Testa terränglöpning

Ta en paus från asfaltsdjungeln, snöra på dig terränglöparskorna och ta dig ut i skogen.

(Foto toppbild: Vegard Breie)

Vissa är lyckligt lottade och kan börja springa direkt utanför huset, men de flesta av oss möts av asfalt när vi går ut genom dörren.

En joggingrunda i stan kan vara både tidseffektiv och rolig, men ibland kan det vara skönt att komma ut och uppleva den fantastiska känslan av att springa på mjuka stigar omgiven av vacker natur.

Här är några goda skäl till att testa terränglöpning:

Bild av löp- och cykelstig.
FRIDFULLT: Att springa på lugna skogsstigar är balsam för både kropp och själ.
  1. Det är skonsamt för kroppen. Att löpa på hård asfalt kan slita på även de starkaste knän och ryggar. På stigar är marken mjukare och ojämnare, vilket är mer skonsamt. Du får helt enkelt mer naturlig dämpning från underlaget.
  2. Du glömmer att du är trött. När du springer i skogen, med varierande underlag, många riktningsförändringar och oförutsedda hinder, tvingas du vara mer koncentrerad. Du måste tänka på var du sätter fötterna och hur du springer. Då hinner du inte känna efter om du är trött.
  3. Effektiv träning. Det omväxlande underlaget och stigar som går mycket upp och ner gör att din hastighet varierar, vilket i princip ger en naturlig form av intervallträning. Det är guld värt om du vill förbättra din kondition och ditt löpsteg. Dessutom behöver du jobba mer med både balans och styrka.
  4. Stillhet. Terränglöpning handlar inte bara om själva träningen. Ibland kan det vara skönt att komma bort från den stressiga vardagens liv och rörelse. När du springer på stigar är du nästan alltid helt ensam. Det är bara du och naturen. Det är ett utmärkt sätt att stressa av och ladda batterierna.
  5. Naturupplevelser. Det vackra ljuset i skogen, vitsippor som breder ut sig i vårskogen eller kanske till och med en älg i solnedgången. Terränglöpning bjuder på många fantastiska naturupplevelser.
  6. Det är roligt. Sist, men inte minst, är det väldigt roligt att springa i skogen. Det är lätt att bli fast om man ger det en chans.

Det finns alltså inga ursäkter att inte testa stiglöpning.

Välj skor anpassade för terränglöpning

Terränglöpning kräver inte så mycket utrustning, men om det är något du ska satsa på så är det bra skor. Löparskor för asfalt är anpassade för löpning på relativt jämnt och hårt underlag, medan terränglöparskor är konstruerade för att ge bästa möjliga grepp och stabilitet på stigar och i ojämn terräng.

En bra sko för ha i naturen har ofta en grövre sula med dobbar, som sitter bra oavsett om du springer över stenar, rötter eller i lera. Den ger mer stabilitet i krävande terräng, så att du minimerar risken för vristskador om du skulle trampa snett på stenar eller rötter.

En asfaltsko har som regel en tunn och luftig ovandel, som lätt rivs sönder av vassa grenar, medan ovandelen på en terränglöparsko är konstruerad för att tåla mycket mer.

Här hittar du hela XXL:s urval av terränglöparskor

Bild av man som knyter skosnören unde terränglöpning.
VÄLSKODD: Löparskor speciellt tillverkade till terränglöpning ger dig en ännu bättre upplevelse vid löpturer i skogen.

Nordic Trail Moments

Om du blir riktigt biten av terränglöpning finns det en rad tävlingar där du kan mäta dig mot andra löpare i allt från korta lopp till ultralopp.

I samarbete med bland annat XXL arrangerar Salomon en serie terränglopp runt om i Norden, Nordic Trail Moments, med allt från kortare och lättare banor till riktigt långa och extremt krävande lopp.

Du kan läsa mer om Nordic Trail Moments här.

Lycka till med terränglöpningen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *