Säkerhet på isen

,

När du ska ge dig ut på isen är det bra att vara påläst och vidta några enkla säkerhetsåtgärder för att minska risken för att gå igenom.

Du bör helst kontrollera isens tjocklek och kvalitet i förväg. Hör med folk i trakten – ofta finns det information på olika forum eller hemsidor.

Utrustning:

Här är några exempel på utrustning som du bör ha med dig på isen:
Isdubbar för självräddning, gärna med visselpipa för att påkalla uppmärksamhet
Kastlina för att hjälpa andra
– Säkerhetslina för att koppla ihop hela gruppen
Isstav eller isborr för att kontrollera isens kvalitet och tjocklek
– Torrt ombyte, vattentätt förpackat
– Tändstickor eller dylikt för att göra upp eld att värma sig vid (även dessa vattentätt förpackade)

Ha alltid med dig isdubbar när du ger dig ut på isen. Dessa bär du i ett snöre runt halsen, och om du skulle gå igenom isen tar du loss dem och drar dig upp genom att «hacka» dig fram.

Om ni är flera stycken är det bra om alla kopplar ihop sig med ett långt rep. Det är viktigt att ni håller ett lagom avstånd till varandra, så att personen närmast framför eller bakom kan dra upp sin kamrat om han eller hon skulle gå igenom isen. Öka avståndet något om ni går över isar som inte är 100 % säkra.

Säker is

Ge dig helst bara ut på riktigt stark is, så kallad kärnis. Denna typ av is är klar och genomskinlig, ofta med små luftbubblor.

Följande formel används för att räkna ut kärnisens bärighet:
Bärighet (kg) =  fem gånger isens tjocklek (i cm) upphöjt till två, till exempel vid 4 cm is: 5 x 4² = 80 kg. Isens tjocklek kan dock variera, så en bra tumregel är att vänta tills kärnisen är 10 cm tjock.

Du bör också vara observant på områden med strömmar, eftersom detta kan bidra till att göra isen svagare. In- och utlopp är ställen som bör undvikas. Detsamma gäller för områden där vass sticker upp ur isen.

Om du vet att det är sumpbotten där du befinner dig bör du vara uppmärksam på ställen där sumpgas har sipprat upp och försvagat isen. Detta fenomen kan urskiljas som mörka fläckar på snöbelagd is.

Rent generellt kan man säga att områden med mörka fläckar och sprickor kan innebära att isen är osäker. Det är tecken på att vatten har börjat tränga upp genom snötäcket, vilket i sin tur kan tyda på sprickor och/eller svag is.

Is på uppdämda och reglerade sjöar kan också vara farlig, eftersom vattennivån under isen regleras. Isen kan bli «hängande» i luften och kollapsa när belastningen blir för stor.

På webbplatser som issakerhet.se/fakta-om-is och isplanket.com kan du hitta bra information. Här finns information om isarnas kvalitet och eventuella platser som är osäkra på grund av vattenreglering och liknande.

Självräddning:

Om du skulle ha oturen att gå igenom isen gäller det att ta sig upp på säker is som du vet håller. Försök att ta dig tillbaka samma väg som du kom, eftersom isen trots allt var tillräckligt stark ända tills du gick igenom. Du kan testa isens kvalitet genom att slå armbågen mot isen (om den spricker är den inte tillräckligt stark).

Försök att ligga så plant som möjligt i vattnet och ta simtag med benen medan du drar dig upp på isen med dina isdubbar eller skidstavar, om du har det.

Om du skulle gå igenom isen med skidor, stavar och ryggsäck bör du försöka få av dig ryggsäcken och skidorna så snabbt som möjligt. Försök att få upp dem på säker is. I ryggsäcken har du det du behöver för att få upp värmen efteråt och skidorna bidrar till att fördela din vikt på isen, vilket minskar risken för att du ska gå igenom igen. Använd skidstavarna som isdubbar och dra dig upp över skidorna. Ett bra tips är att lossa remmarna runt handlederna och bara hålla stavarna i händerna innan du går ut på isen. Då är det enklare att använda armarna om du skulle gå igenom.

En flytoverall kan vara en mycket bra investering. Den hjälper dig att hålla värmen när du fiskar och kan dessutom göra det enklare att komma upp om du skulle gå igenom isen.

Om du har med dig en isborr kan du borra hål lite då och då, för att hålla koll på isens tjocklek och kvalitet.

Ett sista tips är att alltid ta en omväg om du känner dig osäker!

God tur!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *