Så här tar du hand om dina vandringskängor

Här hittar du smarta tips för hur du vårdar dina vandringskängor.

Rätt skor är ett måste när du ska ut på tur. Vandringskängorna ska hålla dig både varm och torr om fötterna och de ska dessutom vara sköna att gå i.

Sköter du noggrant om dina kängor har kan du ha kvar samma par i många år.  Här får du flera goda tips på hur du kan ta hand om dina kängor.

Vandringskängor

Rengör och torka kängorna efter användning

  • Efter varje gång du har varit på tur bör du tvätta av kängorna väl, gärna med en våt handduk för det.  Var särskilt noga med att ta bort smuts och lera där det är sömmar.
  • Torka sedan dina kängor, lossa upp snörena eller ta ut dem. Kom ihåg att ta ut sulorna och töm ut all sand och grus som kan skada GoreTex-membranen. Sulorna bör tas ut ur skorna under torkning. Förvara kängorna på en torr, sval plats.
  • Torka aldrig skorna i stark sol eller i närheten av värmekällor som exempelvis ett värmeelement.
  • Var noga med att rengöra och torka runt hålen för skosnörena. Ofta kan det vara metall där som kan rosta.

Underhåll av fjällkängor och vandringsskor

För fjällkängor med överdel av läder
Vi rekommenderar att man behandlar kängorna med vattenbaserat vax efter att de har torkat ordentligt. Det bevarar skinnet mjukt och behagligt. Det bygger också upp kängornas vattentäthet inför nästa gång du ska ut på tur eller upp på fjället.

Illustrationsbild av Nikwax
NÄRING: Vax ger lädret näring och bevarar lädrets goda egenskaper

För bästa effekt vid tillämpningen av vax, kan du också värma upp dina skor i förväg, men inte mer än till 47 grader. Är lädret lätt förvärmt, öppnar sig porerna och impregneringen går djupare in i lädret – och ger bättre effekt.

Du kan också använda impregneringsspray innan du ska ut eller med jämna mellanrum. Men det är trots allt bara vax som ger skinnet nytt liv och lyster. Vax kan användas före och efter långa turer eller när du märker att lädret efter ett tag börjar bli torrt.

Impregnering
Vandringskängor med överdelar av nubuck eller mocka
Här är det också rekommenderat att använda vax, men vara beredd på att färgen kan bli mörkare när du har vaxat nubuck/mocka. Använd gärna impregneringssprayen också, men försäkra dig om att sprayen är avsedd för nubuck/mocka.

För stövlar i  syntetmaterial rekommenderas impregneringsspray.

OBS! Det är viktigt att dina kängor är ordentligt rengjorda innan behandling med vax eller spray.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *