Lär dig åka vattenskidor

Vattenskidor är jätteroligt, men trots det är det inte så många som åker. Lär dig hur enkelt det är!

Det är jättekul och inte särskilt dyrt, så varför inte prova? Även relativt små barn kan åka vattenskidor.

Var kan man åka vattenskidor?

Man kan åka vattenskidor överallt där det är tillåtet att köra båt i över 15 knop. Det innebär att man måste hålla sig minst 150 meter från land och säkerställa att det inte finns några andra hastighetsbegränsningar i området.

På vissa platser finns det också speciella vattenskidbanor.

Bild av ett litet barn på vattenskidor.
VATTENSKIDOR FÖR ALLA: Även små barn kan lära sig åka vattenskidor.

Båt och motor

För att åka vattenskidor behöver du ha en planande båt som gör minst 20 knop med två personer i båten och en efter på vattenskidor. Med andra ord fungerar en vanlig öppen båt eller daycruiser alldeles utmärkt. Ju kraftigare motor, desto lättare och snabbare går det att komma upp ur vattnet för den som ska åka vattenskidor.

För att få en snabbare start finns det några knep att ta till. Vattenskidåkaren kan t.ex. sitta på en flytbrygga/brygga eller på en annan båt, men då bör man ha åkt en del vattenskidor sedan tidigare.

Om man ska åka på en skida efter en båt med lite mindre motor, är det lättast att börja med två skidor och sedan släppa den ena i farten.

Skida

Det finns vattenskidor i många olika former, modeller och material, beroende på hur de ska användas och av vem.

Nybörjar- och barnskidor är ganska breda hela vägen, för bättre balans, samt har en plan undersida och är ofta tillverkade av trä eller plast.

Skidor för medelbra till avancerade åkare är smalare bak, ofta med konkav (tunnelformad) undersida, och tillverkade av plast-, komposit- och/eller glasfibermaterial. Dessutom har den ena skidan ofta två bindningar. Två bindningar på en och samma skida (kombiskida) gör det möjligt att åka slalom med bara en skida.

Kombiskidorna är i regel smalare bak, för att de ska vara mer lättsvängda när man åker slalom på en skida. Kombiskidor och rena slalomskidor har konkav undersida för bättre stabilitet.

Bild av man på vattenskidor.
OTROLIGT SKOJ: Att åka vattenskidor är något de allra flesta kan göra.

Bindningar

Alla skidor levereras med bindning. Ju bättre och dyrare skida, desto bättre bindning. Bindningar kan också köpas separat, men oftast är de monterade bindningarna speciellt anpassade efter skidorna.

I takt med att du utvecklas som åkare och behöver bättre skidor, blir även bindningarna bättre.

Lina

Det finns linor i olika varianter och längder, vanligtvis från 18–24 meter. Handtaget på linan är belagt med gummi/EVA eller liknande, för att ge bättre grepp när det är vått. Linorna är i nylon med splitsade öglor. De flyter och har dessutom ofta ett extra flöte närmast båten, för att hålla undan linan från propellern. Handtaget flyter också, så att det är lätt att få tag på det i vattnet.

På mindre båtar kan det vara bra att använda en dragutjämnare. Den sätts fast på båda sidor av båtens akter och fördelar draget från åkaren jämnt mellan båda sidorna av båten. Dragutjämnaren gör att linan rör sig i förhållande till åkaren.

Flytväst

Flytväst är ett måste när man åker vattenskidor. Det finns många bekväma västar på marknaden, så du behöver inte åka i räddningsväst. En räddningsväst kan kännas lite obehaglig, eftersom den inte ger lika stor rörelsefrihet.

Små barn och nybörjare kan dock testa med räddningsväst de första gångerna. Om de gillar att åka vattenskidor kan man i stället köpa till lite mer utrustning efterhand.

En självuppblåsande räddningsväst fungerar emellertid inte när man åker vattenskidor.

Våtdräkt

En våtdräkt gör att man kan åka vattenskidor under lite kallare och våtare förhållanden, utan att frysa. Om det är under 18 grader i vattnet är en våtdräkt att rekommendera. Den skyddar dessutom kroppen lite mot vattnet, som kan kännas ganska hårt vid hög fart.

Våtdräkter finns i olika varianter – utan ärmar, med korta ärmar, långa ärmar, korta ben, långa ben o.s.v. Köp en dräkt som passar för det område du ska åka i, under hela perioden du ska åka.

Våtdräkten ger också lite extra flytkraft när man ligger i vattnet, vilket kan vara skönt för barn och andra som ska lära sig åka. Då slipper de trampa vatten så mycket och har mer krafter kvar när de ska försöka komma upp på skidorna igen.

Om du ska åka mycket i lite kallare vatten kan det också vara bra med våtdräktsskor och -huva. Kontrollera att bindningarna på skidorna passar med skorna på.
Våtdräktshandskar är bra om det är kallt och ger i allmänhet ett bättre grepp om handtaget.

Bild av våtdräktsko.
UNDVIK KALLA FÖTTER: Om vattentemperaturen är under 18 grader kan det vara bra med en våtdräkt. Överväg också våtdräktssko- och handskar.

Så åker du vattenskidor

Vattenskidåkaren

Det är en fördel om den som ska åka först tränar lite på land, med full utrustning och skidor på. Sitt på marken med skidspetsarna riktade uppåt och låt någon annan hålla i linan och dra lite i den. Ha benen brett isär. Känn efter hur draget kommer och vilken ställning du har. Håll knäna upp mot bröstet för att få en låg tyngdpunkt.

Det är viktigt att man lutar sig bakåt, för att hålla emot kraften från motorn.

Tänk på att bindningarna är enklare att ta på om man först doppar dem i vattnet.

Medhjälparen

Sitter i båten, med huvudet mot färdriktningen och tittar enbart på vattenskidåkaren. Tar emot signaler och förmedlar till föraren. Tänk på att hålla fast ordentligt i båten, ifall föraren plötsligt ger gas.

Föraren

Förarens uppgift är att köra båten med förnuft och hänsyn, och anpassa acceleration och fart efter åkarens önskemål och rådande omgivningsförhållanden. Det är mycket viktigt att motorn är avstängd och att dödmansgreppet är urkopplat när åkaren går av och på båten. Se till att hålla ett tillräckligt avstånd till åkaren när han eller hon har ramlat och båten ska svänga runt för att ”ge” tillbaka linan.
Ta inga risker – en båtmotor kan orsaka allvarliga skador på en människa.
Föraren måste vara tålmodig, eftersom det inte är alla som kommer upp på första försöket. Eller andra, eller tredje…

Tecken

Det är bra att använda tecken från åkaren till medhjälparen, som i sin tur förmedlar dem till föraren. Här är några tecken som åkaren kan använda:

1.

Full gas. Visas genom att man ”kastar” en arm framåt. Tecknet ges när åkaren har hittat balansen i vattnet och vill att föraren ska gasa på så att åkaren kommer upp till stående position.

2.

Mindre fart. Visas genom att man gör ”tumme ner” med armen något höjd.

 

3.

Mer fart. Visas genom att man gör ”tumme upp” med armen något sänkt.

 

4.

Allt OK/lagom fart. Visas genom att man håller handen plant och rör den i sidled.

 

5.

Jag är färdig (och vill in till land). Visas genom att man klappar på sitt eget huvud med handflatan.

Bild av kvinna med vattenskidspetsarna i vädret.
SPETSARNA UPP: När man skall dras upp på vattenskidor är det viktigt att ha korrekt utgångsposition i vattnet.

Start i vattnet

Fäst linan i båten, gärna med en dragutjämnare. En dragutjämnare fördelar draget på båda sidor av båten. Åkaren hoppar i vattnet, medhjälparen kastar ut linan med handtaget och ser samtidigt till att linan inte hamnar i propellern. Föraren kör sakta framåt för att sträcka upp linan.

 

Åkaren håller i handtaget och för upp skidspetsarna över vattenytan. Kom ihåg att benen ska vara brett isär.

 

Det är också viktigt att dra upp knäna mot bröstet och luta sig bakåt, medan föraren sträcker upp linan. Det är en fördel om föraren låter motorn gå på tomgång en liten stund när linan är sträckt, så att åkaren får känna på draget och hittar en bra position och balans.

 

När åkaren är redo och ger tecken, ger föraren full gas. Då måste åkaren luta sig lite extra bakåt, för att inte få övervikt framåt. När båten planar ut och åkaren har kommit upp ur vattnet, reser åkaren sig sakta upp. Skidorna planar då ut och åkaren står på vattenskidorna. Det är bra att ha knäna något böjda, för att parera ojämnheter, men kroppen ska vara vinklad bakåt och inte helt upprätt. I ”sittställning” blir man väldigt fort trött. Det är viktigt att alltid ha raka armar.

 

När åkaren har kommit upp till stående kan föraren släppa på gasen, så att båten kör i 20–22 knop. Det är en lagom åkfart för de flesta. Sedan är det åkaren som bestämmer farten, genom att ge ovan nämnda tecken.

 

Kör i cirklar/ovaler, så att ni inte hamnar för långt från utgångspunkten. Två till tre rundor brukar vara tillräckligt för de flesta nybörjare.

Landstart eller från en annan båt

Om man har en liten båt och/eller liten motor, är landstart ett alternativ. Sitt på kanten av en låg brygga eller en annan båt, med skidorna i vattnet och spetsarna uppåt. Här måste föraren ge full gas redan innan hela linan är sträckt, så det gäller att vara beredd.

 

Det innebär att det rycker till ordentligt i linan när den sträcks ut, och det måste åkaren vara förberedd på. Om man sitter på en träbrygga gäller det att resa sig i precis rätt ögonblick, för att inte riskera att få flisor i rumpan. Landstart passar bäst för lite mer erfarna åkare.

Bild av kvinna som åker vattenskidor.
KUL PÅ VATTNET: Man kan åka vattenskidor hela sommarhalvåret.

Fall

Medhjälparen måste hela tiden hålla koll på om åkaren står upp eller har ramlat, och ska endast hålla blicken riktad bakåt. Vid fall ger medhjälparen tecken till föraren, som svänger tillbaka och kör cirka 180 grader runt åkaren. På så sätt får åkaren tag i linan igen.

Säkerhet

Använd alltid någon form av flytplagg när du åker vattenskidor. Gärna flyt-/seglarväst, men helst räddningsväst på små barn.

 

Se till att inte ha för hög fart i förhållande till åkarens förmåga och erfarenhet. Även om det är en kompis som åker, är det absolut förbjudet att skoja och spexa. Vattnet är väldigt hårt i höga hastigheter, så visa hänsyn.

 

Medhjälparen ska hela tiden ha full kontroll på åkaren. Om åkaren faller, landar helt fel och blir medvetslös, så är varje sekund viktig.

 

Kör inte nära andra båtar, land, grund, fisknät, simmare eller andra vattenskidåkare. Tänk på att vågorna från er båt leder till stora rörelser hos förtöjda båtar, och många använder gasspisar för att t.ex. koka vatten. Hett vatten kan ge brännskador.

 

Respektera gällande regler och hastighetsbegränsningar till sjöss.

Bild av man på en vattenskida.
SLALOM: Om du står på en vattenskida kan du få fina svingar med rejält vattensprut.

Åka på en skida

Att åka på en skida är egentligen lättare än att åka på två, men man bör ändå lära sig att åka på två skidor först. Då vet man var man har balansen och hur skidorna uppför sig i vattnet när man åker efter båten.

Det enklaste är att först komma upp på två skidor och efterhand lirka av sig den ena skidan. Den kan sedan plockas upp av en annan båt eller flyta inåt land. Sedan lirkar man försiktigt in den fria foten i den bakre bindningen.

Att åka på en skida kräver lite högre fart på båten. När man åker ut åt sidan och ska göra en slalomsväng, kan det vara bra att ”dra in linan” lite, d.v.s. dra in händerna mot bröstet precis när man har svängt. Linan blir nämligen lite slak precis när man rör sig från den yttersta punkten och inåt igen.

Annat roligt bakom båten

Tub är en ring eller dyna man sitter eller ligger på, som dras efter båten. Väldigt kul, särskilt för barn.

Kneeboard är också väldigt roligt. Då sitter man på knäna på en bräda och styr genom att förflytta tyngden.

Wakeboard är nästan som att åka snowboard på vatten. Man står upprätt i sidled och svänger genom att vinkla brädan, precis som på en snowboard.

Multiboard är en slags kombination av flera av de ovannämnda produkterna. En lite billigare variant, som ger dig vattenskidor, kneeboard och wakeboard i ett.

Bilder av olika båtlekar.
MÅNGA MÖJLIGHETER: Det finns mycket annat som kan dras efter båt. Tube, kneeboard, wakeboard och multiboard och också kul.