Få mer plats i vandringsryggsäcken

De här enkla knepen minskar volymen på mycket av det du tar med i packningen.

Det är alltid bekvämt att ha så lätt packning som möjligt och det finns många smarta knep som ger dig en lättare vandringsryggsäck.

Men det är inte bara vikten du bör tänka på när du packar. Om du dessutom fokuserar på att minska volymen på utrustningen får du snabbt plats med ännu mer i ryggsäcken.

En mindre volym gör stor skillnad när du ska ut och vandra i skog och mark, men även om du packar inför en flytt eller om du ska ut och backpacka.

Töm kläder på onödig luft

Mindre volym handlar om att ta bort luft så att sakerna du tar med dig komprimeras. Här kan det finnas mycket plats att hämta, till exempel på klädfronten.

Kläder hoprullade till cylindrar innan de packas ned i ryggsäcken.
RULLAT ÄR BÄST: Om du rullar kläderna innan du packar ned dem i ryggsäcken kan du spara plats. Det blir dessutom enklare att packa ryggsäcken strategiskt.
 • Var noggrann när du viker ihop kläderna. Välvikta kläder tar mycket mindre plats än kläder som du bara trycker ner i ryggsäcken.
 • Du kan komprimera enstaka plagg lättare genom att rulla dem hårt till kompakta cylindrar istället för att vika dem till fyrkanter.
 • Om du packar kläderna i en torrsäck kan du använda kroppsvikten för att pressa ut all onödig luft innan du stänger påsen. Det finns dessutom vakuumpåsar där du kan suga ut överflödig luft ur påsarna med en dammsugare.
 • Dunjackor har hög komprimeringsförmåga och därför kan du pressa ut stora mängder luft innan du packar ned jackan i ryggsäcken. Många primaloftjackor har tillhörande komprimeringspåsar.

Matförpackningar tar mycket plats

 • Många matvaror har förpackningar med onödigt mycket luft. Du kan spara mycket plats genom att packa om mat från originalförpackningarna till förpackningar/behållare som tar mindre plats.
 • Om du ska äta maten inom en snar framtid kan du sticka på hål på en del förpackningar och pressa ut luften innan du ger dig av. Sätt sedan en tejpbit över hålet.
 • Frystorkad mat tar mycket liten plats. Real Turmat är ett bra exempel. Det är vakuumförpackad mat där du tillsätter varmt eller kallt vatten, så har du en fullvärdig måltid på ett litet kick.
Mackenzie torrsäck där luften har pressats ut.
PRESSA UT LUFT: Om du packar kläder i en torrsäck, som den här, kan du pressa ut det mesta av luften innan du lägger den i ryggsäcken.

Rätt köksutrustning frigör utrymme

 • Ett klassiskt tips är att begränsa sig till att ta med endast ett kokkärl på turen.
 • Utnyttja utrymmet inuti kokkärlet. Kanske får du plats med hopfällbara muggar, bestick, tändstickor och gasbrännare inuti själva kokkärlet?
 • Om du vill ta med flera kokkärl bör du tänka smart och placera kokkärlen i varandra.
 • Ett kompakt multiverktyg löser det mesta. En Leatherman har både kniv, såg, tång, sax och flera andra smarta verktyg som du kan få användning av. Då kan du lämna mycket utrustning hemma.
 • Spork är ett behändigt bestick som helt enkelt är både kniv, gaffel och sked i ett.
Friluftsutrustning

Andra tips som kan ge mer plats i ryggsäcken

 • Om vädret är tillräckligt bra kan du lämna tältet hemma och bara ta med en tarp. Här snackar vi verkligen platsbesparing, och inte minst viktbesparing!
 • Om det är tillåtet att göra upp eld i naturen sparar du mycket plats genom att strunta i fältkök och gas. Bränsle hittar du i naturen och det enda du behöver är en tändare.
 • Hur många flaskor vatten behöver du i ryggsäcken? Om det finns bra dricksvatten naturligt där du kommer att befinna dig, behöver du kanske bara en mugg eller en flaska som du kan fylla på längs vägen.
 • Sovsäck. Här finns det många alternativ som tar mycket liten plats jämfört med andra.
 • Detsamma gäller även underlagen. Om du är ute efter att spara plats kan det finnas mycket att hämta genom att välja ett underlag med hög komprimeringsförmåga.
 • Gaffatejp kan du få nytta av under turen, men ta inte med hela rullen. Vira några varv runt vattenflaskan eller termosen.
Stort och litet liggunderlag illustrerar hur mycket plats du kan spara.
LÄTT OCH KOMPAKT: Till vänster ett liggunderlag i vanlig storlek, från Phoxx. Till höger en mycket mindre variant från Trangoworld. Här finns det mycket plats att spara.

TIPS! Visste du att sugrör kan spara mycket plats åt dig? Smält ihop ena änden av sugröret med hjälp av lite värme. Fyll sugröret med vätska som t.ex. solkräm eller hudkräm, eller fyll det med kryddor till maten. Smält sedan ihop den andra änden så har du en vattentät, liten och lätt behållare som tar liten plats i ryggsäcken.

Packa ryggsäcken rätt

Detta är kanske det allra viktigaste om du vill spara plats. Tänk först och främst viktfördelning för bästa möjliga arbetsförhållande för rygg och axlar. Här kan du läsa mer om hur du bör packa vandringsryggsäcken.

Samtidigt gäller det att organisera sakerna i ryggsäcken enligt Tetris-metoden, så att allt staplas strategiskt tätt intill och ovanpå varandra. Då blir det minsta möjliga tomrum och onödig luft i ryggsäcken, så att du får plats med den extrautrustning som du vill ha med dig.

Vandringsryggsäckar

Läs även: Allt du behöver veta för din första tältutflykt

God tur!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *