt uppmärkta. (FOTO: IStock)

Tennis spelas på en bana som är 23,77 meter lång och 8,23 meter bred vid singelspel. Vid dubbel använder man med de yttre linjerna som gör den 10,97 meter bred.

Nätet är ca en meter högt och delar upp banan i två lika stora planhalvor. Numera är det vanligaste underlaget hardcourt, även om det också finns gräs- och grusbanor.

Ändamålet är att spela bollen över nät så att motståndaren inte kan returnera tillbaka den. En boll får studsa en gång mellan varje slag, vid en andra studs är poängen förlorad. Bollen får slås på volley, dock inte servereturen, vilket kan vara ett effektivt anfallsvapen.

Serve och sidbyte

Serven är en viktig del av tennis, då det är den som sätter igång spelet. En bra serve sätter press på mottagaren och kan ge ett övertag i bollen redan från början.

Vid varje serve har man två försök på sig. Misslyckas båda blir det ett så kallat dubbelfel, vilket innebär att motståndaren får poängen. Om serven går via nätet och studsar in i rätt serveruta går serven om. Om det var en andraserve blir det en ny andraserve.

Serve sker bakom baslinjen och diagonalt över till motståndarens serveruta. Vid jämnt antal poäng sker serven från höger till vänster, vid ojämnt från vänster till höger. Servaren måste stå med fötterna bakom baslinjen och på rätt sida av mittmärket, mottagaren får vara placerad var som helst på sin sida av nätet men får som tidigare nämnts inte returnera serven på volley.

Bild av kvinna som servar bollen.
REJÄL FART: En serve över huvudet sätter rejäl fart på bollen och ger servaren ett överläge i bollen. (FOTO: IStock).

De mest effektiva, och överlägset vanligaste, servarna sker över huvudet, det är dock inte ett regelkrav att serva på det sättet. Om man inte lärt sig behärska den typen av serve går det alldeles utmärkt att slå över bollen på det sätt man önskar.

I singel servar spelarna i vartannat game. Vid ett eventuellt tiebreak (se under poängräkning) inleder den spelare vars tur det är att serva med en serve, efter det servar spelarna två servar i taget tills tiebreaket är avgjort. I dubbel växlar lagen vartannat game, varje spelare servar alltså vart fjärde game.

Sidbyte sker efter varje ojämnt game, alltså efter första, tredje, femte och så vidare. I tiebreak sker sidbyte var sjätte boll.

Poängräkning

En match avgörs i bäst av tre eller fem set och ett set vinns av den som först vinner sex games, med en marginal av minst två games.

Poängräkningen i ett game kan vid en första anblick verka något komplicerad. Ett game spelas till fyra poäng, med poängräkningen 0, 15, 30, 40. Ett game måste vinnas med två poäng, likaläget 40-40 kallas därför deuce. I det läget måste en spelare vinna två bollar i rad för att avgöra gamet.

Om ställningen blir 6-6 i games spelas vanligen tiebreak. I tiebreak räknas poängen 0, 1, 2, 3 och så vidare. Den spelare som först kommer till 7, med minst två poängs marginal, vinner.

Ett alternativ till tiebreak är ett så kallat långt set. Det innebär att man fortsätter spela vanliga game och att setvinsten går till den första spelaren som tar ledningen med två game (exempelvis 8-6). Långa set spelas nästan uteslutande i en matchs avgörande set.

Utrustning

Tennis är en sport som är väldigt lätt att börja med. För att komma i gång behövs endast tillgång till en tennisbana, träningskläder, boll och racket.

Racket

För tennisspelaren är racketen den viktigaste delen i utrustningen. Att välja rätt typ av racket underlättar mycket rent spelmässigt, samt gör spelet roligare och lättare att komma in i för nybörjare.

För nybörjare rekommenderar vi ett racket med stor sweet spot och träffyta. Att ett racket har stor sweet spot innebär att det är mer förlåtande för spelare som inte har en klockren bollträff. Se också till att inte ha ett för tungt racket i början.

Motionärsspelaren som har spelat ett tag väljer med fördel ett racket som har en något mjukare ram med en bredare ramprofil. Detta ger en skön trampolineffekt vid slagen, samtidigt som de är förlåtande även när träffen inte blir optimal. En mer avancerad motionärsspelare med stabil bollträff rekommenderas en styvare ramprofil för att få mer kraft och bra riktning i slagen.

För de mest avancerade spelarna rekommenderas att gå ner till de smalare ramprofilerna vilket ger bästa möjlighet till bra kontroll i slagen.

Racket, junior

På XXL har vi också ett stort utbud av rackets till barn och unga. Det viktigaste att tänka på är längden på racketen. Juniorrackets kommer med en åldersrekommendation som ger en bra riktlinje för vilket racket som passar bäst till vilken ålder.

Den är dock endast en rekommendation, det väsentliga är att det skall kännas rätt. Ett för långt racket gör det svårhanterat, men ett för kort ger inte den nödvändiga kraften.

Ett racket med rätt längd skall, när barnet svingar racketen fram och tillbaka längs golvet, gå nedanför ankeln men inte slå i golvet.

Bild av tennisracket, boll och arm med svettband
REDO FÖR SPEL: Med rätt racket, bra bollar och svettband är du på god väg till att komma till spel. (FOTO: IStock).

Bollar

Bollar är den andra självklara utrustningen som behövs. Det finns två varianter, trycklösa och med gastryck. Fördelen med en trycklös boll är att de håller betydligt längre, och därför är ett mer ekonomiskt alternativ. Gasbollar ger en bättre spelkänsla och är något skonsammare mot kroppen då de ger ifrån sig mindre vibrationer vid slagen. Vibrationer kan i längden ge upphov till förslitningsskador, en risk som alltså reduceras med tennisbollar med gastryck.

Hos oss på XXL finns också bollar vars egenskaper gör de upp till 50 % långsammare än en vanlig tennisboll. Detta är särskilt bra för nybörjare och barn där det viktiga är att träna upp träffsäkerhet och komma in i spelet.

Skor och kläder

Skorna är en viktig del av tennisspelarens outfit. Framförallt är stabilitet och dämpning viktigt, då tennis innehåller många snabba riktningsförändringar på banan. Att ha rätt typ av sko minskar skaderisken rejält.

Se vårt utbud av tennisskor här

Vi rekommenderar en träningströja som effektivt leder bort svett samt svettband till handleden eller pannan.

Något som underlättar rejält är att ha tennisshorts med fickor. Att ha flera bollar i fickorna är framförallt en fördel så att det inte blir ständiga avbrott i spelet på grund av att man måste hämta bollar mellan varje poäng. Att då låta en boll som gått i nät ligga kvar ett tag gör ingenting, det skall väldigt mycket till för att den skall störa spelet.

Tennisen har länge haft ett rykte om att, likt golfen, vara något av en överklassport och ha en strikt klädkod. I exempelvis Wimbledon, världens äldsta tennisturnering, finns en gammal regel om att spelarna endast får spela i helvita kläder. Överklasstämpeln stämmer dock inte numera, tennis har blivit en rolig, lättillgänglig sport för alla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *