Flugfiskeskolan, del 1

Vill du komma ut och uppleva naturen på ett sätt som du kanske inte har gjort tidigare? Kanske är du sugen på nya utmaningar? Varför inte testa flugfiske?

(Foto – www.guidelineflyfish.com)

I den här serien kommer vi att gå igenom grundläggande element i flugfisket, steg för steg, för att rusta dig att möta fiskesituationen utan tveksamheter.

En snabb historik:

Flugfiske är ingen ny aktivitet. Fiske med fisk- och insektsimitationer finns dokumenterade så långt tillbaka som i The Treatyse on Fysshynge with an Angle från 1496, men begreppet «casting a fly» anses först ha använts av John Dennys i The Secret of Angling från 1613.

Den engelska överklassen tog med sig det här fritidsintresset till norska vatten och älvar i början av 1800-talet, när de fick upp ögonen för Norges vackra natur och fantastiska vassdrag.

Flugfiske i glasklar älv.
KRISTALLKLART: Flugfiske i kristallklara älvar kan vara en stor utmaning, men också en fantastisk upplevelse.

Norrmännen började som guider och experter, men har verkligen fått blodad tand och har idag flera spötillverkare och flugbindare i toppskiktet.

Ordförklaringar:

För att göra resten av resan så enkel som möjligt ska vi först gå igenom några ord och begrepp som kanske är nya för vissa:

  • Tafs: Monofilamentlina som man fäster mellan fluglinan och flugan. Det finns flera åsikter om längden på denna, men en bra tumregel är minst en spölängd.
  • Skjuta: Själva processen att få ut linan på vattnet.
  • Presentation: När vi pratar om presentation menar vi det sätt som flugan exponeras för fisken på. Detta gäller både hur flugan flyter/simmar och hur linan och tafsen ligger på vattnet. Ett mycket viktigt element i imitationsfisket.
  • Aktion: Hur spöet uppför sig under kastet, det vill säga hur det böjer sig och rätar ut sig igen samt hur långt ned på spöet detta sker.
  • Klinga: Själva spömaterialet. Allt från korken, det vill säga handtaget, och uppåt.

Fisketekniker:

Flugfiske delas grovt sett upp i två typer av fiske: torrflugefiske och våtflugefiske (inbegriper nymffiske och nästan allt fiske efter havsöring och lax).

Torrflugefiske sker med imitationer av insekter som lever ovanför vattenytan, som myror, myggor, dagsländor, nattsländor, stenflugor och liknande. Dessa kastas ut och presenteras som de insekter de ska efterlikna.

Torrflugefisket anses av många vara det mest spännande eftersom man har överblick över hela situationen och ser när fisken bryter vattenytan för att ta flugan. Det kräver dessutom lite mer av oss fiskare eftersom presentationen måste vara den bästa möjliga för att inte fisken ska skrämmas bort.

Flugfiske i storslagen natur.
NATURUPPLEVELSE: Flugfiske är också ett fint sätt att känna närhet till naturen på. Det är inte långt mellan de stora naturupplevelserna med flugfiskespöt i handen.

Våtflugefisket sker med imitationer som ska fiskas under vattenytan, antingen små flugor som ska imitera insekters första livscykel eller större kräftdjurs- och fiskimitationer för att locka fram de största fiskarna.

Detta är oftast inte fiske efter en viss fiskart och kallas därför ofta ”blindfiske”, men kan ibland vara mycket effektivare än torrflugefisket.

Flugfiske efter havsöring i saltvatten är också i stort sett blindfiske med våtfluga eftersom man gärna fiskar på ”strandplatser”, det vill säga platser där man vet att havsöringen jagar, och då använder man sig av imitationer av räkor, tångloppor, smörbultar, spiggar osv. Här har det sätt som du drar in flugan på mycket stor betydelse för fiskelyckan. Nyckelordet är variation!

Spö och rulle:

Spö, rulle och lina sorteras i viktklasser enligt en amerikansk standard som kallas AFTM. Den här klassificeringen anger vikten på linan, och sedan matchar man spö och rulle därefter. Skalan går från ultralätt fiske i linklass 1 upp till tungt tvåhandsfiske i linklass 14.

För den som ska börja flugfiska i sötvatten efter öring, röding, harr och liknande och bara ska ha ett spö och en rulle, faller det naturliga valet ofta på ett niofots enhandsspö i linklass 5 eller 6 med matchande rulle. Viktklassen anges längst ned på klingan på spöet och ofta på ”foten” av rullen.

Stånginformtion på fiskespöt.
STÅNGINFORMATION: På fiskespöt hittar du svar på mycket av det du behöver veta om stången, så som längd, klass och rekommenderad vikt på linan.

Kom gärna förbi en av XXL:s fiskeavdelningar för ett trevligt fiskesamtal med våra skickliga medarbetare och fråga då gärna om aktionen på spöet du funderar på att köpa. Det kan vara en god idé att börja med ett spö med medelaktion.

Ett spö med snabb aktion ställer högre krav på tekniken och det kommer lättare att ”avslöja” fel/dålig teknik. På motsvarande sätt kan det också vara svårt för en nybörjare att få bra resultat med ett spö med för djup aktion.

Flugfiske kräver en del tålamod innan du kommer in i det. Du måste träna på kastteknik och det kan även löna sig att läsa på lite om olika typer av insekter och bytesdjur så att du vet vad du ska titta efter när du ska bestämma dig för vad du ska sätta på tafsen.

Men när du sedan har fått till den rätta knycken är det mycket lätt att bli fast och bli en av oss inbitna flugfiskare. Och du är hjärtligt välkommen.

Saltvattensfiske i solnedgång.
KUSTFISKE: Vår fina västkust är också den ett flugfiske-eldorado som ligger och väntar på dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *