Så minskar du vikten på vandringsryggsäcken

Bär inte mer än du måste. Gör dig hellre av med onödig extravikt.

En tung ryggsäck kan snabbt bli en tuff belastning för både kropp och moral när du är ute på tur.

Planering är nyckelordet, och om du börjar med att skriva en packlista kan du minska vikten avsevärt. När listan är klar går du igenom den igen för att se vad du kan klara dig utan.

Det finns även andra smarta knep som du kan ta till för att ryggsäcken ska bli lättare. Och det bästa av allt är att du inte behöver kompromissa med vare sig komforten eller turupplevelsen.

Ett lättare tält kan göra stor skillnad

Tältet höjer totalvikten avsevärt när du ska ut på tur. Superlight är en tältserie från Helsport utvecklad med fullt fokus på viktminskning. Exempelvis kan ett tremannatält i Superlight-serien minska vikten med drygt ett kilo jämfört med ett vanligt tremannatält. En välkommen energibesparing när du vandrar med ryggsäck.

Här kan du läsa mer om Helsport Superlight.

Fjellheimen Superlight uppställt vid kanten av ett fjäll.
LÄTT OCH LUFTIG TUR: Här ser du ett Fjellheimen Superlight-tält uppställt i luftig miljö. Superlight är ett lättare tält som ger mycket mindre vikt i packningen. (FOTO: Stian Aadland)

Använd tarp istället för tält

På korta övernattningsturer, och gärna när väderprognosen utlovar torrt och fint väder, behöver du kanske bara ta med en tarp? Tarpen kan du spänna upp som ett tak över lägerplatsen och det går utmärkt att sova under den med bara liggunderlag och sovsäck. Då kan det tunga tältet få stanna hemma.

TIPS! Här är fem smarta sätt att använda en tarp

Tarp uppspänd som ett snedtak över lägerplatsen i skogen.
SNEDTAK: Här har vi slagit upp tarpen som ett helt vanligt snedtak. När det är fint väder behöver du kanske inget tält?

Frystorkad mat tar lite plats

Frystorkad mat, till exempel Real Turmat, är kaloririk kost som väger mycket lite. Passar perfekt till antingen lunch eller middag och det enda du behöver tillsätta är kokande vatten. Ett par sådana påsar väger mycket mindre än grillkorvar och konservburkar.

Bild av Real Turmat och kastrull vid vattendra i skogen.
GOD MIDDAG: Koka upp vatten och njut av en välsmakande måltid i härlig natur. Lätt, bra och enkelt på utflykt.

TIPS! Det kan vara smart att på förhand undersöka tillgången på dricksvatten i området där du kommer att befinna dig. Om det finns bäckar, älvar eller vatten i närheten behöver du ju inte bära med dig litervis med vatten?

Ta bara med det du behöver från köksavdelningen

Det finns ett stort urval av köksutrustning, kokkärl och bestick för turer. Mycket smart i många sammanhang, men när du är ute efter att bära lätt gäller det att begränsa sig.

 • Ofta räcker det med en sked. Gärna en i titan eller flygaluminium med långt skaft, som du även använda för att röra om i kokkärlet. Ett långt skaft gör det lättare att lyfta kokkärlet på och av värmekällan.
 • Du kommer långt med ett enda kokkärl. Kaffepannan kan du även använda för att laga mat i, eller så kan du koka kaffet i ett vanligt kokkärl. Det är en fördel om kokkärlet har en hänkel.
 • Skålar och tallrikar är inte alltid nödvändigt att ta med. Ät hellre direkt ur kokkärlet eller kåsan.
 • Något att dricka vatten ur är ett måste. Du kan spara ytterligare vikt genom att använda en vätskeblåsa istället för en vanligt vattenflaska.
 • En bra turkniv kan ersätta mycket onödig bärvikt. Med en turkniv kan du öppna förpackningar, bre smörgåsar, klyva mindre bränsle, tälja korvpinnar och tältpinnar och mycket mer. Kanske behöver du inte brödkniv, smörkniv, sax och yxa också?
Kaffepanna på elden i vacker naturmiljö vid vattenbrynet.
BRASMYS: Att göra upp eld när du är ute på tur är en fantastisk känsla. Runt elden får du värme, mysig stämning och många fina minnen.

Ett lätt fältkök

Om du ska ut på tur när det är tillåtet att göra upp eld behöver du behöver du inte ta med någon annan värmekälla. Ta bara med tändstickor eller tändstål. Bränsle till elden hittar du för det mesta i naturen.

Läs även: Smarta trick när du ska göra upp eld

Under eldningsförbud (utfärdas av länsstyrelsen eller kommunens räddningstjänst) måste du använda ett fältkök – och vissa väger mindre än andra. Den här gasbrännaren från Eagle Products är lätt och liten (115 gram), och ansluts direkt till en gasbehållare. Kombinera med ett kokkärl i aluminium så har du ett mycket lättare alternativ till ett komplett stormkök.

Andra smarta sätt att minska vikten

 • En lätt sovsäck
  Om du är ute efter en sovsäck som du kan använda under de varma månaderna kan du spara mycket när det gäller vikten. Det finns sommarsovsäckar som väger mindre än ett halvt kilo. Kombinerad med en lätt silkespåse kan sommarsovsäcken vara bekväm även under våren och hösten. Att hitta en vintersovsäck i superlätta modeller är ett lite värre problem.
 • Liggunderlag
  Här kan du göra dig av med en del vikt. Det finns extremt lätta toppmodeller som har ett brett användningsområde, t.ex. NeoAir från Therm-a-Rest. Du kan även hitta mycket enkla skumunderlag, som det här från Phoxx, som väger mycket lite. Om du använder liggunderlaget även som sittunderlag slipper du ta med båda delarna.
 • Kudde
  Egen kudde är lyxigt, men innebär en del extra vikt. Istället kan du använda en tjock tröja eller jacka. Ta med ett lätt örngott och stoppa i lite extrakläder så har du en behaglig plats att lägga huvudet på när du sover. Du kan också använda överdraget till sovsäcken eller tältet.
 • Tältpinnar
  Om de extra grammen spelar stor roll kan du lämna tältpinnarna hemma. Du kan spänna upp tältet tillräckligt bra med hjälp av stormlinor. Vanliga träpinnar kan användas som tältpinnar.
 • Kläder
  Kläder kan väga en hel del. Då gäller det att begränsa antalet plagg. Kanske kan en bra jacka ersätta en extra tröja, eller så räcker det med en vattentät ytterjacka så att du kan lämna regnjackan hemma? Torka kläder längs vägen istället för att ta med många ombyten. Exempelvis räcker det med två ombyten, ett att vandra i och ett torrt att byta om till när du har kommit fram och slagit läger.
Vildmarkstrustning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *