Superlight – världens kanske lättaste fritidsboende?

Här är tältet som du med glädje bär med dig på turen!

När den tunga vandringsryggsäcken är färdigpackad är det alltid lika skrämmande att känna på vikten igen efter att du har fäst det gamla vandringstältet på packningen.

Ett för tungt tält är ofta det påverkar totalvikten mest.  Det är både energikrävande och slitsamt att bära med sig extra vikt under en tur.

Om du istället väljer ett Superlight-tält från Helsport kommer du upptäcka att ryggsäcken är märkbart mycket lättare när du lyfter upp den på ryggen. Viktbesparingen är välkommen komfort och sparad energi för alla som ska ut på tälttur.

Märkbar viktbesparing

Real Turmat och kokkärl i naturmiljö på våren.
GOD MIDDAG: Koka upp vatten och njut av en välsmakande måltid i härlig miljö i naturen. Lätt, gott och enkelt under tältturen!

Nora Helliksen från Helsport har hjälpt oss att titta närmare på Superlight-serien. Trots att de här tälten är mycket lättare har du fortfarande lika mycket plats och samma komfort som i motsvarande varianter i tyngre material. Lättviktstälten kan dessutom användas under större delen av året vilket gör Superlight mycket allsidigt.

– Detta är perfekta tält för både vår, sommar och höst, berättar Nora.

För att beskriva viktbesparingen kan vi utgå från Fjellheimen Superlight 3 Camp. Det är ett fullvärdigt tremannatält som väger endast 1,85 kg! Jämfört med Fjellheimen 3 Camp är Superlight hela 1,3 kg lättare.

Detta innebär att du istället kan ta med dig mer utrustning eller mat med motsvarande vikt. Vad sägs om 8–10 extra förpackningar Real Turmat (ca 140 g per förpackning) eller kanske en större yxa eller såg? Eller så är du kanske bara nöjd med att packningen kommer att vara mycket lättare att bära.

Tält under många år

Nora har några god råd till dig som funderar på ett lättviktstält.

– Även om det också gäller alla andra tält, bör du vara extra noga med framför allt torkningen av ditt Superlight-tält. Men om du tar väl hand om det och är noggrann med rengöring och torkning, har du ett tält som du kommer att ha glädje av under många, många år framöver.

Med tanke på att tältet är tillverkat av ett mycket lätt material kan det vara smart att ha ett par förhållningsregler i bakhuvudet när du slår läger.

– Var gärna lite försiktig när du trär i stängerna, undvik att ”dra till”. Var även lite extra uppmärksam när du väljer tältplats och undvik grovt underlag, vassa stenar och liknande, säger Nora.

Samtidigt har Superlight-serien hög rivstyrka och tälten tål mycket mer än vad den lätta duken ger intryck av.

Läs även: Så väljer du rätt lägerplats

Fjellheimen Superlight uppställt vid kanten av ett fjäll.
LÄTT OCH LUFTIG TUR: Här ser du ett Fjellheimen Superlight-tält uppställt i luftig miljö. Superlight är ett lättare tält som ger mycket mindre vikt i packningen. (FOTO: Stian Aadland)

Särskilda vintertält

Superlight-seriens lätta material jämfört med andra tält påverkar priset. I gengäld får du en behagligare bärupplevelse under dina turer.

Om du planerar att göra många turer även vintertid vid låga temperaturer, bör du hellre välja ett tält från Helsports serier X-TREM eller PRO. Båda har ventilation anpassad för vinterbruk och kraftiga detaljer. Dessa är något tyngre än Superlight.

Detta har gjorts för att Superlight ska vara så lätt som möjligt:

– Ventilationssystemet har enkla och minimalistiska lösningar för att hålla vikten nere så mycket som möjligt, samtidigt som funktionaliteten upprätthålls.

– Stångkopparna är knappt hälften så stora som på våra övriga tält. Fästena för tältpinnar består av en liten ögla för att minimera vikten. Denna kan enkelt bytas ut och förlängas om man så vill.

– Punkterna för stormlinor har förenklats samtidigt som de fortfarande uppfyller våra stränga krav på slitstyrka.

– Stormlinorna är tillverkade i ett mycket tunt och slitstarkt material med reflexdetaljer.

– Linsträckaren är tillverkad i köldbeständig plast.

– Tältpinnarna är tillverkade i aluminium och väger endast 6 gram vardera.

– Tältmaterial och stänger har en unik kombination av hög slitstyrka och låg vikt.

Alla tält

 

Läs även: Allt du behöver veta inför din första tälttur
Läs även: Utrustning som rekommenderas för tältturen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *