Allt du behöver veta för din första tältutflykt

Funderar du på att spendera en natt utomhus i tält för första gången? Här har vi samlat många bra tips innan du ger dig i väg!

(Foto toppbild: Anders Oskar Braathen)

En utflykt med tält i skog och mark med övernattning kan ge oförglömliga minnen. Hitta en bra lägerplats, uppleva stillheten när mörkret sänker sig och inte minst att vakna utomhus är något alla borde ge en chans. Men se upp, det är lätt att bli såld på det härliga friluftslivet!

– Något av det bästa med att tälta är den frihet det ger. Med ett tält har alla en stuga med utsikt och egen strandkant! Man bär med sig sitt eget hem för utflykten och kan spontant slå upp det just där man tycker det är finast, säger Nora Helliksen på Helsport.

Både erfarenheter, utrustning, rutt och distans är viktiga för förberedelserna. Tältexperterna hos Helsport har därför hjälpt oss med några grundläggande råd för en lyckad tältutflykt!

När bör man ge sig ut på tältutflykt?

Ta dig inte vatten över huvudet om du är ny i ”gamet”. Börja med korta turer en varm årstid. Det ger goda erfarenheter av tältlivet, vilket också ger starkare motivation för mer krävande turer senare!

Bild Helsport Fjellheimen-tält uppslaget i torr omgivning med träd i närheten.
BEHAGLIG: Varma temperaturer ger gratis komfort, så som torrare underlag och frodigare natur. Perfekt tid för tältturer! FOTO: Helsport

Väder och temperatur
Lägg gärna dina allra första tältutflykter under en årstid när det är plusgrader hela dygnet. Det ger gratis komfort som du garanterat kommer att uppskatta. Men det finns inget som hindrar att man planerar för en tur med tält även under lite kallare omständigheter. Allt över 5-10 plusgrader som lägsta temperatur är behagligt, men man kan även ta med kläder och sovsäckar som täcker behovet av värme under kallare årstider.

När solen steker på sommaren är det fantastiskt att ge sig ut. Då kan det också bli varmt inne i tältet, så i så fall bör man tänka på solskydd. Värmen är i regel en god vän att ha med sig på utflykt. Tänk snarare på vilken dygnets lägsta temperatur ska bli.

Vänta med tältutflykten tills det finns utsikt om uppehållsväder om det ska bli väldigt mycket regn. En och annan regnskur längs vägen är däremot inte något problem. Med tanke på valet av lägerplats kan marken vara fuktigare om det har regnat mycket den senaste tiden.

Vind
Vinden är alltid viktig att tänka på före en tur med tält. Kraftig vind kan göra det till en utmaning att slå upp tältet och vinden kommer också att testa hur väl tältet har slagits upp. Vinden kan också göra att låga temperaturer upplevs som ännu lägre.

– Vi rekommenderar att man alltid tar sig tid att slå fast och förankra tältet väl, även om det är vindstilla. Då är man väl förberedd om det plötsligt skulle blåsa upp, säger Nora.

På låglandet och i skogen är man mindre utsatt för vind, medan kusten är mer utsatt för vind. En liten bris är inte något problem. Att det rör sig lite i tältet när man ska gå och lägga sig är bara spännande.

Om det börjar regna
Även om man följt väderprognoserna noga kan man ha otur och råka ut för en regnskur på utflykten. Försök då att få in väskor, kläder och annan utrustning som inte bör bli våt under tältduken – helst i förtältet.

– Det viktigaste är att välja utrustning som är anpassad för det väder och de temperaturer man ska vistas i och inte minst att tänka på att vädret i den norska fjällvärlden kan växla mycket snabbt. Vi rekommenderar att man alltid är på den säkra sidan när det gäller val av utrustning, sammanfattar Nora.

Gör din första utflykt med tält till en plats du känner till

Bild av Helsporttält vid strand, med surfgrejer i närheten.
I NÄRHETEN: Det kan vara bra att förlägga sin första tur till en plats man redan känner till. Till exempel vid en strand i närområdet. FOTO: Helsport.

I låglandet är vädret lättare att förutse. På fjället är man mer utsatt för väder och vind. Man kan naturligtvis också göra sina första utflykter i tält till fjället, bara man förbereder sig väl. Gör gärna din första tur i fjällvärlden med någon som har erfarenhet.

Antingen i skog och mark i närheten eller längs kusten vid stränder är exempel på bra platser för att prova på och skaffa sig erfarenhet. Kom ihåg allemansrätten, som ger dig tillåtelse att färdas och slå upp tältet i det närmaste överallt.

– Välj gärna en plats du känner till lite grand. Det kan vara ett område du tidigare har besökt och där du nu försöker att övernatta. Det behöver inte ta timmar att ta sig dit, inskjuter Nora.

För att känna sig för kan man mycket väl ligga första natten i tält på den egna tomten. Det kan dessutom vara ett bra ställe att börja med om man har små barn som tycker att det kan bli lite väl mörkt i skogen.

Intilliggande vandringsområden som finns i närheten av de flesta städer och tätorter ligger sällan många kilometer ifrån var människor bor och färdas. Då har man nära till närmaste granne om det mot förmodan skulle hända något.

Fokusera på livet på lägerplatsen

Bild av människor i och utanför tältöppning i underbar omgivning.
FANTASTISK OMGIVNING: På tältturer kan du själv välja vilken utsikt du vill vakna upp till. Ett tält med myggnät håller också insekterna borta från ditt sovrum. FOTO: Bergans.

Är man lite mer erfaren är det bara att ge sig i väg på längre färder. Men ha ändå i bakhuvudet att det bör gå relativt snabbt att ta sig tillbaka till bilen eller hem om man plötsligt måste bryta lägret. Tänk dig att det är själva tältandet och lägerlivet som är syftet i början. Långturer blir det tids nog dags att fundera på.

– Prioritera komfort och mys, gör det trevligt att vara i tältet och unna dig lite extra god mat. Särskilt om man har med sig barn är det sådana saker som gör att det ofta blir ett Ja nästa gång man föreslår en tältutflykt, säger Nora.

Välj rätt tält utifrån dina behov

Man hittar allt från superenkla festivaltält till avancerade tält som är avsedda för extrema förhållanden och krävande expeditioner. Nedan har vi ställt upp några viktiga punkter att tänka på innan du väljer ditt tält.

Se alla våra tält

Utrymme
Fråga dig om du bara kommer att tälta själv de närmaste åren eller om familj och vänner kommer att följa med på turerna?

Ska flera personer sova bekvämt är det viktigt att tältet inte är för litet. Ett tremanstält har plats för tre vuxna personer i liggande ställning tätt intill varandra och det är i det närmaste allt. Är man tre personer finns det inte plats för mycket kroppsrörelser, och inte heller för mycket bagage, om inte tältet även har ett förtält.

Även antalet ingångar till tältet varierar. I många sammanhang är det praktiskt med flera ingångar, medan det andra gånger inte är nödvändigt.

Ska man främst ut på tur med andra och gruppen ska uppehålla sig i tältet flera nätter, så rekommenderar vi att man väljer ett tält för en extra person. För ofta förekommande gruppturer kan ett tält med flera ingångar rekommenderas, så att man slipper krypa över varandra och stå i kö för att gå ut eller in.

Storlek
För en person räcker det i regel med ett en- eller tvåmanstält. Men en person kan mycket väl använda ett tält som är avsett för både tre och fler. Men då måste man räkna med större vikt att bära.

Bild av familj på tälttur i mörkret med ljus påslaget inne i tältet.
DET HÄRLIGA LÄGERLIVET: I ett rymligt tält med bra takhöjd får man en optimal tältupplevelse tillsammans med andra. FOTO: Niklas Welzel.

Takhöjd är också något man uppskattar i många sammanhang. Allt blir enklare i ett tält som är högre under taket. Det är dessutom en välkommen bekvämlighet på turer där man befinner sig mycket inne i tältet – antingen för att man själv vill det eller för att vädret är sådant. Ju högre takhöjd man väljer, desto lättare blir det för vinden att få tag i tältet.

Hos XXL hjälper vi dig att välja rätt tält för dina syften! I våra varuhus har vi dessutom vissa modeller uppslagna och utställda, så kan man ta en närmare titt i naturlig skala.

Vikt
Det finns allt från små tält som bara väger dryga kilot, till stora och rymliga grupptält och kåtor på 5 till över 10 kg. För att avgöra hur mycket det är klokt att bära med sig bör man tänka på hur lång normaldistansen blir för turerna.

Ställ dig frågan om det på sikt blir mest längre turer med tätt med stugor eller om det för det mesta blir kortare turer med en lägerplats?

Ska man bo i tält i ett och samma läger under flera dagar sätter man värde på gott om utrymme och takhöjd. För den komforten är det absolut värt att bära lite extra vikt om den sträcka du ska gå till fots inte är alltför lång. Det är just turer av det slaget de flesta börjar med, har tid med och som är vanligast att förena med familjeliv.

Tänker man sig en långtur med flera dagsetapper till fots på flera mil, vill man ha ett så lätt tält som möjligt i packningen. Då får man också offra lite plats inne i tältet. Tänk på att en kilometer i brant uppförsbacke blir lika jobbigt som tre-fyra kilometer i platt terräng.

Testa tältet hemma

Tänk på att slå upp tältet hemma eller på en uteplats i närheten innan du ger dig ut på tur. Då får du extra koll på att alla delar faktiskt följer med och får chans att öva lite på hur tältet ska slås upp och sträckas till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *