Så packar du smart inför flerdagsvandringen

Vid fjällvandring från stuga till stuga under flera dagar krävs god planering – vad ska man packa, hur ska man packa och vad ska man ha på sig?

(Toppfoto: Helsport/ Maren Villabø)

Var förberedd på alla tänkbara situationer och se till att ha en bra översikt över packningen i ryggsäcken, så att du i lugn och ro kan njuta av naturupplevelserna på fjället.

Här får du tips om vilken typ av ryggsäck som är mest lämplig och vad du bör ha med dig på längre vandringar i fjällvärlden.

Köp ryggsäck här

Ryggsäck för stugvandringar

En ryggsäck för fjällvandringar bör vara stor nog att rymma utrustning för flera dagar på fjället – hellre lite för stor än lite för liten. Då kan du enkelt komprimera ryggsäcken så att den sitter bra, och den blir mer flexibel med tanke på den extra packning som behövs på vinterturer.

Är du på jakt efter en ryggsäck och utrustning för dagsturer, finns mer information här.

En ryggsäck för fjällvandringar bör ha en volym på 55–70 liter, höftbälte och bröstrem samt en rygglängd anpassad efter din rygg.

I denna kategori finns både herr- och dammodeller, med olika rygglängder.

Ta reda på hur lång din rygg är och testa ryggsäckar med både fast och justerbar rygglängd för att se vad som passar bäst för just dig.

Både ryggsäckar med fast och justerbar rygg finns i flera olika längder. En ryggsäck med fast rygglängd är enklare att ställa in när du har valt rätt storlek. Ryggsäckar med justerbar rygglängd kan anpassas bättre efter ryggen, men är svårare att ställa in första gången. De är också lite tyngre och dyrare än ryggsäckar med fast rygg.

Packningen bör helst vara så lätt som möjligt, men en bra tumregel är att ryggsäcken inte ska väga mer än 1/6 av din egen kroppsvikt. För kvinnor ska en optimal packning väga 1/6 av kroppsvikten minus 3–5 kg. Om du är vältränad kan du bära 1/4 av din egen kroppsvikt.

Packa gärna lätt, men inte för lite. Kompromissa aldrig med säkerheten, utan satsa i stället på utrustning med låg vikt så att du får med dig allt du behöver. Ett bra tips är att föreställa sig alla tänkbara situationer som kan uppstå i fjällvärlden – då är det enklare att veta vad du behöver packa ner.

Bild av en grupp fjällvandrare med utsikt över fjällandskapet i bakgrunden.
UNDERBAR NATUR: Vandring i fjällen bjuder på både utmananingar och oerhört vacker natur. (Foto: Helsport/Maren Villabø)

Packa rätt

För att ryggsäcken ska sitta bekvämt är det viktigt att packningen är rätt placerad, så att ryggsäcken känns bra och är stabil att bära. Om du planerar packningen redan från början behöver du inte packa om flera gånger under vandringen.

1. I topplocket eller överst i ryggsäcken lägger du lätta föremål som du behöver ha lätt tillgängliga. Här lägger du till exempel skidvalla, solglasögon, nötter och snacks.

2. Ytterst i ryggsäcken placerar du lätt utrustning som kan komma att behövas under dagen, till exempel vindjacka och -byxa, mössa med mera.

3. Innerst mot ryggen lägger du de tyngsta sakerna. Det kan vara ved, köksredskap, spade, stövlar med mera. Tänk på att tyngdpunkten ska vara lite lägre på ryggen under en skidtur och högre upp, mellan skulderbladen och bröstryggen, vid fotvandringar.

4. Längst ner i ryggsäcken lägger du utrustning som du inte behöver under dagen. Det kan vara sovsäck, kläder etc.

Utrustningslista

 • Skid-/solglasögon: Solen kan vara stark på högfjället, både på sommaren och vintern, så se till att ha med dig ett par täckande solglasögon med färgat glas.
 • Solkräm: Skydda huden från starka UV-strålar som reflekteras från snö och öppet vatten. Följ också aktuella UV-varningar för att få en indikation om hur stark strålningen är.
 • Mat och snacks: Packa ner tillräckligt med fika, snacks och torrproviant för de dagar du ska vandra.
 • Vattenflaska och termos: Ta med dig tillräckligt med vätska – gärna två flaskor så att du alltid har drickfärdigt vatten, om det behövs så förbered gärna den ena med rengöringstabletter eller kokande vatten.
 • Vattenreningssystem: Om du får slut på dricksvatten under vandringen kan det vara bra att ha med sig ett vattenreningssystem, antingen som extrautrustning eller en flaska med inbyggt filter.
 • Karta och kompass: Ta alltid med dig karta och kompass för att navigera på fjället, och lär dig använda dem.
 • Vattentätt kartfodral: Håll kartan torr med ett vattentätt kartfodral.
 • Vattentäta packpåsar eller regnskydd till ryggsäcken: Packa ner kläder och utrustning i vattentäta påsar eller använd regnskydd till ryggsäcken, för att vara säker på att packningen inte blir blöt. Regnskydd kan köpas separat om det inte redan finns integrerat i ryggsäcken.
 • Mygg-/fästingspray: Glöm inte att skydda dig mot mygg och fästingar under sommarhalvåret, både på högfjället och i lägre, fuktigare terräng.
 • Vindsäck/fjällduk: En vindsäck kan rädda liv om vädret skulle hindra dig från att komma fram till en stuga i tid.
 • Liggunderlag och sovsäck/lakanpåse: En sovsäck med komforttemperatur anpassad efter aktuell årstid samt liggunderlag gör att du håller dig varm och isolerad, oavsett om du sover i stuga eller utomhus i kyligare temperaturer. En lakanpåse kan vara bra vid varmt väder och sparar dessutom vikt i ryggsäcken.
 • Spade: En hopfällbar och lätt spade kan användas för att gräva bivacker eller skotta sig fram till stugdörren på vintern.
 • Tändstickor: Glöm inte att ta med tändstickor eller tändare för att tända gaskök/-lampa eller göra upp eld. Tänk på att lägga tändstickorna i en vattentät behållare, så att de inte blir våta.
 • Bestick och tallrik: Med praktiska bestick och en lätt, hopvikbar skål har du den utrustning du behöver för att äta en god måltid.
 • Extra spännen och skosnören: Det är lätt hänt att ett skosnöre går av eller att man råkar trampa sönder ett spänne till höftbältet.
 • Multiverktyg och sytillbehör: Det är alltid bra att ha med sig ett verktyg att skära eller klippa med. Med sytillbehör kan du laga både ryggsäck och kläder.
 • Impregnering: Se till att impregnera dina kängor innan du ger dig av, men ta också med dig impregnering så att du kan bättra på den under vandringen.
 • Pannlampa: Ljuskällor är aldrig fel, till exempel när du ska laga mat, gå på toaletten eller gå den sista biten fram till stugan i mörkret.
 • Första hjälpen-utrustning (skavsårsplåster): Var alltid förberedd på olika besvär och olyckor som kan uppstå, och packa en liten första hjälpen-låda med bland annat plåster, stödbandage, skavsårsplåster, sax och sårvätska.
 • Fjällskidor och stavar med stor truga: Detta är viktig utrustning för vinterturer. Med ett par stabila och robusta fjällskidor och ett par bra skidstavar med stor truga kan du ta dig fram i lössnö från stuga till stuga.
 • Vandringsstavar: Det kan vara bra med lite extra stöd i form av vandringsstavar vid längre sträckor eller krävande terräng. Då använder du verkligen hela kroppen.
 • Snöskor: Snöskor kan vara bra om du behöver passera områden med så mycket snö att det är för tungt att gå med bara kängor.
 • Valla och ev. stighudar: Undvik bakhala skidor och ta med antingen valla eller stighudar som ger bra fäste i uppförsbackar.
 • Reflexväst: Ha alltid med en reflexväst om det skulle bli aktuellt med en sökinsats. Då blir du mer synlig från både luften och marken, oavsett om det är natt eller mitt på dagen.
 • Toalettsaker, lätt handduk: Packa ner lätta toalettartiklar och en liten handduk att torka dig med.
 • Små plastflaskor: Små plastflaskor med kork är perfekta att förvara matolja, schampo och diskmedel i.
 • Lite toalettpapper i en påse: Packa ner toalettpapper i en vattentät påse, så att du alltid har torrt papper tillgängligt.
 • Pengar/kort: Glöm inte att ta med kontanter och kort även om du är på fjället.
 • DeLorme satellitkommunikation: Öka säkerheten genom att ha med dig DeLorme-utrustning för satellitkommunikation, som gör att du kan skicka och ta emot sms och e-post. Med hjälp av GPS-signaler kan du alltid kan spåras upp, och du får bekräftelser på att dina meddelanden har skickats. 100 % global täckning.

Läs också: Allt du behöver veta inför tältutflykten
Läs också: Utrustningstips för tältutflykten

Kläder

Tänk igenom vad du ska vandra i och vilka torra kläder du behöver när du kommer fram till stugan. Med en extra uppsättning underkläder kan du hänga upp dem du har vandrat i på tork över natten.

En fjällvandring mitt på sommaren kan växla från stekande sol till blåst och nollgradig temperatur, så du behöver ha med dig ungefär samma typ av kläder oavsett årstid.  För riktigt soliga sommardagar är det bra att ha med ett par shorts eller en t-shirt. Glöm inte att skydda huvudet med en keps eller sjalett.

Följ alltid lager-på-lager-principen och ha ull eller fleece närmast kroppen för bästa möjliga temperaturreglering och fukttransport.

Mellanlagret kan bestå av en teknisk fleece- eller ulltröja för värmeisolering, men här är det aktivitetsnivån som avgör. Ull håller värmen bra, men suger dessutom åt sig fukt och blir därmed tyngre. Fleece är både isolerande och fukttransporterande och torkar dessutom ganska snabbt.

På vinterturer i fjällen är det alltid bra att ha med en lätt jacka i dun eller syntetfibrer, som du kan ta på dig om det blir för kallt.

Ytterplaggen bör vara vind- och vattentäta (det gäller både byxa och jacka). Membranplagg med till exempel GORE-TEX® skyddar mot väder och vind, men leder samtidigt bort fukt.

Glöm inte att ta med mössa och vantar i ett varmt och vindtätt material, både på sommar- och vinterturer.

 • Underkläder i ull + extra ombyte
 • Bra ullsockar + extra ombyte
 • Vatten- och vindtät byxa och jacka
 • Fleece-/ulltröja
 • Mössa och halsduk/baklava
 • Lätt jacka i dun eller syntetfibrer
 • Bra vandringskängor eller pjäxor (beroende på om du ska vandra eller åka skidor)
 • Lätta innekläder
 • Vindtäta vantar och ullvantar
 • Shorts och t-shirt
 • Keps eller sjalett
Allt av friluftsutrustning Allt av friluftskläder Köp ryggsäck här

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *