Den stora guiden till kikarsikten!

Förutom studsaren är kikarsiktet det viktigaste hjälpmedlet för en storviltsjägare. Många lägger faktiskt mer pengar på kikarsiktet än på studsaren. Att ha ett kikarsikte som du vet presterar i alla lägen känns bra, och ger bättre träffsäkerhet.

(Bilder: Zeiss)

Vad ska du lägga vikt vid när du köper kikarsikte? Självklart beror det på vad du brukar jaga och vad du kan komma att jaga i framtiden.

Kort sagt får du ett bättre kikarsikte ju mer pengar du är villig att betala, men budgeten kan bli hög om du tittar på toppmodeller. En bra utgångspunkt är att leta efter ett kikarsikte som är bra nog för ditt användningsområde. Hos XXL hittar du kikarsikten från några hundralappar till närmare 30 000 kronor.

Kikarsikten

Förstoring

Bild av man som siktar med gevär.
I skottsituationer är korrekt förstoring mycket viktigt.

De allra flesta väljer kikarsikte med justerbar zoom, t.ex. 3 till 9 gångers förstoring. Detta ger möjlighet till skott på korta (50 m) och medellånga (150 m) avstånd. Många tycker om att ha hög förstoring, och kanske framför allt på skjutbanan. Kom ihåg att vid hög förstoring kommer målet ”hoppa” mer i bilden än vid låg.

Normalt anses en förstoring på mellan 5x och 9x vara lagom i de flesta jaktsituationer. Vilken förstoring du bör ha beror på vad och hur du ska jaga.

Därefter väljer du diameter på objektivet (frontlinsen). Ju större objektiv desto mer ljusinsläpp i kikarsiktet, och du får ett bättre kikarsikte i dåliga ljusförhållanden som gryning och skymning. Vanliga objektivdiameter är 40 mm, 42 mm, 50 mm, 56 mm och 70 mm.

Med den här utgångspunkten förstår du beteckningar som 2,5-10×50 som ofta anges på kikarsikten. Detta ger en förstoring på 2,5 till 10 gånger och en objektivdiameter på 50 mm.

Beläggning

Alla moderna kikarsikten är vattentäta och alla tomrum är fyllda med nitrogengas för att förhindra kondens på insidan. Om du väljer ett sikte för över 3 000 kr är alla glasytor behandlade med olika beläggningar som skyddar och hjälper till att leda in ljuset i kikarsiktet.

Om du höjer budgeten kan du få en beläggning på linserna som gör kikarsiktet helt problemfritt i alla väder. På dyrare kikarsikten från Zeiss kallas den här beläggningen Lotu-Tec. Det är otroligt att se hur vattendroppar rullar av glaset, och du får en perfekt bild även i ösregn. Utan en sådan linsbeläggning är det smart att använda linsskydd, gärna med flip-up-funktion.

Riktmedel

Riktmedlet (hårkorset) finns i olika former samt med eller utan en lysande punkt i mitten. Här är några av de vanligaste riktmedlen:

Om du väljer att investera i riktmedel med ljus får du en uppenbar fördel när det är lite mörkt. Ett svart hårkors som långsamt förs över ett bogblad för skott försvinner ur bilden. Det blir svart mot svart. Då kan du ljudlöst och i regel steglöst skruva på en lysande röd prick mitt i hårkorset och få fullständig kontroll.

På senare år har det kommit kikarsikten som har hårkorset i den bakre linsen eller andra bildplanet. Detta ger ett hårkors som inte är medförstorande när du zoomar in mot målet. Hårkorset förblir i den ursprungliga storleken och täcker en mindre del av målet. En stor fördel vid skott på längre avstånd.

Montering av kikarsikte

När du köper ett kikarsikte måste du även köpa ett fäste för att montera kikarsiktet på studsaren. Först måste du känna till diametern på kikarsiktets mellanrör. Det vanliga är 30 mm och 1 tum (25,4 mm). Då köper du ringar som motsvarar diametern på kikarsiktet.

Förutom ringarna måste du ha baser som skruvas fast på studsaren och som ringarna fästs i. Tyvärr finns det ingen standard på fästen till kikarsikten i vapenbranschen, och det kan vara svårt att hitta det du behöver. Hos XXL säljer vi mest fästen från Warne, och på deras hemsida hittar du en Scope-finder som är till stor hjälp.

Bild av Quick-release systemet.
Quick-release systemet gör det snabbt och enkelt att byta kikarsikte på vapnet, utan att ge problem med träffpunkten!

Monteringsset för kikarsikten

För dig som har flera studsare och ett dyrt kikarsikte är ett snabbfäste (kallas även quick-release och QR) lösningen. Då kan du snabbt lossa kikarsiktet och sätta det direkt på nästa studsare utan att förlora träffpunkten.

Blaser och Zeiss har utvecklat skenor där du slipper ringarna. Då köper du ett kikarsikte för skenmontage och skenan.

Montage

Underhåll

Lite underhåll är viktigt. Se till att linserna är helt rena. Det är alltför vanligt att man ser dyra kikarsikten där så inte är fallet. Köp några våtservetter för optik eller linsrengöringsset.

Bild av rengöringskit.
Ett linsrengöringsset är en rimlig investering för att underhålla kikarsiktet.

Kulbanekompensator

Det är ett faktum att kulbanan är sjunkande och att du måste hålla upp på långa avstånd. Hur mycket ska du hålla upp? En fråga som det är bra att ha svar på när renen står på 170 meters avstånd. Zeiss ASV+ kulbanekompensator löser det åt dig.

Zeiss ASV+ ger exakt justering på alla distanser. Med den här kan du hålla siktet mitt på målet på 100 m, 200 m, 300 m och 400 m, och naturligtvis på alla avstånd mellan dessa. Du behöver bara vrida på kompensatorn för att fortsätta sikta mitt på målet, oavsett avstånd.

Bild av kulbanekompensatorn.
Genom att vrida på kulbanekompensatorn ställer du snabbt och enkelt in avståndet, och kan sikta på målet.

Detta är guld värt för jägare och långdistansskyttar. Äntligen kan du vara säker på kulfallet på t.ex. 300 meter, och slippa gissa hur mycket du behöver hålla upp. Det är en stor fördel att kombinera kulbanekompensatorn med en avståndsmätare.

Hemligheten med ASV+ är att efter en noggrann inskjutning på 100 m hittar du rätt ring (skala) för ditt vapen, din ammunition och din valda kulvikt. Fantastiskt där avstånden kan bli långa, t.ex. vid hjort- och renjakt.

Information om val av korrekt ring finns på Zeiss hemsida. På YouTube finns det flera bra filmklipp om hur man använder och ställer in ASV+.

Avståndsmätare

Det är en stor fördel att använda avståndsmätare i kombination med ASV+. Du kan också lösa justeringen genom att använda mer avancerade avståndsmätare som Leica Rangemaster.
Om du känner till kulvikten får du information om justeringen för det uppmätta avståndet.

Leica Rangemaster 1600-B
Leica Rangemaster 1600-B

Den integrerade, mycket noggranna ballistiska processorn i avståndsmätaren kan välja många lagrade data, analysera den ballistiska informationen på bråkdelen av en sekund och visa jägaren en exakt träffpunkt.

Det innebär att inte bara avståndet, utan även kulbanan, vinkeln till målet, temperaturen och lufttrycket tas med i beräkningen. Leica Rangemaster är praktiskt orienterad och visar snabbt den nödvändiga information som jägaren behöver för ett bra skott, speciellt på långt håll.

Avståndsmätare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *