Enkel och god mat över öppen eld

Här får du sex snabba och goda recept på mat du kan laga över öppen eld.

Att laga mat över öppen eld är något som alla kan prova på. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Och det bästa av allt är att maten smakar så mycket bättre ute i naturen.

Här får du sex enkla och aptitretande recept som garanterat kommer att gå hem hos alla runt lägerelden.

TIPS! Ha lite tålamod och vänta tills de största lågorna har lagt sig. Vid matlagning är det bättre att utnyttja glöden i botten och utkanten av elden. På så sätt blir maten inte bränd och sotig.

KÖP FRILUFTSUTRUSTNING HÄR

«S’mores»

S’mores är en amerikansk efterrätt som gjord för vandringar när man har tänkt att göra upp eld. Perfekt när tålamodet tryter och en given favorit bland barnen – till skillnad mot många andra maträtter som tillagas över öppen eld kan man sätta igång så snart man har fått fyr på brasan.

Kex, choklad och grillade marshmallows.
S’MORES: En sötsak som är superenkel att göra, även för de minsta.

Du behöver (till en S’mores):

– Två kex av valfri sort (Digestive, Ritz, Kornmo eller liknande)
– En liten bit choklad
– En marshmallow

Gör så här:

Sätt en marshmallow på ett grillspett och håll över lågorna tills den nästan tar eld. När den är gyllenbrun och börjar smälta tar du ut den från elden.

Lägg en chokladbit på ett kex och lägg marshmallowen (med grillspettet) på chokladbiten. Lägg det andra kexet ovanpå, tryck ihop kexen och dra ut grillspettet. Nu håller du en rykande färsk S’mores i handen. Ät och njut!

Fisk i foliepaket

För dig som vill ha lite mer rejäl mat i magen, och gärna ett nyttigt alternativ, är ett lättlagat fiskpaket det perfekta valet. Gör i ordning foliepaketet i förväg hemma, så har du en komplett måltid som blir färdig på nolltid så snart brasan är tänd.

Bilder på fiskpaket i folie på elden.
FISK TILL MIDDAG: En smakfull och mättande måltid. Fiskpaket är perfekt att ha med på vandringen.

Du behöver (till 1 portion):

– 1 portion fiskfilé (gärna lax eller öring)
– ¼ gul paprika
– ¼ orange paprika
– ¼ squash
– ¼ lök
– Lite citron
– Salt + peppar
– Olivolja
– Lite gräddfil/creme fraiche
– Aluminiumfolie

Gör så här:

Hemma på köksbänken skär du fiskfilén i ca 2 cm stora tärningar och grönsakerna i ungefär lika stora bitar.

Riv av ett stycke aluminiumfolie och vik det dubbelt, så att det blir ungefär lika stort som ett A3-ark.

Fördela fisken och grönsakerna mitt på arket. Pressa över några droppar citronsaft och salta och peppra ordentligt. Ringla över lite olivolja och toppa med några teskedar gräddfil/creme fraiche. Vik ihop aluminiumfolien till ett fint litet paket, lägg det i en matlåda och packa sedan ner det i ryggsäcken.

När det börjar bli ordentlig glöd i elden lägger du ner fiskpaketet i glöden en bit ifrån de största lågorna (eventuellt kan du vänta tills lågorna har lagt sig helt). Vänta 13–15 minuter och vänd gärna paketet några gånger under tiden med hjälp av en pinne.

Ta ut paketet från elden med en pinne eller grilltång och öppna det. Voilà, maten är serverad!

Pinnbröd

Pinnbröd är en klassiker som går hem hos de flesta. Barn älskar pinnbröd och degen är dessutom väldigt enkel att göra. Ta med en sats deg på utflykten och njut av nybakat bröd runt elden.

Pinnbröd gräddas över öppen eld.
NYBAKAT BRÖD: Pinnbröd viras runt en pinne och gräddas över den glödande brasan. Smakar underbart.

Du behöver (till ca fem pinnbröd):

– 5 dl vetemjöl
– ½ tsk salt
– 2 tsk socker
– 2 tsk bakpulver
– 5 msk matolja
– Ca 1 ½ dl vatten

Gör så här:

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt olja och vatten. Rör ihop ordentligt. Degen ska vara smidig och hanterbar, men inte för klibbig. Lägg degen i en plastbytta smord med lite olja (för att den inte ska fastna).

Dela ut varsin grillpinne till alla som ska grädda bröd runt elden och vira en handfull deg runt pinnen. Håll pinnbrödet över glöden – inte direkt i elden, för då blir det bränt. Vrid försiktigt på pinnen då och då, så att brödet gräddas jämnt runtom.

När pinnbrödet är gyllenbrunt på ytan är det klart. Bon appétit!

Banan med choklad

Denna sötsak är en riktig energibomb, men också väldigt enkel att laga. Du kan göra i ordning bananpaketet hemma eller direkt vid brasan. Klart på nolltid!

Banan fylld med choklad i aluminiumfolie.
BANAN MED CHOKLAD: Banan med choklad lagar du på nolltid i brasans glöd. Sött och gott på utflykten.

Du behöver (till 1 portion):

– 1 banan
– Några bitar choklad (mörk eller ljus beroende på vad du gillar bäst)
– Aluminiumfolie

Gör så här:

Barnsligt enkel dessert, oavsett om du förbereder paketet hemma eller gör i ordning det på plats. Skär ett snitt längs hela bananen, utan att skära igenom skalet på andra sidan. Använd kniven eller fingrarna för att försiktigt dela isär bananen lite i mitten. Fyll skåran med chokladbitar.

Lägg bananen mitt på ett ark aluminiumfolie och vik ihop till ett paket. Lägg bananen på glöden i 4–5 minuter. Öppna paketet och se om chokladen har smält. Om inte, vik ihop igen och låt ligga i glöden några minuter till.

När chokladen har smält är desserten klar. Ta en sked och hugg in!

Pannkakor

När du ska steka pannkakor över öppen eld behöver du en bra stekpanna – gärna en med teflon som tål hög värme. Om pannan är för dålig bränner pannkakorna lätt fast. Gyllenbruna, mjuka pannkakor smakar allra bäst.

Bilder på pannkakor stekta över öppen eld.
PANNKAKOR: Svårare än så här är det inte att steka pannkakor över öppen eld i naturen. Smakar bättre än hemma!

Du behöver (till ca 7 pannkakor):

– 3 ägg
– 2 ½ dl vetemjöl
– ½ tsk salt
– 4 dl mjölk

Gör så här:

Gör i ordning smeten hemma innan du ger dig ut. Rör ihop mjöl och salt och tillsätt hälften av mjölken. Vispa till en jämn och fin smet utan klumpar. Tillsätt resten av mjölken och vispa ner äggen. Låt smeten vila i 30 minuter.

När du ska ut och vandra är det enklast att hälla över smeten i en flaska. En vanlig vattenflaska med lite större pip fungerar alldeles utmärkt. Lägg flaskan i en plastpåse och förvara den stående i ryggsäcken, för att slippa kladd.

Tänd en rejäl brasa. Vänta tills lågorna har lagt sig och se till att hitta en jämn och stabil plats för stekpannan. Använd en lång tång eller tången på ett multiverktyg för att lyfta på och av pannan.

Använd rikligt med smör (gärna flytande) och vinkla pannan så att smöret fördelas jämnt överallt. Häll i smet i pannan direkt från flaskan och se till att hela ytan täcks.

Sätt tillbaka pannan på elden. När smeten har stelnat ska pannakakan vändas och stekas på andra sidan i någon minut. Använd en stekspade av plast eller trä för att vända pannkakorna.

Servera pannkakorna med socker, sylt eller något annat gott. Varför inte färska blåbär som du plockat under vandringen?

Apelsin- och chokladkaka

Den här friska och söta kakan är den perfekta energikicken efter en lång skogstur. Den är rolig och annorlunda och tillagas över elden medan du äter huvudrätten. Klar att serveras när det är dags för dessert.

Du behöver (till 1 kaka):

– 1 apelsin
– Chokladkakssmet (använd det recept du gillar bäst)
– Aluminiumfolie

Gör så här:

Detta är superenkelt. Skär av toppen på apelsinen (1–2 cm) och spara locket. Gröp ur fruktköttet med en sked. Var försiktig så att du inte gör hål i skalet.

Se till att gröpa ur apelsinen ordentligt så att du får plats med mycket kaksmet. Fyll på ända upp med smet och sätt på locket igen. Packa sedan in hela fruktkakan i aluminiumfolie. Lägg paketet i glöden och låt det ligga där i 20–25 minuter.

Öppna paketet och ta av locket. Ät sedan kakan med en lång, smal sked. Mums filibabba!

Apelsinchoklad i folie.
SÖT: Denna härliga chokladapelsinen smakar jättegott efter en lång dag ute i naturen.

Elda med sunt förnuft

Mellan den 1 april och 30 september är det förbjudet att göra upp eld i eller i närheten av skog och mark utan särskilt tillstånd från kommunen.

Släck elden ordentligt efter dig och se till att det inte finns någon glöd kvar när du lämnar platsen. Täck gärna över eldresterna med fuktig mossa eller liknande. Var försiktig med att elda när det är väldigt torrt i skog och mark. Gör inte upp eld direkt på berghällar eller i fjällterräng. Ta med allt skräp hem, även fruktskal.

Tänk på att använda ved från döda eller nedfallna träd när du gör upp eld. Undvik att skada friska träd i skogen.

God tur!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *