Kom ihåg räddningsväst i sommar

Glöm inte att ta med bra flytutrustning i båten innan du kastar loss!


Bottenfärgen är på, slipning och lack har satt pricken över i:et och båten är äntligen sjösatt. Allt som återstår är att kasta loss och njuta av dagarna på sjön.

Innan du ger dig av rekommenderar vi att du ser till att ha med dig bra flytutrustning ombord på båten – och gärna har västen på dig så länge båten är i rörelse.  Även om det inte finns någon lag på flytväst i Sverige så räddar de liv!

Med flytutrustning avses räddningsväst, flytväst, flytplagg, uppstigningsväst eller annan personlig utrustning som kan hålla dig flytande.

– Lämplig flytutrustning är en något diffus definition. Vi rekommenderar att man tolkar det som en ISO- eller CE-godkänd väst som bärs som den är tänkt att sitta på kroppen om man skulle hamna i vattnet, säger Øyvind Vedvik.

Øyvind är kategorichef för segling hos västexperten Helly Hansen och har hjälpt oss att utveckla hur viktigt det är att bära väst.

Skillnaden mellan västar

Bild av klassisk orange räddningsväst från Helly Hansen.
KLASSIKER: Den orangea räddningsvästen är bra och synlig. Med robust krage som säkrar säkerheten, även om du skulle bli medvetslös.

Räddningsväst:
Detta är det allra säkraste valet, framför allt om du är långt ute till havs. Räddningsvästen har en solid krage som hjälper en medvetslös person att vända sig till en säker flytposition.

– Barn och personer som inte kan simma bör använda räddningsväst, säger Øyvind.

Flytväst:
Flytvästen skiljer sig från räddningsvästen eftersom den inte har den traditionella kragen. Den används ofta för vattensport och under turer inomskärs där det är nära till land.

– Flytväst ska endast användas av simkunniga personer i situationer där räddningen finns precis i närheten. Flytvästar saknar förmåga att vända rätt och vänder därför inte en medvetslös person till en säker flytposition, påpekar Øyvind.

Bild av flytväst från O’Neill. Bra spännmöjligheter.
VATTENSPORT: En sådan här flytväst används ofta av vattensportutövare för att hålla de flytabde. Västen har flera spännmöjligheter för att ge bra passform.

Uppblåsbar flytväst:
”Korvformad” väst som är bekväm att ha på sig. De här västarna blåses upp automatiskt med hjälp av gaspatroner, men ska även kunna blåsas upp manuellt genom att man drar i ett snöre eller via ett munstycke. Kom ihåg att kontrollera utlösningsmekanismen.

– Uppblåsbara västar måste kontrolleras för att säkerställa att de fungerar. Sätt dig in i hur du kontrollerar att gasflaskorna är intakta och att utlösningsmekanismen är armerad. Helly Hansen rekommenderar att service utförs vartannat år på uppblåsbara västar för privat bruk och varje år på västar för kommersiellt bruk.

Bild av uppblåsbar väst från Spinlock.
UPPBLÅSBAR: Dessa västar är lätta, har bra justeringsmöjligheter och sitter bra och behagligt på kroppen.

De här västarna rekommenderar Helly Hansen:

– Spädbarn = Räddningsväst för spädbarn
– Barn som inte kan simma = Räddningsväst
– Barn som kan simma från ca 30 kg, när räddning inte finns precis i närheten = Räddningsväst
– Barn som kan simma från ca 30 kg, när räddning finns precis i närheten = Flytväst
– Vuxna som inte kan simma = Räddningsväst
– Vuxna som kan simma, när räddning inte finns precis i närheten = Räddningsväst
– Vuxna som kan simma, när räddning finns precis i närheten = Flytväst

Kom ihåg detta om du faller i vattnet

– Om man skulle falla i vattnet är det viktigt att bevara lugnet. Om man använder en uppblåsbar väst kan det vara bra att ha tränat på vad som sker för att man ska känna sig bekväm med situationen, säger Øyvind.

När västen blåser upp sig kan det vara nödvändigt att justera trycket i västen med ventilen i munstycket. Västar med grenrem eller benremmar kan avlasta ryggen och överkroppen, och kan ge dig en bekvämare flytställning.

– Det är viktigt att understryka att det är bältet på västen som är det strukturella element som håller västen på plats. Grenrem och benremmar är extrautrustning för att ge bättre flytställning i vattnet, avslutar Øyvind.

Glöm inte att det också finns flytvästar för hundar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *