Kom igång med GPS

Bli tryggare ute i den vackra naturen med GPS.

GPS:en är ett mycket användbart redskap för ökad trygghet att ha med i ryggsäcken på vandringsturer, men för att den ska kunna göra sitt jobb krävs det lite av oss som använder den.

Så fungerar GPS-systemet

GPS står för Global Positioning System och är ett satellitbaserat navigationssystem som använder sig av satelliter som det amerikanska försvaret har skickat upp. Projektet inleddes i slutet av 70-talet och den sista av de ursprungliga 24 satelliterna sköts upp 1994. Navigationssystemet öppnades för civilt bruk på 80-talet.

Satelliterna cirkulerar hela tiden runt jorden i ett mycket exakt system, samtidigt som de kontinuerligt skickar information om sin position. Våra GPS-enheter tar emot signalen, analyserar sin egen position i förhållande till satelliten och kan därmed säga var användaren befinner sig.

Enheten måste ha kontakt med minst tre satelliter för att kunna beräkna en tvådimensionell position (breddgrad/längdgrad). Om den har kontakt med fler kan den också beräkna höjden.

När du köper en GPS måste du även komma ihåg att köpa digitala kartor som är kompatibla med GPS:en. De flesta kartor fungerar med de flesta GPS:er, men det finns undantag. Du får olika typer av kartor, från småskaliga jaktkartor med fastighetsgränser till storskaliga vandringskartor.

Vad du vill ha beror på användningsområdet och hur mycket du vill att kartan ska omfatta. Mer detaljerade kartor delar ofta upp landet på flera kartblad, som till exempel Garmin Topo Sweden Pro v4 som omfattar hela Sverige.

Kartorna levereras på minneskort som du sätter i GPS:en. Då använder du inte internminnet och får en GPS som jobbar snabbare.

Funktioner i GPS:en

Huvudfunktionen hos en GPS är att ge dig information om var du befinner dig, vart du ska och var du har varit. GPS:en kan ge dig den här informationen i både nautiska måttenheter (med grader, minuter och sekunder) anpassat för sjökort och UTM (samma metod som används på papperskartor).

Huvudregeln är: Befinner du dig på land, välj UTM. Befinner du dig på sjön, välj nautisk. Du kan enkelt växla inställning i din GPS.

Det finns många olika funktioner i de flesta GPS-enheter, men i regel klarar sig de flesta av oss bra med ett litet urval. Vi ska titta närmare på några av de grundläggande funktionerna.

De enklaste funktionerna

När du går in i kartan visas en karta med en pil i mitten. Den här pilen är din position i förhållande till terrängen. Det håll som pilen pekar åt är din marschriktning. Det här är grundfunktionen och många använder inget mer än den. När du rör dig i terrängen flyttar sig kartan runt pilen, som alltid är i mitten. Du kan zooma in och ut i kartutsnittet. Detta gör det enklare att få överblick, men låter dig även se mer detaljerade nyanser i topografin.

Två vandrare som rör sig i tät skog.
UTMANING: I skogar där det finns tät vegetation kan GPS vara till stor hjälp för att hitta dit du ska.

Vägpunkter är punkter i terrängen som visas utifrån GPS-koordinater eller har definierats via en dator på en karta. Du kan hitta dem i kartfunktionen och få fram marschriktningen till punkten.

Spårpunkter loggas automatiskt i GPS:en när den befinner sig i rörelse, så att du ser var du har gått. Tanken är att detta ska fungera som ett ”spår av brödsmulor”.

Alla nyare GPS:er från Garmin har dessutom TrackBack. Det är en funktion som tar dig tillbaka samma rutt som du kom. Detta kan till exempel vara en stor trygghet om du överraskas av dimma eller dåligt väder under vandringen.

Trippdatorn kan vara intressant för en del aktiviteter. Här kan du få överblick över höjdmeter, hastighet, genomsnittshastighet och en del annan viktig information.

Ett verktyg som är värt att notera är BaseCamp, ett kostnadsfritt nedladdningsbart planeringsverktyg från Garmin. Här kan du lägga in kartor, skapa rutter, vägpunkter och spår som sedan kan läggas in i GPS:en så att du kan följa din egen vandringsplan under turen. Det är dessutom lite enklare att planera på en lite större skärm än den som finns på GPS:en.

Olika tillverkare och modeller skiljer sig något åt beträffande funktionernas namn och egenskaper, så om du vill få ut så mycket som möjligt av din GPS kan det vara en god idé att sätta sig ned med en kopp kaffe och lägga lite tid på att läsa igenom bruksanvisningen.

Vissa modeller kan även användas för att ta geotaggade bilder samt skicka och ta emot e-post och meddelanden. Du kan också skicka rutter och vägpunkter så att du kan dela dem med dina vandringskamrater.

Ta det säkra före det osäkra

GPS:en är ett mycket bra redskap för vandringsturer, men kom ihåg att även ta med karta och kompass och se till att du också kan använda dem. Plötsligt har du glömt batterierna hemma och då är det bra att kunna hitta tillbaka.

Precis som med karta och kompass är GPS-hanteringen en färdighet som måste övas upp. Gör därför gärna kortare turer i närmiljön – eller i områden som du känner väl till – innan du ger dig ut på en långtur.

Då är det bara att ge sig ut och testa så ligger naturen och väntar på dig.

Här hittar du alla våra GPS

Ha en skön tur!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *