Utrustningstips för tältutflykten

Tänker du ge dig ut på tältutflykt? Tänk på att ta med rätt utrustning innan du hänger säcken på ryggen!


Om tältet står packat och klart och det kliar i fingrarna efter att ge dig ut i naturen, så återstår bara att packa ryggsäcken och ge sig i väg. Här har vi listat en del utrustning vi rekommenderar att du har med dig!

Läs även: Allt du behöver veta för din första tältutflykt

Sovsäck

På tältutflykt bör du absolut ha med dig en sovsäck. Den ska hålla dig varm och vara bekväm – så att du sover gott ute i den sköna naturen!

Bild av sovsäck som vädras samtidigt som kvinna hämtar vatten i älv.
SOVSÄCKSVÄDRING: En ordentlig sovsäck håller dig varm och komfortabel, och ger inte minst en god natts sömn när du är på utflykt.

Det finns särskilda sommarsovsäckar för varma temperaturer, men även mångsidiga tresäsongssäckar för flera årstider. Ska man ge sig ut när det är kallt måste man ha en ordentligt varm sovsäck som låter dig sova bekvämt. Besök något av våra varuhus så hjälper vi dig gärna med att välja rätt sovsäck för just dina behov.

Liggunderlag

Det är A och O för en god natts sömn på tältutflykten! Liggunderlaget ska inte bara var din säng, utan också isolera från kylan från marken. Många erfarna vandrare anser att liggunderlaget är väl så viktigt som sovsäcken för att hålla värmen på natten. Det finns otaliga varianter av liggunderlag. Det viktigaste är att välja ett underlag som passar dina användarvanor och naturligtvis för den årstid man är ute i.

Presenning

En presenning är praktisk att ha med sig på tältutflykten! Det är en tunn segelduk (även kallad överdragstäcke) som inte tar mycket plats i säcken. Man kan sträcka ut presenningen över tältet som extra skydd regn eller vind eller spänna upp den mot solen för extra skugga under den varma årstiden.

Bild av Helsportpresenning upphängd över en lägerplats.
SKÄRM: En presenning är lätt och smidig och skärmar av mot både vind, regn och sol. Väldigt bra att ha med i ryggsäcken. (FOTO: Helsport)

Spiktältpinnar

Ta gärna med några spiktältpinnar om underlaget är för hårt för de vanliga tältpinnarna.

Extra stormlinor

Stormlinor är bra att ha med sig om lägerplatsen gör det till en utmaning att sträcka upp tältet. Dessutom har du en i reserv om en tältlina skulle gå av. Extra stormlinor kan även användas för att förlänga tältlinor med, så att linan når bort till trädet som står lite för långt bort.

Sittunderlag

Alltid bra att ha med sig. Sittunderlaget håller dig torr när du ska njuta av lägerlivet och ger dessutom extra komfort när man till exempel ska sitta och äta eller läsa en bok.

Rep

Några meter lätt och slitstarkt rep kan också vara bra att ha! Det kan användas till allt möjligt, som till exempel klädlina för att torka kläder eller för att göra ett vindskydd av presenningen.

Yxa, sax och kniv

För att samla ved är klokt att ha med sig en yxa eller såg. En yxa räcker för mindre brasor som inte ska vara i timmar, medan en såg borde finnas med om man ska elda i kalla omständigheter under längre tid. Att hugga fast bränsle är mycket mer energikrävande än att såga, men man behöver även klyva veden för att elden lättare ska ta sig.

En ordentlig kniv är närmast ett måste på varje tur! Den är ett allsidigt verktyg som används till allt från korvpinnar till exempelvis matlagning.

OBS! Tänk på reglerna för eldning.

Friluftskök och grytor, tallrikar och bestick

Här finns mycket att välja på för alla slags behov. Friluftsköket använder man för att laga varm mat och koka vatten. Bekanta dig med hur köket fungerar innan

Bild av kvinna som lagar Real Turmat utanför tältet, iförd sovsäck och ulltröja. Helsport
VÄL RUSTAD: Sovsäck, liggunderlag, köksutrustning, turmat och självklart varma kläder – allt bör vara med för en lyckad tältutflykt.

du ger dig i väg och se till att du har med dig tillräckligt med bränsle. Vår vildmarksavdelning hjälper gärna till med att välja, så att du får med dig det som passar bäst för just dina turer. Tänk på att friluftsköket ska användas utanför tältet!

 

Som bestick klarar många sig med sin kniv och en sked med långt skaft (praktisk att både äta med och röra om i grytan). Om inte vikten är så viktig för din tur hittar du utflyktsvänliga bestick och köksutrustning för alla behov.

En kaffekanna och en stekpanna bör vara ett minimum, men man hittar även praktiska koksatser som innehåller allt man behöver.

Glöm inte tändstickor!

Utflyktsmat

Ta med det som ser gott ut för varje måltid, men tänk på vikten. Real Turmat är superenkla och välsmakande rätter som man lagar till på ett nafs! Dessutom är det klokt att ha med snabb näring i form av snacks, choklad, nötter eller torkad frukt. Tänk på att ta med tillräckligt med mat.

Bild av Real Turmat och kastrull vid vattendra i skogen.
GOD MIDDAG: Koka upp vatten och njut av en välsmakande måltid i härlig natur. Lätt, bra och enkelt på utflykt.

Ficklampa/pannlampa

En ficklampa är alltid smart att ha med i säcken! Satsar man på en pannlampa slår man två flugor i en smäll. Pannlampan är dessutom mer praktisk genom att man har båda händerna fria. En ljuskälla är i vart fall viktig om man till exempel måste hitta saker i ryggsäcken när det är mörkt, måste ut och sträcka upp tältet eller förrätta sina behöv.

Reparationssats till tältet

Om man skulle ha otur och få en skada på tältet under turen är det klokt att ha med sig en reparationssats.

Karta och kompass

Ska du in i ett okänt område eller röra sig där sikten är dålig är detta dina bästa vänner. Kartor finns i olika skalor och kompasser kan vara

Bild av Silvakompass mot vit bakgrund.
KLASSISKT HJÄLPMEDEL: Navigering kan bli nödvändigt på långa tältutflkyter, då är karta och kompass mycket bra att ha med sig!

enkla eller avancerade – allt efter vad du har för behov. Det finns även elektroniska GPS-instrument som man kan använda för att orientera sig med.

 

Myggmedel

När insekterna surrar runt huvudet är det klokt att ta till myggmedel. Det finns många olika att välja mellan. DEET-klassen avgör hur effektivt medlet är. Medlet ska appliceras på huden och här gäller det att läsa bruksanvisningen noga.

Varma kläder

Oavsett när du ska ge dig ut, så ta alltid med lite extra varma/torra kläder i ryggsäcken. Man kan bli våt längs vägen och temperaturen kan sjunka. Då är det skönt att ha något torrt och varmt att ta på sig. Ull och fleece passar bra till tältutflykten. Extra strumpor och underkläder är också smart.

Vattenflaska

En vattenflaska som tål stötar och slag, gärna med stor öppning för snabb och enkel påfyllning, passar bra på en tältutflykt. Om det är lätt att fästa den på ryggsäcken har man den lätt tillgänglig när man blir törstig – också en bra egenskap.

Kåsa

En mångsidig och lätt kåsa som man både kan ha varm och kall dryck i. I den kan man även plocka bär eller ta en snabb slurk vatten från en bäck man passerar längs vägen.

Solkräm

Tänk på att skydda dig mot solen med solkräm och särskilt när du vistas på fjället – oavsett årstid. Öron, näsa, läppar och fingrar är ställen man bör vara extra noga med.

Huvudbonad

En mössa eller keps hindrar värmeförlust och kan vara skönt att ta på sig när kvällen kommer. Dessutom kan det hjälpa mot myggen.

Första hjälpen

Lite grundläggande första hjälpen-utrustning bör man absolut ha i ryggsäcken. På XXL har vi olika varianter av första hjälpen-utrustning som tar lite plats i ryggsäcken och som täcker det mesta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *