Roliga utomhusaktiviteter tillsammans med barnen

Oavsett om du tillbringar höstlovet i fjällen, på landet eller i stan, finns det mycket att göra utomhus. Här är tio tips för utomhusaktiviteter.

Höstlovet och hela hösten är en perfekt tid för att utforska naturen och för att hålla igång utomhus. Som vi alla vet finns det inget dåligt väder utan bara dåliga kläder och med rätt kläder kan man få underbara naturupplevelser, oavsett om solen skiner eller om det regnar.

Ull underställ för barn Mellanlager för barn Skaljacka för barn

 

Här är tio förslag för enkla och lite mer avancerade utomhusaktiviteter med barn.

En barkbåtstävling

Det är superlätt att bygga en barkbåt. Bark från gamla tallar är perfekt. Du kan se om det ligger någonting på marken runt gamla tallar. Det bruka ligga rätt stora bitar under dem.

Leta fram en liten kvist, som kan användas som mast och ett blad, som ska fungera som segel. Du kan göra ett litet hål i barken med kniven där masten ska sitta.

När båtarna är färdiga bestämmer du varifrån båtarna ska starta och var mållinjen ska ligga. En å eller sakta rinnande vatten är fint här. Sjösätt båtarna vid startlinjen och följ med på vilken av barkbåtarna som vinner.

Mysig lägereldsmat under skogsvandringen

Barn som tänder lägerelden
LÄGERELD: Det är spännande att använda tändstål när man gör upp eld.

Att småprata runt lägerelden medan man äter något gott är en super aktivitet för hela familjen. Det finns massor av smårätter, som kan göras klara vid lägerelden. Korv är en klassiker. Pannkakor och pinnbröd också är gamla godingar. S’mores går alltid hem hos dem som älskar sötsaker. Kladdkaka i apelsin är supersmarrigt. Skär av toppen på en apelsin, gröp ur den och fyll sedan apelsinen med kladdkakesmet. Dra folie runt det hela och låt den ligga i värmen av lägerelden i ca 20 minuter. Otroligt gott!

Stekpannor

 

Här är hittar du allt du behöver av kastruller, bestick och annat som är lätt att ta med sig ut i naturen.

Naturstig

Höstlovet behöver inte betyda att hjärnan tar semester. Naturstigar piggar upp både unga och gamla. Dra upp ett spår, kort eller långt, och sätt upp poster längsmed stigen med olika aktiviteter och frågor. Här blir det trim för både kropp och hjärna.

Korten vid posterna kan lamineras, då håller de bra i väder och vind och kan kanske användas flera gånger.

Kvällstur med pannlampa

Med hösten kommer mörkret smygande allt tidigare och det skapar möjligheter för alldeles nya och väldigt spännande utflykter. Det är nämligen lite skrämmande, men jättespännande att gå ute i skogen i mörker med pannlampan på.

Pannlampa

 

Mamma med barn i pannlampans sken vid älven
TROLLSK STÄMNING: Att gå ute i mörkret i pannlampans sken är både spännande och kan kännas lite farligt. En super höst- och vinteraktivitet.

På fisketur

Kombinera gärna en promenad i skogen eller i fjällen med en liten fisketur. Få saker är mer spännande för ett barn än att känna att det är fisk på kroken. Belöningen för insatsen är att man kan avsluta turen med att grilla färsk fisk antingen på öppen eld eller hemma i stekpannan. Kom bara ihåg att ta med en extra matsäck också ifall ni inte får napp.

Reglerna för var man får fiska utan fiskekort varierar mellan olika platser och olika typer av vatten. Alla har rätt att i fritidssyfte meta, spinnfiska, pilka och pimpla med handredskap utmed den svenska kusten och i de fem stora sjöarna Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön.

På andra ställen får man helt enkelt fråga fiskevårdsområdesförening, kommunen eller länsstyrelsen om det behövs fiskekort just där du har tänkt fiska. Fiskekort säljs ofta på Internet.

Hos XXL hittar du allt du behöver för fisketuren.

 

Fiskeset barn
ABU GARCIA Abumaticset Expert 6ft
Bra fiskeset för nybörjare. Amubatic 275 -rulle med lina och Combo c60-spö.

Hinderbana

Hinderbana är både roligt och utmanande. Man kan arrangera en hinderbana i skogen, på idrottsplatsen, lekplatsen eller i trädgården.

En hinderbana innehåller ofta ett par element som utfordrar balansen. Det kan vara att man balanserar på en trästock eller att man hoppar på några stubbar eller stenar. Så behöver man någonting att krypa under och klättra över. Att springa sicksack runt käglor är också en fin övning. Det är bara din fantasi som sätter stop för vad ni kan göra.

Om du också tar fram stoppuret, så det blir ännu roligare för dem som gillar att tävla.

Cykelutflykt

Hösten är en super tid för cykling. Packa med lite mat och ta med varm choklad i termosflaskan. Se till att ha med tillräckligt med varma kläder, det är alltid bra att klä sig lager på lager. Ibland kan det vara bra att ta med sig extra kläder också om någon skulle råka bli våt.

Du hittar allt du behöver för cykelutflykter – som barn- och juniorcyklar, hjälmar och cykeltillbehör för unga cyklister – hos XXL.

Här kan du också läsa mer om cykelturer med barn: På hjul med glädje och barnslig lust.

Geocaching

Far och barn letar efter geogömman.
UPPLEVELSER: Geocaching är spännande och roligt för hela familjen och man kan göra det nästan överallt.

Geocaching är en supercool aktivitet för hela familjen. Geocaching är en sorts orientering, där du ska hitta fram till ett visst gömställe, geocachen, som posten kallas med hjälp av GPS.

Det finns geocachar över hela världen, så här är det möjligt att leta efter gömmor både lokalt eller när du är ute och reser. Var geocacharna är får du reda på från www.geocaching.com. Här ligger koordinaterna för gömmorna. Du kan också använda Geocaching Intro-appar för iPhone och Android. Det finns också GPS:er med förinstallerade geocacher.

För att komma igång med geocaching, plottar du alltså in koordinaterna i din GPS eller på din mobil med inbyggd GPS. Du måste ha med dig en penna också för att kunna signera loggboken som alltid finns på geocachen. Dessutom ska du underteckna digitalt, nästa gång du är på en dator.

GPS geocaching

Här kan du lära dig mer om vad geocaching är i videon nedan:

 

Tälja

Här finns det massor av möjligheter. Barn kan tälja en korvpinne, en egen krok, en sked, en virknål eller en slangbella. Det här är ett fint tillfälle att lära barn hur man använder täljkniv.

Barnknivar

Barn bör alltid ha en täljkniv tillpassad för barn. Det är bra om det finns en liten kant mellan skaftet och bladet som skyddar fingrarna från att glida ner över egget.

Tumregler för att tälja tryggt:

  1. Sitt ner när du täljer
  2. För alltid kniven bort från dig
  3. Håll benen isär och tälj mellan knän
  4. Om det är flera som täljer bör man sitta lite ifrån varandra
  5. Sätt alltid tillbaka täljkniven i slidan när du är klar eller tar pauser
  6. När du ska ge kniven till någon ska du hålla i själva egget så att mottagaren får tag i skaftet

Sätt upp ett tält

Barnen lyssnar på att deras pappa läser i tält
KVÄLLENS SAGOSTUND: Det är fint för hela familjen att åka ut och tälta. (FOTO: Helsport)

Hösten är en perfekt tid för att övernatta i tält. De flesta tycker att det är både spännande och roligt. Att tälta behöver inte vara så väldigt avancerat. Den enklaste lösningen är att sätta upp ett tält i trädgården. Då är det dessutom kort väg hem om någon skulle bli mörkrädd.

Ett annat bra alternativ är att campa vid en sjö och kombinera övernattningen med fiske. Tänd upp en lägereld, drick varm choklad och ät lite pinnbröd innan ni kryper ner i sovsäckarna. Här kan du läsa allt du behöver veta för att tälta.

Tält Sovsäckar Liggunderlag

<br>

Här får du mer information och inspiration för din tälttur: Allt du behöver veta för din första tältutflykt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *