Kajak – upptäck din nya favoritaktivitet

Stillsamma långturer längs kusten eller adrenalinfylld träning i älv? Kajaken kan ge dig en fantastisk upplevelse av naturen och passar friluftsentusiaster i alla åldrar.  


Det finns en uppsjö olika kajaker att välja mellan, beroende på dels var du tänker paddla, dels på vilken nivå du befinner dig. Vi ger dig några enkla tips som kan hjälpa dig på vägen till den goda kajakupplevelsen.

Typ av kajak

Vilken sorts kajak ska jag välja?
Kajakerna utvecklas ständigt för att anpassas så mycket som möjligt till de förhållanden som de ska användas i, och urvalet blir bara större och större.

Ska du ut på en längre tur med packning eller bara paddla kajak som en ren träningsform? Älskar du fart och spänning eller vill du koppla av genom att njuta av naturen i lugn och ro?

Det är flera fakturer som spelar in och som kan avgöra vilken kajak du till slut väljer. Tänk därför igenom följande när du funderar på att införskaffa en kajak:

– Användningsområde (turer, action eller träning)
– Fysisk form
– Ambitionsnivå
– Kroppsvikt och längd
– Material
– Kunskap om säkerhet

Gå en säkerhetskurs

Det finns inget viktigare än kunskapen om säkerhet på vattnet, och detta gäller både kortare och längre turer.

Läs även: Trygg och säker i kajaken

Rekreationskajak

Egenskaper: Detta är korta och breda kajaker med god stabilitet, sittkomfort och enkel manövrering. Bra storlek på sittbrunnen så att du lätt kommer i och ur kajaken.

Kajakerna har endast ett vattentätt skott (bak) och bör helst inte paddlas långt ifrån land.

Passar för: Detta är kajaker som är enkla att manövrera även för nybörjare, funktionshindrade och oerfarna, och de är lämpliga för dig som vill paddla lugnt och stilla utan att tänka på balansen.

Turkajak/skärgårdskajak

Egenskaper: Kajak med stor sittbrunn som gör att du kan dra upp benen under dig. Den är större än en rekreationskajak, men mindre än havskajaken.

En rund sittbrunn med litet språng ger högsta möjliga fart i vattnet. Skärgårdskajakerna är bredare och stabilare än havskajakerna och har antingen sänkköl eller roder för att tåla sidvindar bättre.

I den här klassen hittar man flera sorters kajaker. De bredaste skärgårdskajakerna ger möjlighet att ha med lite packning, medan de smalare ger högre fart. De har vattentätt skott både fram och bak vilket gör dem något lämpligare för längre turer än rekreationskajakerna.

Passar för: En kajak för de mer turintresserade som inte tänker ge sig ut i stora vågor, utan bara njuta av paddlingen i närområdet och kanske ta med lite packning för en lite längre dagstur.

Havskajak

Egenskaper: Kajakerna har en smalare sittbrunn/cockpit som gör dem lämpliga för eskimårullningar. De är dessutom utrustade med minst två vattentäta skott, däcklinor och lastluckor samt roder eller sänkköl.

De finns i flera varianter, antingen kortare med uppsvängda stäv för paddling bland skär och holmar, eller längre med lång vattenlinje för högre fart

Bild på kvinna på strand med två kajaker och ett uppsatt tält.
NJUT AV NATUREN: Dra ut på en längre tur i havskajak och njut av solen på en strand eller klippa. (Foto: Kayak Distribution)

över längre distanser.

Passar för: Detta är den populäraste kajaktypen och den passar i både svår sjö och lugnare vatten. Här kan du ha med dig mycket packning, vare sig du ska ta en längre tur eller en dagstur.

Surfski

Egenskaper: Surfski är en extremvariant av havskajaken och har en lång, slank utformning. Kajaken har en låg och bred bakdel och ett högre liggande och smalare frontparti som gör den både snabb och stabil.

Bredden är endast 40–50 cm, men tack vare det växande intresset från nybörjare och mindre erfarna paddlare har man även börjat utveckla bredare surfskis.

Här finns det ingen sittbrunn, utan man sitter exponerad och mer uppe på kajaken än nere i den. Rodret styrs med fotpedalerna.

Passar för: Den här kajaken passar dig som tycker om både vågsurfning och snabba träningsturer på vattnet.

Racingkajak/träningskajak

Egenskaper: Under den här beteckningen finns det flera olika sorters träningskajaker, men den gemensamma nämnaren är smalare kajaker som går snabbt i vattnet, avsedda för tävling eller paddling på mer vågor. Vattenlinjen är lång för att möjliggöra hög fart på raksträckor.

Passar för: Det här är kajaker för de mer erfarna paddlarna som har arbetat upp balansen och har lång erfarenhet av kajak.

Älvkajak

Bild av man i älvkajak på väg ned för en brusande fors.
INTE HELT HORISONTELLT: Paddling i branta forsar är inte för vem som helst.

Egenskaper: En liten kajak som kan användas i vågor, brusande forsar eller lugnare älvleder. Botten kan vara antingen flat eller rundad, där den flata skrovdesignen ger enklare manövrering medan den rundade formen ger en stabilare linje i vattnet.

Passar för: Perfekt för dig som gillar fart och spänning i älvar, och variationerna i älvlederna gör att du kan avancera efter hand som du känner dig tryggare i hanteringen av kajaken.

Volym, vikt och passform

När du ska välja rätt kajak efter din längd och vikt måste du tänka på hur stor volym kajaken ska ha i förhållanden till kroppen. Kajaken ska ha rätt flytegenskaper i förhållande till vikten på både dig och packningen som du eventuellt tar med dig, så att den ligger säkert och stabilt i vattnet.

Kajaken ska sitta näst intill skräddarsydd mot kroppen, både när det gäller längd för benen och sittbrunnen. Om sittbrunnen är för bred kan du köpa extra vaddering så att kajaken följer dina rörelser bättre.

Storleken på kajaken är alltid extremt viktig oavsett vilken sorts paddling du tänker ägna dig åt, och när man talar om storleken på kajaken är det huvudsakligen kajakens volym man avser.

Med rätt volym på kajaken får du en bättre paddlingskänsla och en bättre anpassad kajak.

En kajak beter sig på olika sätt i vattnet om två personer i helt olika viktklasser sätter sig i den.

Om du sätter en person som väger 50 kg i en kajak som är anpassad för en person på 100 kg, kan den personen kanske paddla kajaken behärskat, men inte särskilt bekvämt en lugn dag på sjön. Det största problemet uppstår om det skulle börja blåsa och kajaken ligger för högt i vattnet.

Se därför till att få information om totalvikten på de kajaker du överväger, och fundera på om du behöver en kajak som rymmer mycket packning (havskajak) eller en kajak som uteslutande är avsedd som träningskajak utan extra vikt bortsett från dig själv.

Totalvolymen kan även hindra personer från att välja vissa kajaker med tanke på vikt och bärförmåga. Därför måste man nota överväga vilken sorts kajak som passar den egna kroppsvikten och längden.

Material – plast eller komposit

Vilket slags material ska kajaken vara tillverkat av?

Slutligen bör du fundera på vilket slags material du vill att kajaken ska vara tillverkad av.
Om du ska paddla omkring mycket bland skär, stenar och fjäll kan det löna sig att välja en kajak av plast, antingen polyetylen eller ABS som är slitstarkt och tål stötar, och som är perfekt om det är flera som ska använda kajaken. Nackdelen med plastkajaker är en högre vikt och därmed lägre fart i vattnet.

Om du redan har haft en kajak eller två och vill uppgradera dig, kan du gärna gå över till att köpa en kajak av glasfiber. Glasfiber är lättare och styvare än plast, men är inte lika tåligt och kostar däremot mer.

En hybrid av både glasfiber och plast blir karbon eller karbon/kevlar, och är ännu styvare och lättare än glasfiber, och tål också väldigt mycket.

Med så goda egenskaper blir priset alltid något högre, och det är upp till användaren själv att avgöra om det är värt att lägga pengarna på det, och om du vill dra nytta av den låga vikten och slitstyrkan.

Kajak-termer:
Sittbrunn – öppningen i kajaken där man sitter. Sittbrunnens storlek beror på typen av kajak.

Sänkköl (skädda) – rörligt köl som kan sänkas ned i vattnet för att stabilisera kajaken i vind och vågor. Sänkkölen styrs manuellt av paddlaren med hjälp av en vajer eller lina.

Rodersystem (roder) – utvändigt roder på akterdelen som styrs med roderpedalerna.

Roderpedaler/fotpedaler – pedalerna gör att fötterna får stabilt fotfäste inne i kajaken, och kan justeras i längdled. Om kajaken har ett rodersystem styrs detta av pedalerna.

Språng – formen på kajakens underdel i längdriktningen. Om det är ett litet språng är kajaken snabbare i vattnet på raksträckor, medan ett stort språng gör det lättare att svänga med den och bryta vågor.

Skott – utrymmen i kajaken som helst är vattentäta. Dessa håller kajaken flytande vid en kantring och gör att du snabbare kan ta dig upp igen för att pumpa ut det sista vattnet. Skotten har vattentäta lastluckor som du når via kajakens ovansida.

Lastluckor – vattentäta luckor där du har tillgång till utrymmena i kajaken.

Däcklinor – remmar på kajaken som gör att du kan fästa packning och annan utrustning ovanpå kajaken.

Här hittar du urvalet av XXL:s kajaker och utrustning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *